Ένας Απολογισμός για την κατάληψη Αβέρωφ στο Πολυτεχνείο.


Ένας Απολογισμός για την κατάληψη Αβέρωφ στο Πολυτεχνείο.

Το πιο κάτω κείμενο είναι ένας απολογισμός, ο οποίος δεν αποτελεί συλλογικό έργο των συμμετεχόντων ενώ κάποιοι και κάποιες μάλιστα ίσως διαφωνούν με το ύφος και τις ανησυχίες του κειμένου. Προσπαθεί ωστόσο να αποτυπώσει όσο γίνεται γεγονότα και σκεπτικά που καθόρισαν το εγχείρημα.

Στις 14 Νοεμβρίου, σύντροφοι και συντρόφισσες, άτομα και μέλη συλλογικοτήτων καταλάβαμε το κεντρικό κτήριο του Πολυτεχνείου για να έχουμε πολιτική παρουσία στον τριήμερο εορτασμό και για να κρατήσουμε το πολυτεχνείο ανοιχτό στις 17 Νοέμβρη. Οι δύο στόχοι έχουν να κάνουν με μια ευρύτερη πολιτική στόχευση η οποία είναι, να μην υπάρξει συμβιβασμός με το αστικό-δημοκρατικό πολίτευμα -ειδικά ως ένα τελικό και θετικό αποτέλεσμα μιας εξέγερσης- και ως εκ τούτου να μην αποδεχτούμε την παύση της σύγκρουσης με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής. Για κάποιους και κάποιες από εμάς, σημαντικό ήταν επίσης να μην αποτυπωθεί η εξέγερση ως κάτι περασμένο και μουσειακό, αλλά ως κάτι που είναι αναγκαίο στο σήμερα και που η μνήμη της μπορεί να τιμηθεί εάν και εφόσον θα γίνει πράξη. Γνωρίζουμε με σιγουριά ότι ένα μέρος του κόσμου που συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 έδινε αγώνα ενάντια στην Εξουσία είτε αυτή ήταν δικτατορική είτε δημοκρατική, εξού και το αίτημα ΚΑΤΩ Η ΕΞΟΥΣΙΑ. Κάποιοι και κάποιες, συνειδητά ή ασυνείδητά συνεχίζουν τον αγώνα που ξεκίνησε τότε μέχρι και σήμερα, και για αυτό πολλά από τα μεγαλύτερα εξ εγερτικά γεγονότα κατά την μεταπολίτευση έλαβαν μέρος στο Πολυτεχνείο και συνδέθηκαν άμεσα με αγώνες που είχαν αναρχικό πρόσημο.

Η κεντρικότατα του κτιρίου Αβέρωφ πρόσφερε θετικά αποτελέσματα. Δίχως να χρειαστεί να αφαιρέσουμε τις κουκούλες μας, μέσω διαλόγου είτε και απλά με πολιτικό υλικό, ήρθαμε σε επαφή με τεράστιο κομμάτι του κόσμου που επισκέφτηκε εκείνες τις μέρες το Πολυτεχνείο και μπήκε στο ως τότε κλειδαμπαρωμένο Αβέρωφ. Μοιράστηκαν πολλά κείμενα με τον λόγο της κατάληψης αλλά και καλέσματα αλληλεγγύης άλλων αναρχικών πρωτοβουλιών. Μοιράστηκαν χωρίς αντίτιμο εκατοντάδες μπροσούρες, σε διαφορετικές γλώσσες, με περιεχόμενο από τεράστιο φάσμα σκέψης και δράσης του αναρχικού αντιεξουσιαστικού χώρου. Ιδιαίτερη χαρά έφερε η παρουσία και η συζήτηση με σχολεία όπως και τα παιδάκια που χρησιμοποίησαν τον πολυτελή χώρο του Αβέρωφ για να παίξουν μπάλα. Χωρίς καμία επιτήδευση, έσπασε η κυριάρχη αφήγηση που θέλει τους εξεγερμένους και εξεγερμένες κουκουλοφόρους, να είναι αναίσθητα, βίαια και απροσέγγιστα άτομα.

