Ελληνικό Αντάρτικο Πόλης 1974-2002 (Ομάδες και Οργανώσεις)


Πολλοί είναι οι εμπρησμοί και οι εκρήξεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα αυτήν την χρονικά καταγεγραμμένη περίοδο, αλλά και τα επόμενα χρόνια, που όμοιο του δύσκολα να συναντήσεις στον υπόλοιπο κόσμο σε καιρό “κοινωνικής ειρήνης”. Δεν είναι μόνο οι οργανώσεις που ανέλαβαν την ευθύνη, είτε με κάποιο κείμενο, είτε από το τηλέφωνο (πολλές φορές απλά και μόνο ως “Αναρχικοί”, χωρίς κάποιο άλλο συγκεκριμένο όνομα), είτε ακόμα και μ’ ένα σύνθημα στον τοίχο ή πετώντας τρικάκια, αφήνοντας έτσι το επαναστατικό τους αποτύπωμα, αλλά δεκάδες είναι οι και επιθέσεις που δεν ανέλαβε κανείς την ευθύνη, αλλά ήταν σίγουρο ότι τις συγκεκριμένες επιθέσεις τις έκαναν κομμουνιστές και αναρχικοί (αναφέρω τη λέξη “συγκεκριμένες”, γιατί μια ενέργεια δεν μπορεί να μιλήσει από μόνη της, αφού μια ενέργεια μπορεί να έχει σχέση με ξεκαθάρισμα λογαριασμών, να είναι προβοκάτσια, κρατική-παρακρατική ή φασιστική κ.α).

Αρχεία:

από λαογράφος 19/01/2019 4:46 μμ.


Λείπουν κάποια ονόματα. Τα παραθέτω ως μια καλοπροαίρετη συνεισφορά στην ιστορική καταγραφή:

Μονάδες Επαναστατικής Βίας

Μηδενιστές του Ισλάμ

Επαναστατική Ομάδα "Νέστωρ Μάχνο"

Ασύλληπτοι Αναρχικοί.

Επίσης το σωστό είναι "Επαναστατική Φράξια για την Ανατροπή, Κομάντο Γιουναμπόμπερ", όχι "Γουνάν Μπόμπε". (Εκείνη την εποχή οι περισσότερες αναλήψεις ευθύνης γίνονταν τηλεφωνικά σε εφημερίδες και αυτοί-ες που τις κατέγραφαν δεν καταλάβαιναν απαραίτητα τί άκουγαν. Ωστόσο σε κάποιες εφημερίδες είχε γραφτεί σωστά. Προφανώς όχι σε αυτή που συμβουλεύτηκαν οι σύντροφοι-ισσες).

Θα ήταν καλό η τελικη μορφή αυτής της εργασίας να περιλαμβάνει και τις ενέργειες με ημερομηνία, αν όχι και με την ανάληψη. 

Εξαιρετική προσπάθεια, και εις ανώτερα.

από λαογράφος 19/01/2019 5:39 μμ.


Μαύρη Σέχτα (εμπρησμός της εκκλησίας του Πεδίου του Άρεως στο πρώτο μισό των 90s).

από λαογράφος 20/01/2019 8:41 πμ.


Ομάδες Κρούσης Ασύλληπτοι Αναρχικοί

Άυπνοι Αδέσποτοι Αναρχικοί

Συνωμοσία Χαοτικών

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

Ομάδα Αναρχικών Θ. Ζιάκας

Συνωμοσία "Δ. Μάτσαλης"

Σέκτα Επαναστατών Αναρχικών (εμπρησμός φορτηγού της εταιρείας ΒΙΟΜΑΡ στο Μπραχάμι, 1994)

Πηγή: Δαίμων του Τυπογραφείου, τεύχος 2, Μάιος 1994.

από Θεσσαλονικη 11/04/2019 6:46 μμ.


Προστέθηκε η ομάδα "επαναστατική αυτοδικία", η "11 Γενάρη", η οργάνωση "επαναστατική ανατροπή", τα "μαύρα πρόβατα", η "μαζική απόδραση" και με τη συμβολή του λαογράφου οι παραπάνω οργανώσεις.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License