Μακεδονικό

Απόψεις 2 νέων από τη Βόρεια Μακεδονία για το ζήτημα με αφορμή εθνικιστικά ξεσπάσματα με πορείες και μαθητικές καταλήψεις. Κάτι μικρό για το Μακεδονικό, επειδή ίσως είναι ενδιαφέρον να δούμε το θέμα και από τη δική τους σκοπιά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

 

Δυστυχώς παρατηρούμε πολύ έντονα πλέον ότι το Μακεδονικό φαίνεται να απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού τις Ελλάδας, με πορείες, διαδηλώσεις, καταλήψεις σε σχολεία γιατί "η Μακεδονία είναι ελληνική".. Σε μια κοινωνία με πολύ σημαντικότερα προβλήματα, με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, με την προσωπική ιδιοκτησία να γίνεται πιο σημαντική από την ανθρώπινη ζωή, με δολοφονίες και ξυλοδαρμούς αθώων, με πλήθος αστέγων ανθρώπων στους δρόμους, ακόμα μεγαλύτερο πλήθως οικογενειών να τη βγάζουν με το ζόρι, καλύπτοντας με δυσκολία τις βασικές τους ανάγκες, σε μια κοινωνία που μέρα με τη μέρα αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει, πολλοί αποφάσισαν να σηκωθούν επιτέλους από τον καναπέ τους και να διαμαρτυρηθούν για το όνομα μιας γειτονικής χώρας χωρίς να κινητοποιηθουν για αλλά, πολύ σημαντικά θέματα που πλήττουν λίγο πολύ τις ζωές όλων μας.

Και με αφορμή αυτό τον ψευτοξεσηκωμό ορισμένων και την γαλούχιση συνειδήσεων μαθητών γυμνασίου και λυκείου που υποκεινούνται σε εθνικιστικές καταλήψεις, αφού λοιπόν δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση στο παρόν ζήτημα θα ήταν ίσως ενδιαφέρον να δούμε το μακεδονικό και από μια άλλη σκοπιά. Τη σκοπιά των Μακεδόνων. Ο Βλάντιμιρ και η Μάγια, φίλοι που γνώρισα σε διακοπές, υποστηρίζουν ότι η οικονομική κατάσταση στην Βόρεια Μακεδονία είναι χειριστη με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να καλύπτει μετά βίας τις βιοποριστικές του ανάγκες. Για τους ντόπιους, δεν υπάρχει μέλλον στη χώρα και το όνειρο των νέων είναι να την εγκαταλείψουν και να εγκατασταθούν μόνιμα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος το οποίο θα τους προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες. Έτσι λοιπόν, με βάση τα παραπάνω δεδομένα πολλοί άνθρωποι, ως επί το πλείστον νέοι, είναι σύμφωνοι στο να αλλάξει το όνομα και να μπουν στην ευρωπαϊκή ένωση πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί η ζωή στη χώρα. Από την άλλη, μακεδόνες εθνικιστές είναι κατά σε οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή.

Από όλα όσα μου είπανε θα σταθώ στα παρακάτω λόγια της Μάγια "You know in our county everything is going down and down and many people are giving up and they only want to go out of our county and to come back never . We only want to have better life,better pay , better education. And if only 'north' is added in our name it ' s not to big problem for me"Και θα σταθώ ακόμα περισσότερο στα εξής λόγια του Βλάντιμιρ "also i think that it is really stupid and unnecesery to hate someone becouse of this or to want to change our name just becouse of history".

 

Κανένα όνομα, κανένα σύνορο δεν είναι αρκετά για να μας χωρίσουν.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License