Σχετικά με όσα συνέβησαν σε εκδήλωση με καλεσμένο μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στη γερμανική πόλη Κωνστάντζα [+eng]

Σχετικά με όσα συνέβησαν σε εκδήλωση με καλεσμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη γερμανική πόλη Κωνστάντζα [+eng, scroll down]: Regarding all that happened in an event in Konstanz, Germany, with a member of the central committee of SYRIZA, the Greek leading party.

Σχετικά με όσα συνέβησαν σε εκδήλωση με καλεσμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη γερμανική πόλη Κωνστάντζα

Στις 9 Δεκέμβρη, σε μία μικρή, καθόλα φιλήσυχη και ευκατάστατη πόλη της νότιας Γερμανίας, την Κωνστάντζα, έλαβε χώρα μια εμπορικοπολιτική εκδήλωση, με βασικό ομιλητή το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Χονδρό. Η εκδήλωση ως πρώτο θέμα είχε την παρουσίαση της Κοινωνικής Συνεταιριστκής Επιχείρησης παραγωγής λαδιού που διοικεί μεταξύ άλλων ο Χονδρός και σκοπός της ήταν η προώθηση του λαδιού τους. Επειδή όμως οι προοδευτικές μπίζνες συχνά έχουν και ένα φιλανθρωπικό προκάλυμμα, η εκδήλωση είχε τον προκλητικό χαρακτήρα φθηνής «αλληλεγγύης». Από κάθε ένα λίτρο λαδιού που θα πωλούταν εκείνη τη μέρα, ένα ευρώ (1€!) θα δινόταν για τις ανάγκες ενός κοινωνικού φαρμακείου στην Αθήνα. Να σημειώσουμε ότι οι «έμποροι της ελπίδας» έβαλαν στην τσέπη τους τουλάχιστον 11 ευρώ από κάθε λίτρο [sic]. Δεύτερο σκέλος, αποτελούσε η παρουσίαση της οικονομικής-πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, υπό τη συνοδεία ελληνικών μεζέδων και κρασιού.

Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το τοπικό διαδικτυακό περιοδικό seemoz, τα μέλη του οποίου αποτελούν ως επί τω πλείστον στελέχη και υποψηφίους με το κόμμα Die Linke στην περιοχή, το γερμανικό αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Café Mondial, έναν εναλλακτικό χώρο με διεθνιστική, αλληλέγγυα ταυτότητα που λειτουργεί με διαχειριστική συνέλευση και έχει παραχωρηθεί από το δήμο.

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά ποιος είναι ο Γιώργος Χονδρός. Μέλος και υποψήφιος από τη δεκαετία του 90’ σε νομαρχιακές και βουλευτικές εκλογές, με τα ψηφοδέλτια του Συνασπισμού Τρικάλων και του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, αποτελεί σήμερα ένα από τα μέλη της ΚΕ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα παλιά στελέχη της «πρώτης γραμμής». Ο ίδιος αναρριχήθηκε στην κεντρική πολιτική, εξαργυρώνοντας τη συμμετοχή του σε πολυετείς κινήσεις και επιτροπές κατοίκων του Νομού Τρικάλων και ειδικότερα της Μεσοχώρας, ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου και την κατασκευή Υ/Η φράγματος στη Μεσοχώρα. Εξού και η παρουσίασή του στην αφίσα της εκδήλωσης ως τον νούμερο 1 (!) έλληνα περιβαλλοντικό ακτιβιστή. Εδώ ας γελάσουμε. Όπως φαίνεται από τις πρόσφατες κινήσεις του, με την έκδοση βιβλίου στα γερμανικά για την ελληνική κρίση και τις εκδηλώσεις στις οποίες παρευρίσκεται, ο Χονδρός αποτελεί γέφυρα μεταξύ του ελληνικού κράτους με τα ρεφορμιστικά αριστερά σχήματα και τα πολιτικά σαλόνια της κεντρικής γερμανόφωνης Ευρώπης (βλ. δείπνο με εκλεκτούς όπως ο πρώην καγκελάριος Αυστρίας).

