Να εναντιωθούμε στη λεηλασία της φύσης, να εμποδίσουμε την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον Κλεινοβό

Να εναντιωθούμε στη λεηλασία της φύσης, να εμποδίσουμε την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον Κλεινοβό

post image

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει κινηθεί εκ νέου το ζήτημα της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο ρέμα Κλεινοβού (γνωστό και ως Κλεινοβίτικο), στην Τοπική Κοινότητα Κλεινού του Δήμου Μετεώρων, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν όταν πληροφορήθηκαν πως έχει κατατεθεί νέα μελέτη ιδιωτών που ζητούν την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την έναρξη της διαδικασίας κατασκευής του εργοστασίου. Η ιδιωτική εταιρεία ECEN (ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.), ιδιοκτησίας Γ. Βαρδιαμίδη, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της έχει ολοκληρώσει ήδη τη διαδικασία αδειοδότησης και τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες. Σε συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Μετεώρων αποφάσισε πάραυτα τη μη έγκριση αυτής της μελέτης. Πάντως, τοπικός δημοτικός σύμβουλος ανέφερε πως η συμφωνία για την κατασκευή του εργοστασίου φαίνεται να «χαλάει» εξαιτίας του ποσοστού χρημάτων που θα πήγαιναν στη δημοτική κοινότητα, διότι έχουν πλέον αλλάξει οι όροι από το κράτος. Από τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει, λοιπόν, πως υπάρχει σίγουρα ένα χάσμα στην ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις, όπου τόσο οι δημοτικές αρχές όσο και η ίδια η εταιρεία λειτουργούν όσο πιο υπόγεια γίνεται, αφήνοντας κενά σημεία και πολλά ερωτηματικά, ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού εργοστασίου πρόκειται να εκτρέψει και να αποστραγγίσει το ρέμα, τα νερά του οποίου χρησιμοποιούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, προκαλώντας κατά συνέπεια σοβαρά προβλήματα υδροδότησης για τον τόπο. Συν τοις άλλοις, η περάτωση του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να διαταράξει με ανυπολόγιστες συνέπειες την ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος, αλλοιώνοντας το βιοτικό περιβάλλον της άγριας πανίδας και χλωρίδας της περιοχής (π.χ. τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα, το απειλούμενο αυτόχθονο είδος πέστροφας “salmo farioides”, τα υπεραιωνόβια πλατανοδάση). Πριν από 12 χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής είχαν εμποδίσει με δυναμικό τρόπο τις διαδικασίες κατασκευής του εργοστασίου. Τότε, η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, που στεκόταν στο πλευρό της εταιρείας, έστειλε ΜΑΤ στον Κλεινό για να αποτρέψει την πιθανή εκδήλωση εντάσεων και επεισοδίων, καθώς και για να τρομοκρατήσει τους κατοίκους που αντιστέκονταν στην επιχειρούμενη καταστροφή του τόπου τους.

Το κεφάλαιο είναι αδηφάγο και η αναπαραγωγή του διέρχεται τόσο μέσα από την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας όσο και μέσα από τη λεηλασία της φύσης. Η παραγωγή για το ιδιωτικό συμφέρον, αλλά και η παραγωγή για την παραγωγή μέσα στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού της οικονομίας της αγοράς, έχουν προκαλέσει μια καταστροφική και συνεχή, παγκόσμια οικολογική κρίση, η οποία τροφοδοτείται από την ίδια τη λειτουργία της καπιταλιστικής μηχανής, που απειλεί με επαχθείς όρους τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, τα αφεντικά και το πολιτικό τους προσωπικό έχουν κατασκευάσει και προπαγανδίζουν ακολούθως το ιδεολόγημα της πράσινης ανάπτυξης και της πράσινης επιχειρηματικότητας προσπαθώντας να μας πείσουν πως υπάρχουν περιθώρια εξομάλυνσης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, δίχως να θίγουν, βέβαια, τον ίδιο τον πυρήνα των κυρίαρχων παραγωγικών και κοινωνικών σχέσεων. Αυτά τα κάλπικα ρητορικά τεχνάσματα αποσκοπούν μονάχα στην εξαγορά της κοινωνικής συναίνεσης, ώστε να μην ορθωθούν από την κοινωνική βάση αντιστάσεις ενάντια στα σχέδια πλουτισμού της κεφαλαιοκρατικής ολιγαρχίας, η οποία δεν λογαριάζει καθόλου τα άκληρα λαϊκά στρώματα και το φυσικό περιβάλλον.

Η ενέργεια αποτελεί πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τα καπιταλιστικά συμφέροντα. Το ελληνικό κράτος και η εγχώρια αστική τάξη, μέσα από τη στρατηγική τους πρόσδεση στον άξονα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, επιδιώκουν να μετατρέψουν την ελλαδική επικράτεια, πέρα από απέραντη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ, σε ισχυρό ενεργειακό κόμβο, με την επιφόρτιση της ενεργειακής τροφοδοσίας των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, το ελληνικό κράτος αποτελεί μέλος του ενεργειακού-στρατιωτικού άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου και προωθεί την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med και της διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, πριμοδοτεί και την περάτωση της κατασκευής του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου, γνωστού ως TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στα κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί πως μέσα από νόμους της 4ετίας 2006-2010 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) καθορίστηκαν ως επένδυση ύψιστης εθνικής σημασίας, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που έχουν οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας ως τμήμα της συνολικότερης στρατηγικής της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης κατά την τρέχουσα ιστορική συγκυρία. Την ίδια στιγμή, όμως, πλατειές μάζες της κοινωνικής βάσης αποκλείονται από την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και το νερό, ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας και ταξικής αφαίμαξης των από τα κάτω, που επιτάσσουν οι ανάγκες του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, αλλά και εξαιτίας του πληθωρισμού. Κι ας μην ξεχνάμε πως οι απαιτήσεις της διεθνούς οικονομικής επιτροπείας και της δημοσιονομικής εποπτείας υπαγορεύουν ρητά τη βαθμιαία ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Αυτή η κατεύθυνση πρόκειται να εντείνει ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην ενέργεια, καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις πάντοτε σημαίνουν αυξημένα τιμολόγια, πιο ασφυκτικές πιέσεις για την εξόφληση των λογαριασμών, αλλά και υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, όπως και συμπιεσμένους προς τα κάτω μισθούς για τους εργαζόμενους στον σχετικό κλάδο.

