Για ακόμα έναν δολοφονημένο άνθρωπο της τάξης μας

Το πρωί της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου ακόμα ένας εργάτης σε αυτή τη χώρα δολοφονήθηκε εν ώρα εργασίας. Αυτή τη φορά επρόκειτο για εργαζόμενο της εταιρείας ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ Α.Ε στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έναν 60χρονο οικογενειάρχη του οποίου η ζωή χάθηκε στο βωμό της εντατικοποίησης της εργασίας για τα κέρδη της εν λόγω εταιρείας.

Το πρωί της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου ακόμα ένας εργάτης σε αυτή τη χώρα δολοφονήθηκε εν ώρα εργασίας. Αυτή τη φορά επρόκειτο για εργαζόμενο της εταιρείας ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ Α.Ε στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έναν 60χρονο οικογενειάρχη του οποίου η ζωή χάθηκε στο βωμό της εντατικοποίησης της εργασίας για τα κέρδη της εν λόγω εταιρείας.

Θα αποτελούσε έκπληξη η δολοφονία του συγκεκριμένου ανθρώπου από τους εργολάβους αν δε γνωρίζαμε τις συνθήκες εργασίας του. Όμως, μία ημέρα που δεκάδες εργοτάξια στην πρωτεύουσα έδωσαν εντολή να μην εργαστεί κανείς σε εργοτάξια εξωτερικού χώρου, ακριβώς όπως το συγκεκριμένο, η ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ Α.Ε έκρινε πως οι εργασίες πρέπει να συνεχιστούν και αυτήν την ημέρα (παρά τα όσα υποστήριξε ώρες μετά το συμβάν στην κατάθεση της στο αστυνομικό Τμήμα). Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για τα δεδομένα της πόλης, παράλληλα με την παραμονή ενός ποσοστού πάγου από την προ μερικών ωρών χιονόπτωση, δημιούργησαν ένα περαιτέρω ακατάλληλο περιβάλλον εργασίας. Περαιτέρω, διότι οι ήδη υπάρχουσες συνθήκες εργασίας ήταν ήδη επικίνδυνες. Σταθερές ελλείψεις βασικών μέσων ασφαλείας (όπως ζώνες για άτομα που εργάζονταν στις κολώνες του γηπέδου όπως και ο δολοφονημένος), 6ήμερη έως και 7ήμερη εργασία παντός καιρού. Τα παραπάνω δεδομένα μαζί με την απαίτηση για υπογραφή κλαδικής σύμβασης και αυξήσεις μισθών ήταν ο κύριος λόγος που οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου εργοταξίου προχώρησαν σε 24ωρη απεργία στις 24 Οκτωβρίου, πριν δυόμιση μήνες δηλαδή. Τότε, η συγκεκριμένη εταιρεία επέλεξε να προσπαθήσει να τρομοκρατήσει τους απεργούς καλώντας την αστυνομία στο μέρος όπου γίνονται τα έργα παρά να προσπαθήσει να λύσει τα ζητήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι.

Τα έργα του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ακριβώς στο σημείο όπου βρισκόταν επί δεκαετίες το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ, έχουν μία ιδιαιτερότητα, η οποία διαφοροποιεί τα συγκεκριμένα έργα σε αντίθεση με τα περισσότερα εργοτάξια. Λόγω της ιστορικής τους σημασίας στην προσφυγική περιοχή μας, σημαντικό κομμάτι του κόσμου της Φιλαδέλφειας και των γύρω περιοχών επιθυμεί την ολοκλήρωσή τους. Δεν πρέπει όμως ο λαός της Νέας Φιλαδέλφειας και της ΑΕΚ να παρασυρθεί από αυτό και να επιθυμεί απλώς την ολοκλήρωση των έργων για την κατασκευή του γηπέδου.

