Ερώτηση για την κατάληψη σχολείου από εθνικιστές μαθητές

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες ενός αξιοθρήνητου συμβάντος μαθητές λυκείου στον Γέρακα να κάνουν κατάληψη στο σχολείο τους επειδή αποβλήθηκαν 6 μαθητές διότι στην παρέλαση της 28ης φώναξαν συνθήματα για την ελληνικότητα τόσο της Κύπρου αλλά και της Μακεδονίας ίδια μιλιταριστικά με των λοκατζηδων. Μάλιστα στο σχολείο έχουν γραφτεί και εθνικιστικά συνθήματα με στοχάδια στην ουσία ένα κομμάτι μίσους γεννάτε μέσα απο την εκπαίδευση. Ποια νομίζετε πως πρέπει να είναι η αντίδραση του κινήματος; Ίσως μια κινητοποιήση συντρόφων έξω από το σχολείο;

post image

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες ενός αξιοθρήνητου συμβάντος μαθητές λυκείου στον Γέρακα να κάνουν κατάληψη στο σχολείο τους επειδή αποβλήθηκαν 6 μαθητές διότι στην παρέλαση της 28ης φώναξαν συνθήματα για την ελληνικότητα τόσο της Κύπρου αλλά και της Μακεδονίας ίδια μιλιταριστικά με των λοκατζηδων. Μάλιστα στο σχολείο έχουν γραφτεί και εθνικιστικά συνθήματα με στοχάδια στην ουσία ένα κομμάτι μίσους γεννάτε μέσα απο την εκπαίδευση. Ποια νομίζετε πως πρέπει να είναι η αντίδραση του κινήματος; Ίσως μια κινητοποιήση συντρόφων έξω από το σχολείο;

Εικόνες:

από 12345 06/11/2018 4:25 πμ.


Ιδεατά η καλύτερη απάντηση του κινήματος θα ήταν να εξηγήσουμε σε αυτούς τους μαθητές τί είναι ο εθνικισμός και μόλις το καταλάβουν θα τον εγκαταλείψουν μόνοι τους.

Πρέπει να τους εξηγήσουμε πως ο καπιταλισμός γεννά τον εθνικισμό ως αντίβαρο στον αναρχισμό-κομμουνισμό. Ο προλετάριος που βλέπει να μειώνεται ο μισθός του (ή ο μαθητής που βλέπει να κόβεται η σύνταξη του παππού του) νοιώθει έντονα αρνητικά συναισθήματα οργής. Αυτά τα συναισθήματα κάπου πρέπει να εξωτερικευτούν. Αν δεν υπήρχε ο εθνικισμός που το ίδιο το σύστημα προωθεί τότε ο προλετάριος αργά ή γρήγορα θα έβρισκε τον αναρχισμό-κομμουνισμό.

Όμως το σύστημα πλασάρει τον εθνικισμό στον προλετάριο που δεν έχει αναπτύξει ακόμα σαφή ταξική συνείδηση. Ο προλετάριος πέφτει θύμα στον εθνικισμό επειδή σε αυτόν βρίσκει έναν εύκολο στόχο για να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα οργής που νοιώθει. Έτσι το σύστημα λέει στον εθνικιστή να μισεί τον μετανάστη και τον ομοφυλόφιλο κι έτσι η οργή δεν εξωτερικεύεται προς τον πραγματικό εχθρό του προλετάριου (τον καπιταλιστή και το εξουσιαστικό κράτος).

Οι εθνικιστές είναι στη πραγματικότητα θύματα των καπιταλιστών καθώς είναι οι ίδιοι οι καπιταλιστές που προωθούν τον εθνικισμό (έστω κι αν παρουσιάζεται σαν αντισυστημικός). Αν εξηγήσουμε στους εθνικιστές με απλά λόγια θα το καταλάβουν και θα αναπτύξουν ταξική συνείδηση και από μόνοι τους θα έρθουν στον αναρχισμό-κομμουνισμό.

Βέβαια υπάρχουν και εθνικιστές που δεν παίρνουν από λόγια, εκεί χρειάζονται άλλοι "τρόποι". Αλλά για απλούς μαθητές πιστεύω το καλύτερο είναι να τους βρεις και να προσπαθήσεις με τη συζήτηση να τους βοηθήσεις να καταλάβουν οτι έχουν πέσει θύμα και οτι ο εθνικισμός είναι εναντίων τους.

