Ναζιστική Γερμανία και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών

Μόλις πήρε την εξουσία το ναζιστικό καθεστώς η πρώτη δουλειά που έκανε ήταν να αρχίσει να ιδιωτικοποιεί δημόσιες επιχειρήσεις.

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι οτι ιι ναζιστές ήταν οι πρώτοι... νεοφιλελεύθεροι! Δηλαδή ήταν φανατικά υπέρ της ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων.

Η καπιταλιστική κρίση της εποχής (Μεγάλη Ύφεση) είχε αναγκάσει τα δυτικά κράτη να κρατικοποιήσουν επιχειρήσεις. Έτσι έκανε και η Δημοκρατία της Βεϊμάρης (η Γερμανία πριν τον Χίτλερ).

Όταν όμως πήρε την εξουσία ο Χίτλερ, η πρώτη δουλειά που έκανε ήταν να αρχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις, σε μεγάλη κλίμακα. Αγαθά οπου προηγουμένως ήταν δημόσια έπεσαν σε ιδιωτικά χέρια καπιταλιστών.

Οι ναζί λοιπόν ήταν οι "εφευρέτες" των ιδιωτικοποιήσεων. Το επόμενο ιστορικό κύμα ιδιωτικοποιήσεων ήταν οι νεοφιλελεύθεροι του 1970 και 1980 και που συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Ο ναζισμός ιδιωτικοποίησε πάρα πολλές δημόσιες επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους όπως ο χάλυβας, τα ορυχεία, οι τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, ναυπηγία, πλοία, σιδηρόδρομοι και άλλα. Πολλές κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας επίσης ιδιωτικοποιήθηκαν.

Ο Χίτλερ ήταν ο πιο έμπιστος φίλος των καπιταλιστών. Ο "σοσιαλισμός" στο όνομα του κόμματος ("εθνικοσοσιαλισμός") ήταν μόνο για να κοροϊδεύει το κόσμο.

Στη Ναζιστική Γερμανία τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις από 1934 ως το 1937 ήταν το 1.37% των γενικών εσόδων της κυβέρνησης. Στην Ελλάδα από 1997 ως το 2000 τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ήταν το 4.9% των γενικών εσόδων. Μάλιστα την ίδια χρονική περίοδο μόνο δυο άλλες χώρες (πρώτη η Πορτογαλία και δεύτερη η Ιρλανδία) έκαναν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση της εποχής (τότε είχε 15 χώρες-μέλη). Ήμασταν πρωταθλητές ιδιωτικοποιήσεων και πριν τα μνημόνια!

Ταυτόχρονα με τις ιδιωτικοποιήσεις, οι ναζιστές δημίουργησαν ένα πολύπλοκο νομικό πλαίσιο κανονισμών για τις επιχειρήσεις με τέτοιο τρόπο που εμπόδιζε τις μικρές επιχειρήσεις καθώς και όσες επιχειρήσεις δεν είχαν την εύνεια του καθεστώτος. Οι κανονισμοί ήταν έτσι φτιαγμένοι, και εφαρμοζόντουσαν με τέτοιο τρόπο, που άφηναν απ'έξω τις μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις που πούλησαν οι Ναζί. Οι κανονισμοί που έπιαναν τις μικρές επιχειρήσεις δεν είχαν σκοπό τη προστασία των εργαζομένων αλλά τη δυσκολία λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων ώστε να μένει η αγορά για τις μεγάλες επιχειρήσεις που ευνοούσαν οι Ναζί. Δηλαδή όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα με το νεοφιλελευθερισμό που όλο το σύστημα είναι έτσι στημένο που ενθαρρύνονται μόνο οι μεγάλες εταιρίες και οι μικρές κλείνουν (δε κλαίμε βέβαια που κλείνουν, δεν είμαστε φιλελεύθεροι, μακάρι να κλείσουν όλες και να τις πάρουν στα χέρια τους οι εργάτες!).

Οι περισσότερες ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις πουλήθηκαν σε επιχειρηματίες που είχαν βοηθήσει τον Χίτλερ να ανέβει στην εξουσία. Έχει κανείς καμιά αμφιβολία οτι δεν ισχύει το ίδιο και για τις σημερινές ιδιωτικοποιήσεις;

Ο ακαδημαϊκός Sweezy θεωρεί πως ο σκοπός των ιδιωτικοποιήσεων του Χίτλερ ήταν να σιγουρευτεί πως ο πλούτος θα μείνει συγκεντρωμένος στα χέρια των καπιταλιστών έτσι ώστε η εργατική τάξη να είχε μειωμένα εισοδήματα για να μην καταναλώνουν πολλά προϊόντα, καθώς ο πόλεμος απαιτούσε μείωση της κατανάλωσης.

Όταν ρώτησαν τον Χίτλερ για το "σοσιαλισμό" στον εθνικοσοσιαλισμό του, απάντησε: "Γιατί να ασχολούμε μ'αυτό όταν έχω πιό σημαντικά ζητήματα να ασχοληθώ όπως πχ τους ανθρώπους; Γιατί να σοσιαλιστικοποιήσω τις τράπεζες και τα εργοστάσια; Εμείς σοσιαλιστικοποιούμε τους ανθρώπους".

Το 1933 αξιωματούχος των Ναζί ανακοίνωσε: "Η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης για τις κρατικοποιήσεις θα σταματήσει. Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα γίνουν ιδιωτικές".

Βλέπουμε λοιπόν οτι τελικά ίδιοι ήταν οι ναζιστές με το καθεστώς που έχουμε σήμερα με τους νεοφιλελεύθερους (ασχέτως αν δηλώνουν αριστεροί, σημασία έχουν οι πράξεις, και οι πράξεις τους είναι νεοφιλελεύθερες). Όπως και στη Ναζιστική Γερμανία, έτσι και σήμερα ζούμε σε μια ολιγαρχία αποτελούμενη από καπιταλιστές και τους εντολοδόχους τους πολιτικούς.

http://www.ub.edu/graap/nazi.pdf

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License