ΕΣΔΑ: Μια ανάσα πριν το τέλος του DAESH ο τούρκικός επεκτατισμός απειλεί ξανά τη Rojava

Ένα χρόνο περίπου μετά την απελέυθέρωση της πόλης Raqqa από τις δυνάμεις των QSD/YPG/YPJ, οι επιχειρήσεις ενάντια στην τυραννία του DAESH (ISIS) συνεχίζονται. Στη φασιστική οργάνωση απομένουν 3 μικρές πόλεις και μερικά χωριά γύρω από αυτές, στην περιοχή του Deir Ez Zor .

post image

ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ DAESH Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗ ROJAVA

     Ένα χρόνο περίπου μετά την απελέυθέρωση της πόλης Raqqa από τις δυνάμεις των QSD/YPG/YPJ, οι επιχειρήσεις ενάντια στην τυραννία του DAESH (ISIS) συνεχίζονται. Στη φασιστική οργάνωση απομένουν 3 μικρές πόλεις και μερικά χωριά γύρω από αυτές, στην περιοχή του Deir Ez Zor . Περιμετρικά της πόλης Hajin λαμβάνουν χώρα σκληρές μάχες με τους συμμορίτες, οι οποίοι καταβάλλουν οτι δυνάμεις έχουν για να κρατήσουν τα τελευταία εδάφη που τους έχουν απομείνει. Αυτήν τη στιγμή, δυνάμεις των QSD/YPG/YPJ έχουν ελευθερώσει το 35% της πόλης Hajin, ενω παράλληλα έχουν ανοίξει δρόμο διαφυγής για τους πολίτες.

     Ο Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστικής Αλληλεγγύης (RUIS) βρέθηκε τις τελευταίες μέρες του Νοέμβρη μαζί με τις δυνάμεις των QSD/YPG/YPJ στο πίσω μέτωπο του Deir Ez Zor. Συμμετείχε σε πολυδύναμη επιχείρηση των απελευθερωτικών δυνάμεων σε 2 χωριά, η οποία κατάφερε τη σύλληψη 6 μελών της οργάνωσης.

     Η επιχείρηση για την απελευθέρωση των περιοχών του Deir Ez Zor ξεκίνησε στα τέλη του 2017 αλλά διακόπηκε ύστερα από την εισβολή του τουρκικού στρατού και των συμμοριών του FSA στο Afrin. Η εισβολή εκείνη την περίοδο είχε διπλή σημασία. Το τούρκικό κράτος επισφράγισε τον ρόλο του ως ντόπιος τοποτηρητής ενώ παράλληλα έδωσε χρόνο στους φασίστες του DAESH για να αναδιοργανώσουν τις δυνάμεις τους. Η σχέση του τουρκικού κράτους με τους φασίστες του DAESH απέναντι στην επανάσταση της ομοσπονδιακής Συρίας επαληθεύεται ξανά. Ενα βήμα πριν την πτώση της τελευταίας (μέχρι τώρα) πόλης-στρατηγείου Hajin, ο τουρκικός επεκτατισμός απειλεί να εισβάλλει στη Βόρια και Ανατολική Συρία.

     Ύστερα απο σχεδόν ένα χρονο κατοχής του Afrin και την επαπειλούμενη γενοκτονία του πληθυσμούτου, με πάνω από 2.000 μάρτυρες, με εκτελέσεις, διωγμούς και πληθυσμiακές ανακατατάξεις, ο Ερντογάν δηλώνει πως είναι έτοιμος να εισβάλλει εκ’ νέουστη Rojava. Οι επιθέσεις της 1ης Νοέμβρης με βαρύ οπλισμό και οι βομβαρδισμοί προ ημέρών σε Kobane/Girê Spî και στα χωριά του Afrin Bene/Sewaxanke αντίστοιχα, οι οποίες δολοφόνησαν την 6χρονη Sara Mistefa και τραυμάτισαν 4 πολίτες, προμηνύουν νέα εγκλήματα του τουρκικού φασισμού. Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες ο τουρκικός στρατός και συμμορίες του FSA έχoυν παραταχτεί κατά μήκος της συνοριογραμμής της Τουρκίας με τη Rojava.

     Παρά την προσπάθεια εγκαθίδρυσης της τρομοκρατίας και την διασπορά εχθρότητας μεταξύ αράβων/κούρδων μέσω προβοκατσιών, τα κινήματα στη Rojava είναι σε ετοιμότητα. Εκατοντάδες Άραβες, Σύροι και Κούρδοι πολίτες, διαδηλωσαν σε Qamislo, Gire Spi, Serekaniye και άλλες πόλεις με κεντρικά συνθήματα ‘’ ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΤΟΥ DAESH ΚΑΙ ERDOGAN’’, “ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ERDOGAN” και άλλα.

     H Rojava και η ομοσπονδιακή Συρία βρίσκεται αλυσοδεμένη σε μια συνεχή πολεμική κατάσταση. Η συγκρότηση και εξάπλωση της ‘’δημοκρατικής αυτονομίας’’, η οποία απορρίπτει το κρατικό μοντελο διαχείρισης, αναστατώνει περιφερειακά καθεστώτα και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Το τουρκικό κράτος ζυγίζει το διπλωματικό κόστος με τις Η.Π.Α σε σχέση με την ανάγκη του για εξωτερικό πόλεμο. Το καθεστώς Ερντογάν για να αποφύγει τους κραδασμούς της αυξανόμενης οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, χρησημοποιεί τον πόλεμο στην Μ. Ανατολή για να θρέψει με εθνικισμό τους φτωχούς και καταπιεσμένους, ώστε να παραμείνει στην εξουσία.

     Η επίθεση στην Ομοσπονδία της Δημοκρατίας της Βόριας Συρίας, είναι επίθεση στη θέληση των λαών για αυτοδιαχείριση και αυτοάμυνα. Είναι επίθεση στο πολυπολιτισμικό μοντέλο κοινοτικού συνομοσπονδισμού, που είναι η μόνη εγγύηση για ειρήνη και συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή. Είναι επίθεση στην επανάσταση των γυναικών. Είναι καθήκον των κινημάτωννα σταθούν αλληλέγγυα στην επανάσταση της εποχής μας.

     Ο RUIS παραμένει μαχητικά αλληλέγγυος με τις δυνάμεις των YPG/YPJ/QSD για την υπεράσπιση των απελευθερωμένων εδαφών και της αυτονομίας τους. Καλούμε σε συστράτευση και πολύμορφη συμμετοχή στις δομές της Rojava,

     Όπως είπε ο Haukur Hilmarsson, μάρτυρας της αντίστασης του Afrin: ‘’… Η νίκη επί του φασισμού είναι υπόθεση μας, είναι υπόθεση του καθενός, είναι στο τέλος υπόθεση όλης της ανθρωπότητας…’’

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΤΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

ROJAVA

18/12/18

RUIS

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License