DURA LEX

...η Σιωπή καλύπτει το αίσχος της μισθωτής εργασίας, την εγκληματική διαδικασία που στρέφει τους εργαζόμενους τον έναν ενάντια στον άλλο, τη μεσαιωνική υποταγή μπροστά στον εργοδότη και το νόμο της ζούγκλας που επικρατεί στο σύγχρονο σκλαβοπάζαρο της μισθωτής σκλαβιάς (ιδιαίτερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης). Η Σιωπή θολώνει την αλήθεια για μια ετερόνομη εξουσία που δόμησε μια "δικαιοσύνη" απόλυτο προστάτη της ιεραρχημένης κοινωνίας. Η Σιωπή προσπαθεί να στρεβλώσει την κρίση και το στοχασμό αποδιώχνοντας την ανάγκη της Ανθρωπότητας να δημιουργήσει έναν κόσμο Ελεύθερο, Παιγνιώδη και προσανατολισμένο στην πρόοδο και τη χαρά. Μέσα στο ζόφο μιας φοβικής κι υποταγμένης κοινωνίας, μια παραβατική καθαρίστρια κατόρθωσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ας ψηλαφήσουμε ο καθένας κι όλοι μας την καθαρίστρια που κρύβουμε μέσα μας.

DURA LEX, SED LEX Η ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ

Σκληρός νόμος αλλά νόμος αναφέρουν συχνά-πυκνά οι λατινομαθείς υποστηρικτές της δικαιοσύνης που δημιουργήθηκε για να προστατέψει όχι μόνο μιά τάξη αλλά ένα καθεστώς ετερονομίας χτισμένο πάνω στη διαρκή υποταγή και τη μισθωτή εργασία.Ένα καθεστώς όπου η ανάθεση της εξουσίας μετατέθηκε από τον Αρχοντα στους "ανώνυμους" Εκτελεστικούς Διευθυντές και τους εκάστοτε διαμεσολαβητές πολιτικούς που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν την κατακερματισμένη και φοβική κοινωνία.Είναι επόμενο να χρησιμοποιούνται ταυτολογικές ερμηνείες όπως το λατινικό γνωμικό για να εξηγήσουν εκείνα που στην πραγματικότητα θέλουν να συγκαλύψουν.

Τι είναι μια καρέκλα … είναι ένα κάθισμα … σκληρός νόμος, αλλά νόμος …απλή ερμηνευτική μέθοδος που αποφεύγει την αλήθεια.Με αντίστοιχη συντεχνιακή στόχευση εκδόθηκε και η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφερόμενη στον Δρακόντειο νόμο της δεκαετίας του '50 ξεπερνώντας άτσαλα το γεγονός πως ευθύνη του Δικαστή είναι η ενδελεχής προσέγγιση κι ανάλυση των πραγματικών περιστατικών προτού αποφασίσει και απαγγείλει την ποινή.10 χρόνια κάθειρξη σε μια γυναίκα που τσαλακώθηκε ηθικά, κι απώλεσε την αξιοπρέπεια της επειδή πλαστογράφησε το βρομόχαρτο που ονομάζεται απολυτήριο Δημοτικού.10 χρόνια κάθειρξη σε μια γυναίκα που για να καθαρίζει γραφεία, πούλαγε για άλλα είκοσι περίπου την εργασία της, το χρόνο ίσως και τη ψυχική της υγεία, αμειβόμενη με έναν ελάχιστο μισθό… Κι ακόμα για να ολοκληρωθεί το δράμα και για την ικανοποίηση των "θεατών", της στερούν όλα τα ένσημα, τα αποδεικτικά στοιχεία της μισθωτής σκλαβιάς της. Πόση σκληρότητα άραγε είναι απαραίτητη για να εκτεθούν τα αιτήματα του κλάδου των δικαστών ?Το λατινικό απόφθεγμα τονίζει το γεγονός πως ο νόμος είναι αναγκαίος … Όμως εξαρτάται ποιόν προστατεύει, ποιόν εξυπηρετεί και τελικά ποιός και γιατί τον δημιουργεί. Στο παρών καθεστώς η εξουσία δεν χάνει ευκαιρία να αποδείξει αλλά και να επιδείξει τον απόλυτο έλεγχο που έχει πάνω στη κοινωνία.Ο Καπιταλισμός προστατεύει το Κεφάλαιο κι οι νόμοι θα φτιάχνονται για να εξυπηρετούν την πρωτοκαθεδρία των κεφαλαιούχων, των τραπεζιτών, των διαχειριστών και τεχνικών συμβούλων της εξουσίας έναντι μιας πιθανά "απείθαρχης", παραβατικής και δυνητικά ανατρεπτικής συμπεριφοράς των κατώτερων στρωμάτων μιας σαφώς ταξικά περιχαρακωμένης κοινωνίας.