Απέναντι στην εξαθλίωση των ζωών μας και τη λεηλασία της φύσης από το κεφάλαιο, είναι επιτακτική ανάγκη να συσταθούν κοινοτικές αντιστάσεις και να εκκινήσουν οικολογικοί αγώνες. Ήδη ανά την επικράτεια υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα σύγκρουσης, κατοίκων που αγωνίζονται για να αποτρέψουν τα κατασκευαστικά έργα και τη λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας που απειλούν τις συνθήκες διαβίωσής τους, όπως και την ισορροπία των τοπικών και περιφερειακών οικοσυστημάτων. Αυτοί οι αγώνες είναι αναγκαίο να συνδεθούν και να δικτυωθούν, να δυναμώσουν μέσα από την αλληλεγγύη και τον κοινό τους βηματισμό προς μια αδιαμεσολάβητη, μαχητική, αντικαπιταλιστική και αντικρατική κατεύθυνση. Η συνεκτικότητα αυτών των αγώνων και η ταξική τους συγκρότηση είναι αυτή που μπορεί να υπερκεράσει τις θεσμικές αυταπάτες και τις επιχειρούμενες προσπάθειες εξαγοράς των αγώνων από τις τοπικές αρχές ή από τους διαφόρων ειδών πωλητές της ελπίδας. Ακόμη, στους αγώνες αυτούς δεν πρέπει να αφεθεί ο παραμικρός χώρος σε εθνικιστές και φασίστες, οι οποίοι όντας δεκανίκι του κεφαλαίου και μακρύ χέρι του κράτους, επιχειρούν να προσεταιριστούν τους αγώνες για να αντλήσουν πολιτική υπεραξία και να την κεφαλαιοποιήσουν στις επερχόμενες εκλογές. Οι ίδιοι είναι αυτοί που συμπράττουν με τις δυνάμεις καταστολής και είναι βέβαιο πως αφότου εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών μέσα από την αφομοίωση και τον εφησυχασμό των κοινωνικών αντιστάσεων, θα δράσουν στη συνέχεια κατασταλτικά προς τους αγώνες. Γι’ αυτό δε θα σταματήσουμε να επισημαίνουμε πως η υπεράσπιση των συμφερόντων της τάξης μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μαχητική αναχαίτιση του φασισμού σε κάθε πτυχή του κοινωνικού γίγνεσθαι. Ο φασισμός ως μαντρόσκυλο του καπιταλισμού και ως δεκανίκι του κράτους -αφού αποτελεί το παρακράτος- είναι ορκισμένος εχθρός της εργατικής τάξης. Ο φασισμός είναι η πιο βάρβαρη μορφή του καπιταλισμού. Γι’ αυτό, ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι αναπόσπαστο τμήμα του αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της πολιτικής ανελευθερίας και της καταπίεσης, της αδικίας και των ανισοτήτων, του συστήματος δηλαδή που γεννά και θρέφει τον φασισμό και τον ανακαλεί στο προσκήνιο όταν κλονίζεται από τις εσωτερικές του αντιφάσεις, στις περιόδους των καπιταλιστικών κρίσεων και στις συνθήκες όπου η αστική δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός αδυνατούν να εξασφαλίσουν την απόσπαση της κοινωνικής συναίνεσης προς το αστικό καθεστώς.

Από τον αγώνα των κατοίκων της Καλαμπάκας και της Κίνησης Πολιτών “Μετέωρα για όλους” ενάντια στο άβατο και την τσιφλικοποίηση των Μετεώρων, τον αγώνα των κατοίκων του Ελαφιού για την αποτροπή της αποψίλωσης του αρχέγονου δάσους “Μπάρμπα”, τις αντιστάσεις των κατοίκων της Μεσοχώρας ενάντια στη λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος και του αντίστοιχου εργοστασίου, ενάντια στο ξερίζωμα ολόκληρου του χωριού τους και της εκτροπής της ροής του ποταμού Αχελώου, μέχρι τους κοινοτικούς, οικολογικούς αγώνες και τις εστίες αντίστασης των κατοίκων στη Σαμοθράκη, τη Χαλκιδική, το Βέρμιο, την Ήπειρο, τα Άγραφα, τον Βόλο, την Καβάλα, τις Σέρρες, τη Λευκίμμη, την Κρήτη και οπουδήποτε αλλού ξεσπούν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στην ισοπέδωση του φυσικού περιβάλλοντος, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας σε όσους και όσες αγωνίζονται για τη ζωή, τη γη και την ελευθερία.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΝΟΒΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Πυρήνας Αναρχικών Κομμουνιστών Καλαμπάκας

email: anarxokommounistes_kalampakas@espiv.net

fb: facebook.com/AnarxokommounistesKalampakas

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License