Κολομβία: ένας ακόμη «Απελευθερωτής της Γης» δολοφονείται

Κολομβία, 7 Δεκέμβρη 2018

Ο 28 χρονος Έντουιν Ντάγκουα, μέλος του Καταφυγίου Ουέγιας-Καλότο των ιθαγενών Νάσα και αγωνιστής που συμμετείχε στις δράσεις «Απελευθέρωσης της Γης», δολοφονήθηκε με τέσσερις πυροβολισμούς το απόγευμα της 7ης Δεκέμβρη 2018.

Οι Νάσα είναι ένας γηγενής λαός της Κολομβίας που αντιστέκεται μαχητικά στην επέλαση της αγροτοβιομηχανίας και στις μονοκαλλιέργειες ζαχαροκάλαμου, οι οποίες προορίζονται για την παραγωγή και εξαγωγή βιοκαυσίμων. Εδώ και τέσσερα χρόνια, οι Νάσα αποφάσισαν να ξεκινήσουν την κινητοποίηση, που ονομάζουν Απελευθέρωση της Μητέρας Γης, με στόχο την επανάκτηση των εδαφών τους από γαιοκτήμονες και ιδιωτικές εταιρίες. Χρησιμοποιούν μόνο αυτοσχέδια όπλα, σφεντόνες πέτρες και ξύλα, σε έναν αγώνα με τεράστια ασυμμετρία δυνάμεων ενάντια τους μπράβους των εταιριών, την αστυνομία και το στρατό. Η βία και οι απειλές εναντίον τους είναι καθημερινές, με τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας να εισβάλλουν στις κοινότητες τους, να πυροβολούν αδιακρίτως και να καταστρέφουν τις καλλιέργειες τροφίμων, περνώντας με τανκς από πάνω τους.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιθαγενών της Κάουκα (CRIC), αναφέρει ότι από την ημέρα έναρξης της θητείας της κυβέρνησης του ακροδεξιού Προέδρου Ιβάν Ντούκε, 35 ιθαγενείς έχουν δολοφονηθεί, ενώ περίπου 6.000 έχουν εκτοπιστεί βίαια από τα εδάφη τους. Αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που κυβερνητικοί εκπρόσωποι, στηρίζοντας ανοιχτά τους ξένους και εγχώριους επιχειρηματίες, υιοθετούν έναν δημόσιο λόγο που στιγματίζει τους Νάσα ως τρομοκράτες και τους παρουσιάζει ως «γραφικούς και καθυστερημένους Ινδιάνους που αντιτίθενται στην ανάπτυξη και την πρόοδο».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το CRIC αναφέρει:

Γνωρίζουμε ότι για τα οικονομικά συμφέροντα και για την ίδια την κυβέρνηση είμαστε ένα εμπόδιο, εξαιτίας της φιλοδοξίας τους να ελέγχουν τη γη, για να μπορούν να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους. Είναι επίσης φανερή η απληστία των ένοπλων ομάδων (διασπάσεων των FARC, του ELN ή παραστρατιωτικών ομάδων), που γεννούν τον τρόμο στα εδάφη μας με μοναδικό σκοπό να συνεχίσουν να επεκτείνουν τα σύνορα του εμπορίου ναρκωτικών και της εξορυκτικής εκμετάλλευσης, η οποία σε μεγάλο βαθμό ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο που επιδιώκει με κάθε τρόπο να ιδιοποιηθεί τον φυσικό μας πλούτο (…) Γι’αυτό, ως CRIC θεωρούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε, για αυτή τη στρατηγική της γενοκτονίας που εφαρμόζεται ενάντια στους ιθαγενείς λαούς της Κάουκα και ολόκληρης της Κολομβίας.

…………………..

Δείτε εδώ παλαιότερη συνέντευξη ενός Απελευθερωτή, σχετικά με τον αγώνα των Νάσα.

Σχετικά με την κυβέρνηση Ντούκε διαβάστε εδώ.

Tierra y Libertad

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License