Η ίδια η εξουσία ευνοείται πλέον με την κατηγοριοποίηση σε ταξική διαστρωμάτωση της σύγχρονης κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο ορθολογικοποιεί την καταστολή είτε μέσω της Δικαιοσύνης ή και άμεσα με το στάδιο του Πανοπτικού Καπιταλισμού όπου καταργείται κι αυτή ακόμα η δήθεν εξασφαλισμένη "ιδιωτικότητα". Η εξοντωτική ποινή στην καθαρίστρια ταυτόχρονα, αποτελεί ακόμα ένα δείγμα της ανισότητας στην πρόσβαση στην ίδια τη Δικαιοσύνη. Με άλλους όρους δικάζεται ο πλούσιος, ο διάσημος, το στέλεχος ενώ μέσα στη φυλακή η οικονομική διαφορά αποτελεί διακριτό χαρακτηριστικό και βασικό παράγοντα στην καθημερινότητα της έκτισης της όποιας ποινής. Με ποιους συνηγόρους, πόσες προσβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης και ποιά μεταχείριση αντιμετωπίζεται ένα εύπορο μέλος της κυρίαρχης ελίτ -ακόμα και με δεδομένη την ενοχή του- (βλέπε Παπαγεωργόπουλος, Τσοχατζόπουλος) αλλά κι όσοι βρίσκονται υπόδικοι (Μαρινάκης, Αλαφούζος στο παρελθόν και τόσοι άλλοι).Σε μια αυτόνομη κοινωνία όπου η θέσμιση νόμων θα ήταν αποτέλεσμα κοινών διαβουλεύσεων και συνεπώς δε θα ήταν δομημένη έτσι ώστε να εξυπηρετεί την επιβολή της υποταγής, θα ήταν δυνατόν ακόμα και να επιδειχθεί η πρέπουσα επιείκεια ή και η πιό αυστηρή εφαρμογή, σίγουρα όμως δεν θα καταδικαζόταν ένα υποταγμένο άτομο για να επιδειχθεί η επακριβής εφαρμογή του "γράμματος του νόμου" ενώ ταυτόχρονα να καταδεικνύεται ως απόδειξη της ανάγκης για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Τελικά η καθαρίστρια καταδικάστηκε να στραγγαλιστεί οικονομικά, να ξεντεριστεί τελετουργικά -υποκείμενη τη φυλάκιση- και να τεμαχιστεί η αξιοπρέπεια της, μιας κι έτσι κι αλλιώς αποδεχόμενη τη μισθωτή σκλαβιά ξεγυμνώθηκε (όπως όλοι μας) από κάθε έννοια ελεύθερης, αξιοπρεπούς και δημιουργικής διαβίωσης.Εξαθλιωμένη, δακτυλοδεικτούμενη ως πλαστογράφος και απατεώνας, με τη σφραγίδα του κλέφτη, οδηγήθηκε στη φυλακή να εκτίσει 10 χρόνια ενώ στερούμενη των ενσήμων της έχασε κάθε ελπίδα για την πενιχρή συνταξιοδότηση. Κι έπειτα έρχεται η ανακάλυψη του συμβάντος, η αποκάλυψη της αδικίας κι η εκφρασμένη δυσαρέσκεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που αναλαμβάνουν να καταγγείλουν και να καλέσουν σε άμεση παρέμβαση ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Όμως η Σιωπή καλύπτει το αίσχος της μισθωτής εργασίας, την εγκληματική διαδικασία που στρέφει τους εργαζόμενους τον έναν ενάντια στον άλλο, τη μεσαιωνική υποταγή μπροστά στον εργοδότη και το νόμο της ζούγκλας που επικρατεί στο σύγχρονο σκλαβοπάζαρο της μισθωτής σκλαβιάς (ιδιαίτερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης).

Η Σιωπή θολώνει την αλήθεια για μια ετερόνομη εξουσία που δόμησε μια "δικαιοσύνη" απόλυτο προστάτη της ιεραρχημένης κοινωνίας.Η Σιωπή προσπαθεί να στρεβλώσει την κρίση και το στοχασμό αποδιώχνοντας την ανάγκη της Ανθρωπότητας να δημιουργήσει έναν κόσμο Ελεύθερο, Παιγνιώδη και προσανατολισμένο στην πρόοδο και τη χαρά.Μέσα στο ζόφο μιας φοβικής κι υποταγμένης κοινωνίας, μια παραβατική καθαρίστρια κατόρθωσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.Ας ψηλαφήσουμε ο καθένας κι όλοι μας την καθαρίστρια που κρύβουμε μέσα μας. Ενάντια στη Μισθωτή Εργασία Ενάντια στο Φοβικό κι Υποταγμένο άτομο Για μια Αυτόνομη, Αυτο-Οργανωμένη κι Ελεύθερη Κοινωνία.

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License