Οι υποστηρικτές της ομάδας που ιδρύθηκε από πρόσφυγες, το πρώτο γήπεδο της οποίας έχτισαν με δικά τους έξοδα 100 πρόσφυγες εργάτες φίλαθλοι της ΑΕΚ, δεν πρέπει να ξεχνάνε την ιστορία και τις ρίζες της ομάδος τους και της περιοχής της. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο απέναντι σε οποιοδήποτε αφεντικό και εταιρεία έχει αναλάβει το παραμικρό κομμάτι της ανέγερσης του γηπέδου πως η ασφάλεια και η ζωή των ανθρώπων που θα δαπανήσουν εργατική δύναμη, ώρες, ιδρώτα και αίμα για αυτό το γήπεδο να είναι πάνω από τα κέρδη τους.

Βεβαίως, η δολοφονία ενός ανθρώπου της τάξης μας δεν έχει μονάχα έναν αυτουργό. Πέραν της τεράστιας εταιρικής ευθύνης που αναπτύξαμε παραπάνω υπάρχει και η ευθύνη των κυβερνήσεων και της Επιθεώρησης Εργασίας. Σε μια χώρα η οποία βυθίζεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ στη φτώχεια, γίνεται όλο και πιο σύνηθες άνθρωποι 60-65-70 χρονών να εργάζονται ακόμα σε σκληρά μεροκάματα για να εξασφαλίσουν μερικά ακόμα ένσημα ή χειρότερα την επιβίωση τους. Οι νόμοι γίνονται ολοένα και αυστηρότεροι για την εργατική τάξη και συνεχώς ευνοϊκότεροι για τα μεγαλοαφεντικά και τις εταιρείες τους. Χρειάζεται πλέον να δεινοπαθήσεις και να εργαστείς ακόμα και σε μεγάλη ηλικία προκειμένου να συμπληρώσεις τα απαραίτητα ένσημα για τη σύνταξη. Βεβαίως, αν είσαι μεγαλοεργολάβος ή και εφοπλιστής μπορείς να απασχολείς έως και εκατοντάδες εργαζόμενους χωρίς τα βασικά μέσα προστασίας, διότι έτσι θα μειώσεις το κόστος. Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν επιβάλλει ούτε κατ’ ελάχιστο τις κυρώσεις για τη μη τήρηση βασικών κανόνων εργασίας. Έτσι, δημιουργεί άψογες συνθήκες για τον εκάστοτε εργοδότη να παραβεί κάθε εργατικό κεκτημένο αφού είναι δεδομένο πως δε θα υποστεί καμία απολύτως κύρωση. Για το κράτος και τα αφεντικά τα κέρδη τους είναι σημαντικότερα από τις ζωές μας και αυτό είναι κάτι που λυσσασμένα προσπαθούν να μας κάνουν να εμπεδώσουμε.

Πλέον, το εργασιακό ζήτημα στην Ελλάδα βρίσκεται στη χείριστη κατάσταση. Μετράμε νεκρούς ντελιβεράδες, οικοδόμους, εργαζόμενους στα απορριμματοφόρα σε εβδομαδιαία βάση. Βλέπουμε τους μισθούς να ελαχιστοποιούνται με τις ευλογίες αριστερών και δεξιών κυβερνήσεων. Βλέπουμε την εργασιακή ασφάλιση να είναι ως και ανύπαρκτη σε πολλούς χώρους παραγωγής και εργασίας. Παρακολουθούμε να ψηφίζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τη Βουλή αντεργατικές και αντιλαϊκές νομοθεσίες κάθε μήνα. Η ανάγκη να αντισταθούμε λαϊκά-εργατικά ενάντια στη λεηλασία των εργατικών μας δικαιωμάτων, η οποία οδηγεί ακόμη και σε θανάτους, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Επιβάλλεται να προτάξουμε την ταξική αλληλεγγύη από εργαζόμενο σε εργαζόμενο, ώστε να εργαζόμαστε για να ζούμε και όχι να ζούμε για να εργαζόμαστε.

ΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ

ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Πρωτοβουλία Ταξικής Αλληλεγγύης Νέας Φιλαδέλφειας

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License