Καταγγελία για τα γεγονότα στο Πάντειο πανεπιστήμιο και τη στάση της ΚΝΕ

Ως Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής καταδικάζουμε τη θρασύδειλη και στοχευμένη επίθεση των ΚΝΑΤ στους συντρόφους της ΣΜΑ/Α και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που σκοπό έχει την καπήλευση των ακηδεμόνευτων αγώνων. Να μην επιτρέψουμε να εκφυλιστούν οι πολιτικές διαδικασίες του ταξικού κινήματος από τον κομματικό πατερναλισμό. Προτάσσουμε την οριζοντιότητα και την ακηδεμόνευτη συλλογική δράση. Ενάντια στην ανάθεση και τους καθοδηγητές. Η ταξική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Την Δευτέρα 29/10 πραγματοποιήθηκε μαθητική - πανεκπαιδευτική πορεία καλεσμένη από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, ενάντια στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που εισηγείται το Υπουργείο Παιδείας, στην οποία καλούσαν επίσης η Συνέλευση Μαθητών/τριών από τον Αναρχικό/Αντιεξουσιαστικόχώρο(ΣΜΑ/Α) με δικό της μπλοκ, το οποίο στήριξε και η αναρχική φοιτητική συνέλευση Αροδαμός. Η πορεία κατέληξε στο Πάντειο με σκοπό να πραγματοποιηθεί το συντονιστικό των μαθητών/τριών. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, όπως και το mathites.gr, ελέγχονται πλήρως από την ΚΝΕ, με αποτέλεσμα αυτή να επιβάλλει λογοκρισία στο τι δημοσιεύεται και τι όχι στην παραπάνω διαδικτυακή πλατφόρμα. Εντός της συντονιστικής συνέλευσης, λοιπόν, η ΚΝΕ επεδίωξε να μονοπωλήσει τη συζήτηση και όταν τελικά έφτασε η σειρά των αναρχικών μαθητών να τοποθετηθούν για τα επικείμενα μέτρα που επιφέρει ο νόμος Γαβρόγλου και η νέα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, με πραξικοπηματικό τρόπο τους αφαίρεσαν το μικρόφωνο και ροπαλοφόροι φοιτητές της ΚΝΕ τους επιτέθηκαν. Όλα αυτά έγιναν τη στιγμή που καταδικάζονταν οι καπελωτικές ενέργειες της ΚΝΕ σε βάρος οποιουδήποτε πολιτικού εγχειρήματος προκρίνει τον αδιαμεσολάβητο αγώνα. Την επομένη, μέσω του γραφείου τύπου τους και μετά την επίθεση που έγινε στο στέκι τους σε αλληλεγγύη προς στους αναρχικούς μαθητές, οι ΚΝίτες καταγγέλλουν τους συντρόφους με χαρακτηρισμούς όπως «θρασύδειλοι χαφιέδες και προβοκάτορες, κουκουλοφόρους και ύποπτους». Την ίδια σταλινική ρητορική περιφέρουν και στις σχολές μας από Γ.Σ. σε Γ.Σ., προσπαθώντας μάταια να κατοχυρώσουν την ψήφιση αντίστοιχων συντηρητικών-αντιδραστικών ψηφισμάτων μέσα από Δ.Σ. εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις φοιτητικές παρατάξεις.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μας εκπλήσσει. Δεν είναι, εξάλλου, η πρώτη φόρα που το «κόμμα του λαού» και το νεολαιίστικο όργανό του αναλαμβάνουν κατασταλτικές πρωτοβουλίες. Στόχος τους είναι η κηδεμονία των αγώνων σε όλους τους χώρους όπου μπορεί να αναπτυχθεί συνδικαλιστική δράση και η πολιτική ηγεμονία που εν τέλει θα εξοφληθεί στις κάλπες. Μια τακτική, σχεδιασμένη και προαποφασισμένη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, που διαχέεται καθετοποιημένα προς τα μέλη της βάσης. Έχουμε κι εμείς βρεθεί σε συνελεύσεις στις σχολές μας , όπως συνέβη σε Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου του Ιστορικού-Αρχαιολογικού και της Φιλολογίας, όπου οι εκπρόσωποι της ΚΝΕ πρόκριναν ανοιχτά και δημόσια την υπαγωγή και την ένταξη ολόκληρου του φοιτητικού συλλόγου στο ελεγχόμενο από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ “Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών” (Μ.Α.Σ.). Η περίφημη αγωνιστική ενότητα για την οποία μας βαυκαλίζουν συχνά τα μέλη της ΚΝΕ θέτει ως απαράβατο όρο την πειθάρχηση στον συγκεντρωτισμό και τις ντιρεκτίβες της κομματικής τους ιεραρχίας. Αυτός ο τρόπος οργάνωσης και συνδικαλιστικής πάλης είναι για μας εντελώς ξένος και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, διότι υπονομεύεται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, την κάθετη ιεραρχία και τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Με άλλους όρους, αυτό που θα περιγράφαμε ως κομματικό συγκεντρωτισμό και προσκόλληση στις κοινοβουλευτικές/αστικές διαδικασίες είναι χρόνιες παθογένειες που κρατάνε πίσω τους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες και καθιστούν αδύνατη την ενότητα στη δράση και την οργάνωση στη βάση.

Ως Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής καταδικάζουμε τη θρασύδειλη και στοχευμένη επίθεση των ΚΝΑΤ στους συντρόφους της ΣΜΑ/Α και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που σκοπό έχει την καπήλευση των ακηδεμόνευτων αγώνων. Να μην επιτρέψουμε να εκφυλιστούν οι πολιτικές διαδικασίες του ταξικού κινήματος από τον κομματικό πατερναλισμό. Προτάσσουμε την οριζοντιότητα και την ακηδεμόνευτη συλλογική δράση. Ενάντια στην ανάθεση και τους καθοδηγητές. Η ταξική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής

mail επικοινωνίας: eleutheriakosxhmafilolosofikhs@espiv.net

fb: facebook.com/eleutheriakosximafilosofikisauth

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License