ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

Κάλεσμα για πορεία στις 18:00 στην Παλιά Νομική

post image

ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

45 χρόνια έπειτα από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, έχει γίνει πασιφανές σε παγκόσμιο επίπεδο πως ο εθνικισμός και ο εκφασισμός της κοινωνίας μοιάζουν να κάνουν απλά τον κύκλο τους. Πλέον η Ακροδεξία, όμως, δεν χρειάζεται δικτατορίες και πραξικοπήματα για να ανέβει στην εξουσία. Ενισχυόμενη από το κλίμα φόβου και ξενοφοβίας που καλλιεργούν τα Μ.Μ.Ε. καθημερινά και από την φτώχεια που έχουν σπείρει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές βλέπει να ανεβαίνουν τα ποσοστά της και γιατί όχι, σε χώρες όπως η Αυστρία και η Βραζιλία να βγαίνουν και κυβέρνηση. Βέβαια, όποιος τους είδε ποτέ σαν μία εναλλακτική ενάντια στην καθημερινή καταπίεση του κράτους και του κεφαλαίου θα καταλάβει αργά ή γρήγορα -και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο- ή διαβάζοντας λίγη ιστορία πως δεν είναι παρά η ίδια όψη του νομίσματος με καταστροφικά αποτελέσματα για όσους δεν χωράνε στην καθαρότητα τους αλλά και για την ίδια την κοινωνία.

Το κράτος προσπαθεί να παρέχει στην κοινωνία μία ομπρέλα ασφάλειας έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να νιώθει εξαρτημένος από αυτό και τις λειτουργίες του. Έτσι, διάφορα κράτη ανά τον κόσμο αρχίζουν και εφευρίσκουν συνεχώς νέες αφορμές για να να εδραιώσουν στην κοινωνία αυτό που ονομαζέται σύγχρονος ολοκληρωτισμός και κοινωνικός έλεγχος. Από τα καθεστώτα έκτακτης ανάγκης για την έλευση των εχθρών-ξένων σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα hot-spots, τους βασανισμούς των "αόρατων" αυτής της κοινωνίας μέχρι και την ίδρυση Ευρωπαικού στρατού που μπορεί να μοιάζουν μακρυά από εμάς(μιάς και το μόνο που νοιάζει τους περισσότερους είναι το σπιτάκι τους και τίποτα άλλο) αλλά δεν είναι τόσο. Κι αυτό γιατί η κατασκευή ενός εσωτερικού εχθρού και η στρατιωτικοποίηση της καθημερινότητας που έχουν ως σκοπό την αίσθηση της διασφάλισης της ακεραιότητας που προσφέρει το επιστέγασμα του έθνους-κράτους, δεν απέχει καθόλου από την εφαρμογή του σε οποιαδήποτε κοινωνική αντίδραση όταν αυτή φτάνει σε σημείο να αποτελεί απειλή στα σχέδια του κράτους και των εταιρειών. Και γι' αυτό αποτελεί κοινωνική υπόθεση το να βάλουμε τέλος σε όλα αυτά.

Στην Ελλάδα όπου άνθρωποι περνάνε μέχρι και 5 χρόνια στη φυλακή χωρίς να έχουν κάνει τίποτα απλά και μόνο επειδή δηλώνουν μία συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα(Τ. Θεοφίλου) ή επειδή έχουν φιλικές σχέσεις με αναρχικούς (Ηριάννα και Περικλής) το σύμπλεγμα δικαστικής εξουσίας και αστυνομίας συνεχίζει να κάνει ό,τι αυτό θέλει. Θα ήταν εύκολο για κάποιον να πει "μα καλά τι με νοιάζει εμένα για τους αναρχικούς και όλα αυτά" ως αποτέλεσμα της ιδιώτευσης και της εξατομίκευσης που επικρατεί αλλά όλα τα παραπάνω είναι όσα εφαρμόζονται πάνω σε ολόκληρες κοινωνίες που αντιστέκονται. Τρανό παράδειγμα οι 500 κατηγορούμενοι για τις αντιδράσεις στην εξόρυξη χρυσού που καταστρέφει τον τόπο όπου ζούνε στις Σκουριές Χαλκιδικής όπου έστησαν η αστυνομία μαζί με την εταιρεία για να σπάσουν το κλίμα αντίστασης που υπήρχε. Όλα αυτά, λοιπόν, έχουν αντίκτυπο πάνω σε όποιον κάνει το μεγάλο λάθος να θελήσει να πάρει τη ζωή του στα χέρια του και να τα βάλει με όσους καταδυναστεύουν την ύπαρξη του.

Για εμάς το δίλλημα δεν έχει να κάνει με ακροδεξιά ή όποιοδήποτε άλλο κόμμα αλλά με την συγκρότηση μιας εναλλακτικής στο εδώ και τώρα σε σύγκρουση με όλα όσα βιώνουμε. Παραδείγματα όπως οι κοινότητες των Ζαπατίστας στο Μεξικό ή του Κουρδιστάν όπου οι άνθρωποι αυτοοργανώνονται ενάντια στον θεσμό του έθνους-κράτους, του καπιταλισμού, της πατριαρχίας και σε εξουσιαστικούς μηχανισμούς με μοναδικό κίνητρο την ίδια την θέληση για ζωή, μας δείχνουν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και είναι στα χέρια μας να τον δημιουργήσουμε. Ένας κόσμος χωρίς αφεντικά και εξουσιαστές, πέρα από διακρίσεις με βάση το φύλο, το έθνος, την σεξουαλικότητα αλλά με αλληλεγγύη και κοινωνική αυτονομία.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License