Νυχτερινή παρέμβαση στα Market In

Νυχτερινή παρέμβαση σε κατάστηματα του Market In σε Ιλίσια και Παγκράτι

Τα ξημερώματα της Τρίτης 27 Νοέμβρη επιτεθήκαμε σε 3 υποκαταστήματα της αλυσίδας Market In σε Ιλίσια και Παγκράτι σπάζοντας τις προσόψεις τους.

Στις 9 Γενάρη 2017 τα Market In εξαγοράζουν 130 καταστήματα της Καρυπίδης ΑΒΕΕ για το ποσό των 110 εκατομμυρίων ευρώ. Με την εξαγορά υπήρχε παράλληλα βάσει νόμου, υποχρεωτική πρόσληψη όλων των εργαζομένων που δούλευαν σε αυτά τα σούπερ μάρκετ καθώς και την υποχρεωτική καταβολή των δεδουλευμένων 1400 εργαζομένων οι οποίοι παρέμεναν απλήρωτοι επί 15 μήνες. Η εταιρεία, παρ’ όλα αυτά, επέλεξε να προσλάβει νέους, χαμηλόμισθους εργαζομένους αποδεικνύοντας πως τα “περισσότερα κέρδη είναι πάντα η κινητήριος δύναμη των αφεντικών”.

Παράλληλα όμως με αντικειμενική αύξηση των κερδών το κεφάλαιο γνωρίζει πως πρέπει να διατηρήσει με κάθε μέσο την πολιτική του σταθερότητα επάνω στους καταπιεσμένους. Έτσι οποιαδήποτε μορφή συλλογικής αντίστασης αρθρώνεται απέναντι στα συμφέροντα του, θα μπαίνει σε τροχιά αποσύνθεσης, ποινικοποίησης και διάλυσης. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα αφεντικά σε αγαστή συνεργασία με το κράτος επιτέθηκαν στον αλληλέγγυο κόσμο προσπαθώντας να καταπνίξουν οποιαδήποτε προσπάθεια ταξικής αλληλεγγύης και οργάνωσης των “από τα κάτω”. Μια επίθεση που θέλησε να διακόψει την διεκδίκηση των συμφερόντων τους και την αντίσταση απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία. Το Market In για να τα καταφέρει όλα αυτά βρήκε γνωστά καθάρματα να συστρατεύσει μαζί του, μπράβους χρυσαυγίτες οι οποίοι επιτέθηκαν με μολότοφ στο Συνδικαλιστικό κέντρο των Ιωάννινων. Επίσης κατ’ εντολή του Market In οι μπάτσοι συλλαμβάνουν 11 αλληλέγγυους έξω από το μαγαζί όπου πραγματοποιούνταν συγκέντρωση. Μετά από συνεχής παρουσία στον αγώνα και στην προοπτική συσπειρώσης ενός επικίνδυνου για τα αφεντικά εργατιικού μετώπου οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν δικαστικά κερδίζοντας την επαναπρόσληψή τους καθώς και τα δεδουλευμένα τους, πράγμα που τα Market In παράνομα πλέον δεν υλοποιεί. Σημαντικό θεωρούμε να αναφερθεί εδώ πως μια απολυμένη εργαζόμενη στα σούπερ μάρκετ του Καρυπίδη στα Γιαννιτσά αυτοκτόνησε ενώ παρέμενε ανοικτός ο αγώνας για την επαναπρόσληψή της μαζί με εκατοντάδες άλλους-ες.

Στις 28 Νοέμβρη καλείται από την ΓΣΕΕ γενική απεργία ύστερα από συνεχόμενες αναβολές της ημερομηνίας (από 8 σε 14 του μήνα και από 14 σε 28) με τα παιχνίδια ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ για το ποιος θα έχει την ηγεμονία στον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό. Παιχνίδια που βρίσκονται μίλια μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων τάξεων και την ανάγκη για απεργία. Η απεργία καλείται μαζί με την αυτοαποκαλούμενη «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» που δεν είναι τίποτα άλλο από μια συμμαχία ανάμεσα σε αφεντικά (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βιοτέχνες, Έμποροι), δικηγόρους (Δικηγορικός Σύλλογος), γιατρούς και ελεύθερους επαγγελματίες

Ηξεπουλημένη ΓΣΕΕ συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να υπονομεύει τις κατώτερες τάξεις προς το συμφέρον των μεγάλων και μικρών αφεντικών, για χάριν της κρατικής εθνικής ενότητας. Εργάζεται συστηματικά για την παραγωγής της ειρήνης στους εργασιακούς χώρους, της συναίνεσης και της υποταγής των χειρότερα εκμεταλλευόμενων τάξεων. Στην διαβούλευση του Υπουργείου Εργασίας με τους “εθνικούς κοινωνικούς εταίρους” για τον κατώτατο μισθό, η ΓΣΕΕ αρνήθηκε να παραστεί δίνοντας το δικαίωμα στο υπουργείο να ανακοινώσει με θράσος «οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν γιατί το Υπουργείο θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους».

Απ’ τη μεριά μας, δεν μπορούμε παρά να βάλουμε μπροστά τα σώματά μας σε αυτή τη προσπάθεια για επιβολή της κανονικότητας της εκμετάλλευσης. Οι απεργίες για μας πρέπει να είναι πολύμορφες και μαχητικές όπως ο γενικότερος αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση που δίνουμε. Η καλεσμένη απεργία από τα κάτω την 1η Νοέμβρη ήταν ένα καλό πρώτο βήμα προς μια κατεύθυνση για έναν ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό των αναγκών μας. Στηρίζουμε απεργίες διαρκείας από τα κάτω, με απαλλοτριώσεις και σαμποτάζ, με επιθέσεις στους χώρους εργασίας και στ’ αφεντικά, με το παράλληλο χτίσιμο δομών αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης. Μόνον όταν όλες οι πρακτικές και κινήσεις συναντιούνται για το σκοπό της κοινωνικής απελευθέρωσης αποκτά νόημα και ο μαχητικός συνδικαλισμός που υπηρετεί τις δικές μας πραγματικές ανάγκες. Μέχρι τότε κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Και ιστορικά ακόμα, πριν την εμφάνιση του συνδικαλισμού που ήρθε να διαμεσολαβήσει τον «διάλογο» με τ’ αφεντικά, ο μόνος διάλογος που υπήρχε ανάμεσα σε μας και σε αυτούς ήταν ο «διάλογος των ταραχών». Αυτόν εμπιστευόμαστε, αυτόν διεξάγουμε.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤ’ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Αναρχικές/οι, Απεργο-Σπάστ(ρι)ες

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License