Αν δεν γίνεται να καταλάβουν τότε πρέπει να γίνει κινητοποίηση με σκοπό να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και οι άλλοι μαθητές για το κίνδυνο του εθνικισμού ώστε οι εθνικιστές να απομονωθούν από το κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου.

Τυχόν γκάφιτι που έγραψαν φυσικά πρέπει να σβηστούν άμεσα.


Μια συγκεντρωση απεξω μπορει να ταν λυση αλλα το προβλημα ειναι πολυ μεγαλυτερο.Εμεις τους εχουμε αφησει να αλονιζουν τον τελευταιο χρονο

από Εναλλακτική παιδεία 06/11/2018 9:31 μμ.


Αντί να γελοιοποιηθούμε "εξηγώντας τους" ότι "ο καπιταλισμός γεννά τον εθνικισμό ως αντίβαρο στον αναρχισμό-κομμουνισμό", ας τους πάμε καλύτερα να παρακολουθήσουν αυτούς που παρουσιάζονται ως εθνικιστές να αηδιάσουν και να ξεκολλήσουν. Όσοι κολλήσουν, μάλλον για πέταμα είναι ούτως ή άλλως, όπως και όσοι "καταλάβουν" αυτά τα ακατάλυπτα κομουνιστικά εισοδιστικά που δήθεν αποτελούν κάλεσμα στον αναρχισμό.. τον κόκκινο όχι τον άλλον (αν βρείτε έστω και μία λέξη που να έχει να κάνει με αναρχισμό στην πρόταση του 12345, πείτε τη μου και `μένα).

από Σοβαρά. 07/11/2018 9:17 πμ.


Ο εθνικισμός, όταν καταρρέει η αστική δημοκρατία, αναλαμβάνει να φέρει λύσεις. Και τις φέρνει.

Μετανάστες; Θα τους πετάξουμε στο Αιγαίο.

Ανεργία; Αποδυνάμωση συνδικάτων, εντατικοποίηση συμβάσεων, "δουλειά μόνο σε Έλληνες" aka Γαλαξίας.

Σύνορα; Θα υψώσουμε σύρμα και τοίχος.

Εγκληματικότητα; Προφυλάκιση τοξικομανών και ιερόδουλων.

Ομοφυλοφιλία; Ένταξη της ετεροφυλοφιλίας στα χρηστά ήθη, αυστηροποίηση της προσβολής ηθών.

Παιδεία; Εθνικιστική, σύμβολα, γιορτές, τελετουργικά, παρελάσεις, αναπαραστάσεις.

Οικονομία; Ελεύθερη αγορά με εθνικιστικό πρόσημο.

Κοινωνία; Μπατσοκρατία, κάμερες, "ασφάλεια και τάξη".

Εκκλησία; Ηθικισμός, θεοσεβούμενο κράτος, ισχυροποίηση επιρροής της θρησκείας.

Αυτά λοιπόν όλα ακούγονται ως λύσεις σε αυτόν που είναι έτοιμος να αποδεχτεί τα πάντα υπό τον τρόμο ότι η συμβατική αστική δημοκρατία δεν φέρνει λύσεις ώστε να τον προστατεύουν.

Το πρόβλημα που έχει όλο το ανταγωνιστικό κίνημα και δε μπορεί ούτε κατά διάνοια να προσελκύσει όλη αυτή τη λουμπεναρία, είναι πως χωρίς να το παραδέχεται, στηρίζεται στη λειτουργία της αστικής δημοκρατίας, η οποία κουτσοφέρνει λύσεις και σβήνει κάπως τη φωτιά. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, ο εθνικισμός είναι μακράν καλύτερος στο να προσφέρει αίμα και κανιβαλισμό, ώστε να ικανοποιήσει τα πρωτόγονα σπασμωδικά ένστικτα του λούμπεν. 

Όσο το κίνημα δε βρίσκει λύσεις και συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να βρισκόμαστε "υπό καταρρέουσα" δημοκρατία κάνοντας ανάθεση στο μέλλον(κάποια στιγμή, κάποτε, μπορεί, κοκ), αντί για το παρόν και το τώρα, τότε τόσο θα πλησιάζουμε συνθήκες Μεσοπολέμου.

από φασιστοκτόνος 08/11/2018 9:16 μμ.


post image

συνθήματα γράφτηκαν το βράδυ της Τρίτης από ομάδα συντρόφων στους τοίχους του 1ου ΓΕΛ Γέρακα

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License