9ο ΓΕΛ Πειραιά: μια πρώτη απάντηση στους ναζιστικούς θύλακες στα σχολεία


post image

Η 29η Νοεμβρίου πρόδωσε σε σημαντικό βαθμό την ύπαρξη φασιστικών – εθνικιστικών θυλάκων μέσα στα σχολεία. Μπορεί η ΝΔ να έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σπρώξιμο και τη μιντιακή προβολή των καταλήψεων με το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών της, που έφτασε μέχρι και να οργανώνει καταλήψεις, παρ’ όλα αυτά, το δυναμικό που ενεπλάκη ενεργά σε αυτές, είναι πυρήνες φασιστών μαθητών που με πρόσχημα το μακεδονικό και τον έλληνα τρομοκράτη στις Βουλιαράτες προσπαθούν να ενισχύσουν την εθνικιστική ατζέντα και να διαδώσουν τις μισαλλόδοξες ιδέες τους στη μαθητική κοινότητα.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν μέσα στα σχολεία αλλά και στο δρόμο από τους αντιφασίστες μαθητές και τις οργανώσεις του κινήματος σίγουρα δεν φτάνουν. Και βέβαια η μάχη ενάντια στον εθνικισμό και την εισχώρηση του στα σχολεία δεν τελειώνει στις 29/11. Το ξήλωμα των φασιστών, η εξουδετέρωση τους, ώστε να πάψουν να λειτουργούν ως κέντρα τρομοκρατίας ενάντια σε συμμαθητές και καθηγητές είναι για τον Μαχητικό Αντιφασισμό μια διαδικασία που δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα διαρκέσει. Σίγουρα όμως θα συντελεστεί.

Η αρχή έγινε στο 9ο Γενικό Λύκειο Πειραιά, όπου μικρή ομάδα μακεδονόπληκτων μαθητών επιχείρησε χωρίς επιτυχία να στήσει κατάληψη στο σχολείο την 29/11. Εκτός αυτού, ο “αρχηγός” αυτής της ομαδούλας, ένας skinhead που συχνάζει στα τοπικά γραφεία των ναζί, είχε το θράσος να απειλήσει συμμαθητή του λέγοντας πως θα κουβαλήσει στο σχολείο την Χρυσή Αυγή. Δεν πρόκειται για έναν παρασυρμένο μαθητή, για ένα θύμα του εθνικού – πατριωτικού lifestyle. Στο σχολείο λειτουργεί φασιστικός θύλακας από καθηγητές που προσπαθούν να οργανώνουν ναζιστικές κλίκες στους μαθητές.

Δυστυχώς, ο Λυκειάρχης και ο Σύλλογος Διδασκόντων ακολούθησαν μια τακτική στρουθοκαμηλισμού. Την ώρα που για οποιαδήποτε ζητήματα bullying ή απλών διαπληκτισμών υπάρχει ευαισθητοποίηση και άμεση αντίδραση, για δεκαπέντε μέρες συνέχιζαν να παριστάνουν τους αδιάφορους προσπαθώντας να υποβαθμίσουν το γεγονός ως «παιδιάστικη αφέλεια». Για αυτή την ολιγωρία τους η τοπική ΕΛΜΕ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον Σύλλογο και ανακοίνωσε πρωτοβουλίες από την μεριά της για το πρόβλημα του φασισμού στα σχολεία.

Την Παρασκευή 14/12 κλιμάκιο της ΟΡ.Μ.Α. πραγματοποίησε πολιτική παρέμβαση στο σχολείο ενάντια στην συγκάλυψη και ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των φασιστών μαθητών και καθηγητών. Χάρις σε αυτή την παρέμβαση, την Δευτέρα 17/12 συγκαλέστηκε έκτακτο Συμβούλιο Διδασκόντων και κλήθηκαν οι ναζί μαθητές σε απολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες μιας και πρόκειται για μια κλειστή εκπαιδευτική διαδικασία που δεν βγάζει ανακοινώσεις και ψηφίσματα, η συνεδρίαση απέρριψε τις προσπάθειες των ναζί να εμφανιστούν ως «θύματα των αντιφασιστών της ΟΡ.Μ.Α.», επιβεβαίωσε την προσήλωση της στο ανοιχτό δημοκρατικό αντιρατσιστικό σχολείο ενάντια στον εθνικισμό και στη βία ενάντια στους μαθητές και θα διερευνήσει παιδευτικούς τρόπους αντιμετώπισης φασιστικού bullying μέσα από το υπάρχον νομικό και θεσμικό πλαίσιο.

Ως οργάνωση θα συνεχίσουμε τον αγώνα ξηλώματος όλων τον φασιστικών θυλάκων σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά ενάντια στην υποτίμηση του κινδύνου και της προσπάθειας συγκάλυψης.

Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License