Η ψυχολογία του φασισμού

Μια μελέτη της ψυχολογίας των μαζών και του φασιστικού εκφυλισμού από ψυχολογική σκοπιά.

Πρόκειται για εμπεριστατωμένη διερεύνηση της διείσδυσης και της επιρροής του φασισμού στο κοινωνικό σώμα του ψυχιάτρου Νίκου Μαρκέτου.

Όπως γράφει ο συγγραφέας "Η παρούσα εργασία δεν σκοπεύει να ψυχιατρικοποιήσει ατομικά τον φασίστα, αλλά να συμβάλει στην κατανόηση του ακτιβισμού και της δυναμικής των φασιστικών ομάδων, της έλξης που ασκεί στην μάζα η φασιστική ρητορική και των διεργασιών της υποταγής στην εξουσία."

Ο φασισμός σίγουρα δεν είναι ψυχολογικό φαινόμενο, απευθύνεται όμως πρώτα και κύρια στην ψυχολογία των μαζών προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία, επιστρετεύοντας τα πλέον ταπεινά, αρχέγονα, ερπετικά σχεδόν ένστικτα. Από αυτή την άποψη θεωρώ σημαντικό για κάθε μαχητή/τρια του αντιφασισμού να γνωρίζει σε βάθος τον αντίπαλό του/της.

Ο συγγραφέας δε γενικεύει, δεν ταυτίζει την καταστροφικότητα και τη βία γενικότερα με το φασισμό. Θεωρώ ότι στηρίζει επαρκώς τα συμπεράσματά του με συγκεκριμένες παραπομπές στη βιβλιογραφία του με τις οποίες μπορεί να διαφωνήσουμε. Προσωπικά διαφωνώ σε αρκετά σημεία αναγνωρίζοντας όμως ότι διαβάζοντας το βιβλίο είδα ορισμένες διαφορετικές πλευρές του φασισμού.

ένα απόσπασμα: "Ο Heinz Kohut υποστηρίζει ότι το βρέφος έχει δύο σημαντικές ψυχολογικές κατασκευές: τον μεγαλειώδη-επιδεικτικό εαυτό και την εξιδανικευμένη γονική εικόνα. Η παθολογία στην πρώτη περιοχή οδηγεί σε καθήλωση στην μεγαλομανία, και η παθολογία στην δεύτερη περιοχή οδηγεί σε καθηλώσεις σε αρχαϊκές εξιδανικεύσεις των συμβόλων της εξουσίας και σε αφοσίωση στον αρχηγό."

Κεφάλαια:

1. Προσέγγιση του φαινομένου. Ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο

2. Ιδεολογία και πολιτική του Φασισμού

3. Το Pattern της φασιστικής προπαγάνδας

4. Ανδρισμός και οι φασιστικές ομάδες

5. Γυναίκες και φασισμός

6. Eπιθετικότητα και καταστροφικότητα

7. Ιδεολογία και Προσωπικότητα

8. Η υποταγή και παθητική αποδοχή του φασισμού

9. Μυστικισμός και Φασισμός

10. Μίσος και Ρατσισμός

11. Το ολοκαύτωμα

12. Ηθική και φασισμός

Επίλογος

Βιβλιογραφία

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License