Ένα άλλο μέσο επικοινωνίας αλλά και αντι-προπαγάνδας ήταν η μικροφωνική η οποία έπαιζε διαρκώς απαντώντας στην κκεδιστική προπαγάνδα τόσο μέσω μουσικής όσο και μέσω των κειμένων μας. Την ώρα που το ΚΚΕ, ΠΑΜΕ και ΚΝΕ κατέθεταν στεφάνια και βγάζαν ανακοινώσεις, ακουγόταν από την μικροφωνική μας.

“Δεν ξεχνάμε πως το ΚΚΕ στάθηκε απέναντι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου αποκαλώντας τους καταληψίες προβοκάτορες”, “Οι πρακτικές της εξορίας των βασανισμών και των πολιτικών διώξεων που το ΚΚΕ έρχεται σήμερα να καταδικάσει ως πρακτικές της χούντας, ήταν οι ίδιες πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον αναρχικών και άλλων αγωνιστών στην Σοβιετική Ένωση. Η Μακρόνησος της Χούντας ήταν η Σιβηρία της Σοβιετικής Ένωσης”, “Ο Λένιν ήταν ένας λαοπλάνος, έτασσε την ελευθερία και την κατάργηση του κράτους για να φέρει μετέπειτα την πιο σκληρή κρατική δικτατορία”, “Δεν ξεχνάμε την Κρονστάνδη και τον Μαχνοβίτικο στρατό και την καταστολή τους από τους μπολσεβίκους”,“Η κυριαρχία των μπολσεβίκων έστρωσε το έδαφος για την σημερινή φασιστική Ρωσία του Πούτιν αφού αναπαρήγαγε την πίστη και την υποταγή στο Έθνος, το κράτος και στον Πατέρα-Ηγέτη”, “Δεν ξεχνάμε την συγκυβέρνηση ΚΚΕ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το 1989” “Η παρουσία του ΚΚΕ στην βουλή αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα για την καταστροφή της αστικής δημοκρατίας, πράγμα που αποδείχθηκε και με την περιφρούρηση της βουλής 2011”.

Πέρα από τα χωροταξικά και πολιτικά πλεονεκτήματα υπήρχε ακόμα ένας λόγος που επιλέχθηκε το κτίριο Αβέρωφ συγκεκριμένα. Προτού ανακοινωθεί η εκδήλωση ομάδας που έσπασε την κατάληψη του πολυτεχνείου το 2017 είχαμε επιλέξει να καταλάβουμε το Γκίνη, επιλογή την οποία όμως εγκαταλείψαμε αφού ως πολιτικό εγχείρημα συμπεριλάμβανε την αντιπαράθεση μας με την συγκεκριμένη ομάδα. Αντιπαράθεση η οποία δεν προσέφερε τίποτα στο παρόν στάδιο και εξυπηρετούσε μάλλον τους κρατικούς σχεδιασμούς εγκλωβίζοντας παράλληλα το εγχείρημά μας σε μία κλειστή αυτοαναφορική αντιπαράθεση. Η απόπειρα της συγκεκριμένης ομάδας και άλλων “συντρόφων-συντροφισσών” να θεμελιώσουν το έδαφος που “κέρδισαν” με την περσινή κατασταλτική ενέργεια απλά προσπεράστηκε. Η κατάληψη του κτιρίου Αβέρωφ διέδωσε τα προτάγματα της αναρχίας και της εξέγερσης με πλήρη ορατότητα. Οι συγκεκριμένες ομάδες πρέπει να σταματήσουν να επιβάλουν σε υπόλοιπα κομμάτια και διεργασίες του χώρου, τα αριστερά χαρακτηριστικά τους, τις τακτικές τους και την επιλογή τους να συνεργάζονται με αριστερά κόμματα και οργανώσεις. Να σημειώσουμε πως την μέρα που ξεκινήσαμε την κατάληψη στο Αβέρωφ, εκπρόσωποι αριστερών σχημάτων, μας απείλησαν με εκκένωση “όπως πέρσι” και έβαλαν λουκέτο στην Τοσίτσα, για να μην γίνουν “μπάχαλα” και χαλάσει ο εορτασμός. Παρόλα αυτά αποχώρησαν χωρίς να οδηγηθούμε σε φυσική αντιπαράθεση.

