Μια αναγκαία απάντηση

Κομοτηνή: Μια αναγκαία απάντηση του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού Vivienda.

ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κατοικώντας στις εστίες Κομοτηνής, βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποβάθμιση των δημοσίων και δωρεάν παροχών, καθώς και την γκετοποίηση που έρχεται ως επακόλουθο της αποαστικοποίησης του πανεπιστημίου και του ασύλου. Με αφορμή την υπάρχουσα κατάσταση αποφασίσαμε την δημιουργία ενός αυτοδαχειριζόμενου χώρου που θα στεγάζει πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα στον χώρο των εστιών. Ενός χώρου που θα συσπειρώνει των κόσμο των εστιών γύρω από τα υλικά επίδικα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα μας.

Το στέκι Vivienda θέτοντας ως πολιτικά μίνιμουμ τον αντιφασισμό, τον αντισεξισμό και τη μηδενική ανοχή σε ρατσιστικές συμπεριφορές, επιδιώκει να έχει μια ευρεία πολιτική ποικιλομορφία καθώς και εξωστρεφή παρουσία που στοχεύει στη συσπείρωση και κινητοποίηση των φοιτητών/φοιτητριών για ζητήματα που πλήττουν την καθημερινότητα μας. Ορίζεται ως αυτοδιαχειριζόμενο εφόσον οι αποφάσεις του λαμβάνονται μέσω διαχειριστικής συνέλευσης η οποία έχει αντί-ιεραρχικό χαρακτήρα. Επιπλέον στοχεύει στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας ενάντια στην ανάθεση, με συλλογικό πνεύμα ενάντια στον ατομισμό. Επ’ αφορμή λοιπόν των γεγονότων της προηγούμενης βδομάδας και της επίθεσης που έχουμε δεχτεί οφείλουμε να δώσουμε μια απάντηση σε σχέση με ανακρίβειες που ειπώθηκαν.

Αρχικά η επιλογή του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου Vivienda από την συλλογικότητα Camino libre δεν πάρθηκε λόγω κοινών συμφερόντων, κάτι που έγινε φανερό και στις διαχειριστικές συνέλευσης του στεκιού. Όταν προτάθηκε άλλωστε στο προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος από άτομα του χώρου η συμμετοχή τους στο εγχείρημα ως ατομικότητες δεν υπήρξε ανταπόκριση. Η έλευση τους έγινε σε μια χρονική περίοδο όπου δεν υπήρχε χώρος να στεγάσουν την συλλογικότητά τους. Προς επίρρωση των παραπάνω η προσπάθεια δημιουργίας ραδιοφωνικού σταθμού ερχόταν ενάντια σε κεκτημένα των εστιακών (όπως είναι η αχρήστευση του χώρου των αυτοδιαχειριζόμενων πλυντηρίων).

Σχετικά με το διάστημα πριν την έλευση της συλλογικότητας στο χώρο, το στέκι λειτουργούσε μέσω κινητοποιήσεων για έσω-εστιακές διεκδικήσεις, γεγονός το οποίο αναιρεί, τις κατηγορίες για πολιτική αδράνεια και σφετερισμό του χώρου ως «μέρος αράγματος».

Πιο συγκεκριμένα στην πρώτη συνέλευση του νέου ακαδημαϊκού έτους αποφασίστηκε από κοινού η ύπαρξη μιας δοκιμαστικής περιόδου για την στέγαση της Camino libre, απόφαση η οποία πάρθηκε βεβιασμένα εφόσον η πλειονότητα των μελών που απάρτιζε τη συνέλευση απουσίαζε γεγονός το οποίο δημιούργησε εσωτερική διάσπαση και ταυτόχρονα αποχώρηση αρκετών ατόμων από το στέκι.

Σε επόμενες συνελεύσεις η αποχώρηση πολλών ατόμων δαιμονοποιήθηκε ως πράξη κομπλεξικών εν αντιθέσει του πολιτικού περιεχομένου της ίδιας της αποχώρησης. Η ίδια επιχειρηματολογία από μέρους τους χρησιμοποιήθηκε και για να δικαιολογήσει την αδυναμία μαζικής απεύθυνσης του στεκιού. Επιπλέον ο ισχυρισμός περί έλευσης και αποχώρησης ατόμων στο στέκι είναι αβάσιμος καθώς το στέκι μετρούσε μόνο αποχωρήσεις και παρουσίαζε μια εικόνα απομόνωσης. Παράλληλα υπήρξε και στοχοποίηση ατόμων λόγω της πολιτικής τους δραστηριότητας και των πολιτικών τους επιλογών, οι οποίες δεν έρχονταν σε αντίθεση με τις θέσεις του στεκιού.

Στην επόμενη συνέλευση, που υπήρξε και η τελευταία, στην οποία έλαβαν μέρος και τα άτομα που απαρτίζουν την Camino libre διατυπώθηκαν απόψεις σε σχέση με τα αντικρουόμενα συμφέροντα του στεκιού και της συλλογικότητας , συμφέροντα τα οποία οδήγησαν στον αποπροσανατολισμό των αρχικών διεκδικήσεων του Vivienda. Επίσης φέραμε προς συζήτηση το γεγονός ότι θα ήταν ίσως ωφέλιμη η αποχώρηση της συλλογικότητας από το χώρο του στεκιού με σκοπό να αποκτήσει την τροπή που είχε πρωταρχικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιθυμούμε την εκδίωξή τους ως ατομικότητες από το χώρο, ούτε της ταυτότητας τους ως αναρχικών/αναρχικές. Αυτό τονίζεται και από το γεγονός ότι το στέκι τον προηγούμενο χρόνο πλαισιωνόταν και από άτομα του αναρχικού χώρου τα οποία δεν βρίσκονται πλέον στην πόλη. Επομένως δεν υπήρξε καμία φαντασιακή «επιτροπή» που αποφάσισε αυθαίρετα την εκδίωξη την εν λόγω συλλογικότητας.

Η κατάληξη της συνέλευσης δεν έγινε με συνδιαμορφωτικά χαρακτηριστικά και επιχειρηματολογία από μεριάς τους, αλλά δημιουργήθηκε μια τεταμένη ατμόσφαιρα με εριστικότητα και προσβλητικά σχόλια, τόσο ως προς το στέκι όσο και τα άτομά του. Αυτή η αντιμετώπιση δεν αποτέλεσε πρωτόγνωρο γεγονός, καθώς έχουν σημειωθεί στο παρελθόν παρόμοια περιστατικά, μικρότερης κλίμακας.

Η κατάσταση κορυφώθηκε κατά την αποχώρησή τους αποκαλώντας μας φιλανθρωπικό ίδρυμα, μικροαστικά υποκείμενα που φοβούνται τους πρόσφυγες (;) εως και φασίστες.

Υ.Γ. 1. Στον χώρο του Vivienda δεν υπάρχουν ''επιτροπές'' αλλά οριζοντιότητα στις αποφάσεις, απέχθεια στις ιεραρχικές και ματσό συμπεριφορές, οι οποίες δεν έχουν κανέναν χώρο τόσο στο στέκι όσο και στις ζωές μας. Υ.Γ. 2. Δεν υπάρχει καμία εκδίωξη ούτε ποινικοποίηση ή εχθρότητα προς την Αναρχία.

Ο χώρος λειτουργεί με ανοιχτή Διαχειριστική Συνέλευση κάθε Κυριακή στις 19:00

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Vivienda.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License