Σχετικά με Επίθεση Φασιστών, 20.10 Κόνιτσα

Οργανωμένη συμμορία φασιστών, από καιρό γνωστή στην Κόνιτσα, μέσω της πλούσιας δράσης της, επιτίθεται για δεύτερη φορά (20 Οκτώβρη) προς τον Βασίλη Νιτσιάκο καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοικο της περιοχής της Κόνιτσας. Ο Β. Νιτσιάκος είναι ρητά πολέμιος του εθνικισμού και του ρατσισμού, κρίνοντας από το ιδιαίτερα πλούσιο έργο του, το οποίο παρουσιάζεται και συζητείται συχνά σε εκδηλώσεις πανελλαδικά.

Οργανωμένη συμμορία φασιστών, από καιρό γνωστή στην Κόνιτσα, μέσω της πλούσιας δράσης της, επιτίθεται για δεύτερη φορά (20 Οκτώβρη) προς τον Βασίλη Νιτσιάκο καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοικο της περιοχής της Κόνιτσας. Ο Β. Νιτσιάκος είναι ρητά πολέμιος του εθνικισμού και του ρατσισμού, κρίνοντας από το ιδιαίτερα πλούσιο έργο του, το οποίο παρουσιάζεται και συζητείται συχνά σε εκδηλώσεις πανελλαδικά.

Το καλοκαίρι που πέρασε, έγινε επίθεση από την ίδια συμμορία της περιοχής, με τραυματισμό κοπέλας, σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του summer school, ενώπιον φοιτητών/τριών από διάφορα κράτη. Η συμμορία αυτή έχει δημιουργήσει ξανά διάφορα ανάλογα προβλήματα αρκετές φορές στο παρελθόν, με πληθώρα περιστατικών, από τα οποία δεν προκύπτει ούτε ότι είναι μεμονωμένα, αλλά ούτε δίχως συγκεκριμένο πολιτικό background. Πρόκειται για ένα πλήθος ατόμων, οι οποίοι κινούνται στην περιοχή ως μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (σχετικά πετυχημένοι οικονομικά – επικερδής επιχείρηση ο φασισμός μάλλον), είναι υποψήφιοι και μέλη της Χρυσής Αυγής παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση Μητρόπολης Κόνιτσας – Ακροδεξιάς (και όχι μόνο με το κόμμα της Χρυσής Αυγής).

 Να υπενθυμίσουμε, ότι η μητρόπολη Κόνιτσας οργανώνει συχνά εθνικιστικές φιέστες με στόχο την Αλβανία, στις οποίες πάντα είναι επίτιμη καλεσμένη η Χρυσή Αυγή, πολύ πριν από την εκλογική άνοδό της. Επιπρόσθετα, αποτελούν χρηματοδότες των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι το μοναδικό εθνικιστικό μόρφωμα που υποστηρίζουν, αλλά ουσιαστικά έχουν αποτελέσει τον βασικό πυλώνα στήριξης της ΜΑΒΗ και όχι μόνο. Τα μέλη αυτής της τοπικής συμμορίας στην Κόνιτσα είναι άνθρωποι καθόλα γνωστοί, εξαιτίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους έξω από τον μικρόκοσμο το χωριού δίπλα από τα σύνορα (καθώς διατηρούν ξενοδοχείο, γυμναστήριο, σειρά διάφορων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων φυσικά και όχι μόνο νόμιμων).

Η τοπική κοινωνία όμως, γνωρίζει ότι έχουν και την πολιτική ταυτότητα του φασίστα, δεν διστάζουν να την επιδεικνύουν και να την στηρίζουν και δεν σταματούν μόνο εκεί. Γνωστό μέλος της συμμορίας, όχι και τόσο κοινωνικό, δουλεύει στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής σε ρόλο μπράβου και δεν αποκλείεται να μην είναι αυτός ο μοναδικός του ρόλος. Τυχαία βρίσκουμε ότι σε video έξω από τα γραφεία της ΧΑ στην Αθήνα, εμφανίζεται λίγο πριν την επίθεση σε βάρος φοιτητή, που έγινε λίγα λεπτά αργότερα από ομάδα ΧΑτων δυο στενά παραπέρα, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του φοιτητή.

Σημειώνουμε το γεγονός, ότι στο περιφερειακό συμβούλιο της Ηπείρου η Χρυσή Αυγή έχει δύο περιφερειακούς συμβούλους. Ο πρώτος, ονομάζεται Κωνσταντίνος Αναγνώστου και διαβάζοντας το βιογραφικό του, προχωράμε πέρα από το μπουλετάκι ότι αποτελεί ταξίαρχο της ΕΥΠ, έχει γιο μισθοφόρο, ενώ έχει εντάξει στους κόλπους της ΕΥΠ, κατοίκους του χωριού του. Ο δεύτερος, ονομάζεται Μπαρτζώκας, αποτελεί τον κοινωνικό αστυνόμο της Πρέβεζας, το πρότυπο του χρυσαυγίτη με στολή.

Κλείνοντας, δεν νιώθουμε κάτι άλλο πέρα από απογοήτευση με αφορμή την ανακοίνωση της πρυτανείας, όπου γίνεται λόγος για δράση “εξτρεμιστικών ομάδων”. Η απουσία έκφρασης ρητής θέσης και τοποθέτησης απέναντι στον εθνικισμό και τον φασισμό, προσθέτει υλικά στην κατασκευαστική μαρμίτα της θεωρίας των δυο άκρων, δίχως να αποτρέπει τον περεταίρω εκφασισμό της κοινωνίας, επωάζοντας το αυγό του φιδιού.

 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σήμερα καταδικάζει με ανακοινώσεις την επίθεση, σε προηγούμενο στοπ καρέ, έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, πριν ενάμιση χρόνο, καταθέτοντας στεφάνια με τον συμπατριώτη τους Χρήστο Παππά, τον Αναγνώστου και τον μισθοφόρο γιο μαζί. Επίσης, θυμόμαστε ότι οι Τσίπρας και Καμμένος βραβεύουν αρχι-χρυσαυγίτες εθνοφύλακες και λιμενικούς.

Συμπερασματικά, παρατηρούμε την ύπαρξη της θεωρίας των συγκοινωνούντων δοχείων με ενδιάμεσους παίχτες την εκκλησία, την μαφία, την αστυνομία, την ΕΥΠ και όχι μόνο. Ακόμη και πρωτοκλασάτα μέλη της τοπικής ΝΔ κλείνουν το μάτι σε όλο αυτό το κλίμα, με κορυφή τον Αντώνη Φούσα που αποτελεί τον συνήγορο υπεράσπισης του φασίστα δολοφόνου (του Σαχτζάντ Λουκμάν) της ΧΑ Χρήστου Στεργιόπουλου (επίσης γιαννιώτης). Τέλος, δημοσιογράφοι και ο γενικότερος μηχανισμός στον τοπικό τύπο, δεν διστάζουν να προμοτάρουν βασικές προσωπικότητες της ακροδεξιάς και εθνικιστικό περιεχόμενο, συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

ΥΓ. Το κείμενο γράφεται την ημέρα που σκοτώνεται ιδεολογικός υποστηρικτής της ΜΑΒΗ, στην Αλβανία. Κρίνουμε ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη, την έμπρακτη υποστήριξη του περιεχομένου, όχι απλώς σ’ ένα αντιφασιστικό πλαίσιο, αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι ευρύτερων κοινωνικών και ταξικών αγώνων.

Rebel Kollektiv

http://rebel-kollektiv.tk/2018/11/02/rebel-kollektiv/uncategorized/843/

https://www.facebook.com/rebel.kollektiv/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License