Πέρα από αυτά, στο εγχείρημα της κατάληψης του Αβέρωφ υπήρχε ένα συντροφικό περιβάλλον, ένα πολυεθνικό σώμα με καλή επικοινωνία, υποδομές σίτισης και καταφέραμε επίσης να πραγματώσουμε δύο εκδηλώσεις. Στην πρώτη έγιναν προβολές και συζητήσεις γύρω από το Πολυτεχνείο του 95’ με την παρέμβαση φυλακισμένων συντρόφων και στην δεύτερη έγινε προβολή ντοκιμαντέρ σε σχέση με την ιστορία της Αναρχίας. Αποφασίστηκε, όπως και έγινε, να αφεθεί άθικτο το κτίριο Αβέρωφ για να μην δοθεί άλλοθι καταστολής που δεν συνδέονταν άμεσα με τους σκοπούς του εγχειρήματος. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο όμως ότι το Αβέρωφ είναι ακόμα ένα πολυτελές κατασκεύασμα που προωθεί την αίγλη αυτών που ελέγχουν την γνώση, κρύβοντας πίσω από τα λαμπερά μαρμαρά του τον πόλεμο και την βία που παράγονται από τις σχέσεις του πανεπιστημίου με εταιρίες, τον στρατό, την αστυνομία, τον δήμο και άλλους συναφείς θεσμούς. Ως εκ τούτου καταστροφές και λεηλασίες εντός του δεν αποτελούν ηθικό και πολιτικό ζήτημα για την πρωτοβουλία που το ξεκίνησε.

Στις 17 Νοέμβρη, την τελευταία μέρα, αν και το πολυτεχνείο έμεινε ανοιχτό και διαδραματίστηκαν συγκρούσεις με τις μονάδες καταστολής, μία επιμέρους στόχευση που ήταν να καταφέρει η πορεία να φτάσει στο πολυτεχνείο δεν υλοποιήθηκε και αυτό συνδέεται με την απουσία συνεννόησης μεταξύ κόσμου που ερχόταν εξάρχεια και που ήταν στο πολυτεχνείο και ίσως με το ότι εμείς αργήσαμε να δράσουμε, οπότε οι μπάτσοι είχαν πάρει όλο το έδαφος. Η παρουσία των δύο οχημάτων αύρας έκανε πολύ δύσκολη την διάχυση των συγκρούσεων και κατάστρεφε τα οδοφράγματα. Υπήρξαν κάποιοι τραυματισμοί στην μεριά μας, από τα ευθύβολα δακρυγόνα και τις πέτρες των Ματ, παρ’ όλα αυτά δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν καμία σύλληψη. Αποχωρήσαμε όλοι μαζί και αφήσαμε το πολυτεχνείο στο χάλι που το είχαν αφήσει οι αριστερές παρατάξεις. Χαρτούρα, τραπέζια καρέκλες και σκουπίδια. Κάποια παραδόθηκαν στις φλόγες για να σπάσουν τα νέφη δακρυγόνων ενώ άλλα έγιναν οδοφράγματα αποκτώντας χρησιμότητα απόλυτα συνδεδεμένη με το νόημα των ημερών.

Τέλος, να μοιραστούμε τις ανησυχίες κάποιων συντρόφων και συντροφισσών που συμμετείχαν στο εγχείρημα στο κατά πόσο τελικά η κίνηση μας να συνυπάρξουμε έστω και με τέτοιο τρόπο με κομματικούς μηχανισμούς, τείνει προς την απορρόφηση των ενεργειών μας στο δημοκρατικό θέαμα και διαστρεβλώνει τον αγώνα μας.

Στο Αβέρωφ ανέβηκαν τα εξής πανό ως απόφαση της πρώτης συνέλευσης “ΒΙΑΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΞΕΓΕΡΤΙΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΦΑΣΙΣΜΌ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ” ενώ μετέπειτα από πρωτοβουλίες “ΤΙΜΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΙΝΑΙ. ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ 17 ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ MΙΚHAIL ZHLOBITSKIY”, “ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΤΕΖΑΣ ΠΑΡΩΝ” Στις 15 Νοεμβρίου, την ημέρα της γέννησής του, ανέβηκε πανό για τον σύντροφο και αναρχικό Δημήτρη Αρμακόλα, αφού μάθαμε ότι είναι εγκεφαλικά νεκρός. Το πανό έγραφε “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΜΑΚΟΛΑΣ ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΑΚΡΑΙΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ”.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License