Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ - Κείμενο Αυτοπαρουσίασης

Ακολουθεί το αυτοπαρουσιαστικό κείμενο του Ελευθεριακού Σχήματος Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ που συγκροτήθηκε πρόσφατα.

Το Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής είναι μια συλλογικότητα που απαρτίζεται από φοιτήτριες/-τές της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η δημιουργία του σχήματος προήλθε από την ανάγκη δράσης απέναντι στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις Σχολές, με πιο πρόσφατο και σημαντικό την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση ως κομμάτι της καπιταλιστικής πραγματικότητας. Παράλληλα, η ανάγκη ελευθεριακής πρότασης για ταξική πάλη με τη μορφή ενός σχήματος μας ώθησε να συλλογικοποιηθούμε για τη διεκδίκηση των αναγκών και των συμφερόντων μας.

Αντιλαμβανόμαστε το Πανεπιστήμιο ως μικρογραφία της κοινωνίας, καθώς μέσα σε αυτό υπάρχουν ταξικές διαφορές και σχέσεις εξουσίας και εκμετάλλευσης που πηγάζουν από την επιρροή και το κέρδος του Κράτους και του Κεφαλαίου. Δεδομένου, λοιπόν, ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος, τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα συντελούν στη διατήρηση της καπιταλιστικής σχέσης αποτελώντας μηχανισμό αναπαραγωγής κυρίως εργαζομένων. Επιπλέον, ως κρατικός μηχανισμός, το Πανεπιστήμιο επιχειρεί να εμφυσήσει τον ανταγωνισμό και τον καριερισμό εμπορευματοποιώντας τη γνώση, αφού αυτή αποτελεί απλώς μέσο για επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς και για ατομική ανέλιξη και επιτυχία. Όπως προαναφέρθηκε, είναι φανερό ότι οι φοιτητές/-τριες παρουσιάζουν διαταξικά χαρακτηριστικά κι άρα δεν έχουν ενιαία συμφέροντα. Το μεγαλύτερο μέρος του φοιτητικού σώματος ανήκει στα κατώτερα ταξικά στρώματα, των οποίων υποτιμώνται οι ανάγκες, όπως η σίτιση, η στέγαση και τα εργασιακά δικαιώματα. Γι’ αυτό οργανωνόμαστε κι αγωνιζόμαστε συλλογικά με την τάξη μας για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Η διεκδίκηση αυτή θα επιτευχθεί μέσω της συνδικαλιστικής μας δράσης, μέσω των συλλογικών διαδικασιών, της ταξικής αλληλεγγύης και της άμεσης δράσης. Κόντρα στον υπάρχοντα γραφειοκρατικό και εργαλειακό συνδικαλισμό, ο οποίος υποτιμά τις/τους φοιτήτριες/-τές λειτουργώντας με λογική που δεν προάγει την αυτοοργάνωση, εμείς προτάσσουμε ένα συλλογικό ταξικό φοιτητικό κίνημα. Ο αγώνας αυτός δεν περιορίζεται στο Πανεπιστήμιο, μιας και τα φοιτητικά προβλήματα αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι της γενικότερης επίθεσης που δέχεται η τάξη μας. Ενάντια σε συντεχνιακές λογικές είμαστε ενωμένοι/-ες με τους εργατικούς αγώνες παλεύοντας για ένα διαφορετικό Πανεπιστήμιο και μια ελεύθερη κοινωνία.

Εφόσον ο φοιτητικός σύλλογος παρουσιάζει διαταξικά χαρακτηριστικά, το Διοικητικό Συμβούλιο ως όργανό του αποτελείται από φοιτήτριες/-τες με αντικρουόμενα συμφέροντα. Επιπλέον, το Δ.Σ. λειτουργεί αναθετικά λαμβάνοντας αποφάσεις ερήμην του φοιτητικού σώματος. Δεδομένου ότι εναντιωνόμαστε σε λογικές αντιπροσώπευσης και διαμεσολάβησης, επιλέγουμε παράλληλα να μη συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές. Όσον αφορά τις γενικές συνελεύσεις, θεωρούμε ότι κι αυτές παρουσιάζουν προβληματικές, όπως η παράθεση προαποφασισμένου κι άκαμπτου πλαισίου. Η άνωθεν προβληματική έχει ως συνέπεια οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Γ.Σ. να μην υλοποιούνται συλλογικά. Τα παραπάνω λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες για την έκφραση και την τοποθέτηση του συνόλου των φοιτητών/-τριών. Παρ’ όλα αυτά, εφόσον η Γ.Σ. είναι η μόνη υπάρχουσα διαδικασία που μας επιτρέπει να συλλογικοποιηθούμε και να οργανωθούμε με τις/τους φοιτήτριες/-τές που έχουμε τις ίδιες ανάγκες, συμμετέχουμε σε αυτές επιχειρώντας να αποκτήσουν ελευθεριακά χαρακτηριστικά.

Η ταξική πάλη δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομική πάλη· είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης κι εξουσίας, είτε πρόκειται για καταπίεση λόγω της σεξουαλικότητας και ταυτότητας φύλου, είτε πρόκειται για καταπίεση των γυναικών, είτε των μεταναστ(ρι)ών, είτε των αναπήρων, είτε πρόκειται για τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Ως ένα σχήμα που προτάσσει την ελευθεριακή κουλτούρα, δεν ανεχόμαστε φασιστικές και πατριωτικές ιδέες και συμπεριφορές, αλλά έχουμε ως όπλο την αλληλεγγύη μεταξύ των από τα κάτω. Οργανωνόμαστε οριζόντια κι αντιιεραρχικά μέσω τακτικών ανοιχτών συνελεύσεων και διαδικασιών, στις οποίες όλα τα μέλη είναι ισότιμα.

 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Αρχεία:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License