Αφότου ακούσαμε λοιπόν για την διεξαγωγή της παραπάνω φιέστας, αποφασίσαμε να παρέμβουμε με το λόγο μας, εκθέτοντας το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, μακριά από τα κυβερνητικά ψέματα και τις ωραιοποιήσεις. Αποφασίσαμε να παρέμβουμε ως αυτοί που βιώνουν στο πετσί τους αυτή την πραγματικότητα, ως κομμάτι των καταπιεσμένων αυτού του τόπου, ως κάποιοι εκ των εκατοντάδων χιλιάδων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια για να εργαστούν, και να εκθέσουμε τον πραγματικό ρόλο των «προοδευτικών» κυβερνητικών σαν το Χονδρό, ως άξιων πολιτικών εκπροσώπων του καπιταλισμού, ως άξιων συνεχιστών των πολιτικών λιτότητας και αφαίμαξης της φύσης.

Η εκδήλωση λοιπόν ξεκίνησε με το promotion του λαδιού. Η πρώτη μας παρέμβαση ήρθε ομολογουμένως αυθόρμητα, όταν μπροστά στα μάτια μας εκτυλίχθηκε η απόλυτη ειρωνεία, ένας πλειστηριασμός, αυτή τη φορά όχι κινητών και ακίνητων περιουσιών, αλλά για τα εναπομείναντα λίτρα λαδιού. Διακόψαμε αυτή την προκλητική στιγμή και αναφερθήκαμε στους πλειστηριασμούς κατοικιών που διεξάγει το ελληνικό δικαστικό σύστημα σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Από την αρχή των τοποθετήσεών μας, ήταν εμφανές πως ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους δυσανασχετούσαν, ήθελαν μία ανάλαφρη και ελεγχόμενη εκδήλωση με λίγη πολιτική, λίγη φιλανθρωπία, λίγο λάδι και κρασί. Κάποιοι άλλοι παρόλα αυτά, και παρά τις προσπάθειες της διοργάνωσης για το αντίθετο, ζήτησαν να ακούσουν την τοποθέτησή μας.

Παρά τις διακοπές λοιπόν και τις υποδείξεις για τον τρόπο διεξαγωγής της εκδήλωσης, πήραμε το λόγο. Δηλώσαμε πως όσοι θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τις συνέπειες και τις προεκτάσεις της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα, καλό θα ήταν να στρέψουν τα αυτιά τους στα λόγια των καταπιεσμένων και όχι στις τεχνοκρατικές αφηγήσεις της πολιτικοοικονομικής ελίτ που εκπροσωπεί ο Χονδρός .

Άλλωστε στα λόγια των κυρίαρχων κρύβονται και τα πιο μεγάλα ψέματα. Αναφέραμε λοιπόν ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τεχνηέντως παρουσιάζει μειωμένα ποσοστά ανεργίας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, κρύβει ότι στην πραγματικότητα εισήγαγε νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες ελαστικοποιούν πλήρως τις συνθήκες εργασίας προς όφελος των αφεντικών. Κρύβει ότι η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, με 2 ή 3 ευρώ την ώρα αποτελεί καθεστώς. Παράλληλα, η Κυριακάτικη αργία καταργείται, ενώ οι προσλήψεις για τις οποίες πανηγυρίζουν, είναι ουσιαστικά προσλήψεις για τετράωρη εργασία με μισθό 250ευρώ/μήνα.

Μέσα από το λόγο μας αναδείξαμε πως οι σημερινοί κρατικοί διαχειριστές, μιλώντας για εξορθολογισμό και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ουσιαστικά αναφέρονται στις αυτόματες κατασχέσεις αποταμιεύσεων 1.700.000 και βάλε τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν σε μικροοφειλέτες. Την ίδια στιγμή που το ίδιο κράτος και το δικαστικό του σώμα συγκαλύπτει προκλητικά όλα τα πολιτικά και οικονομικά «σκάνδαλα» και ρίχνει ποινές-χάδια στα χρυσά παιδιά της οικονομικής και πολιτικής ελίτ που εμπλέκονται σε υποθέσεις αρπαγής εκατοντάδων εκατομμυρίων. Με λίγα λόγια, είπαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το τυχερό χαρτί στα χέρια του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου. Κατάφερε να ξεμπλοκάρει, σε ελάχιστο χρόνο και με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις, τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της οικονομίας, που οι αγώνες της προ διακυβέρνησής του περιόδου μπλόκαραν με σκληρές μάχες. Κατάφερε ουσιαστικά να φέρει προς ψήφιση και να περάσει καταστροφικά μέτρα που αφορούσαν διαχρονικά σχέδια της εξουσίας για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Μιλήσαμε για το θράσος των συριζαίων που πλασάρονται ως ταγμένοι στα συμφέροντα των καταπιεσμένων και παράλληλα αποτελούν στο σήμερα τους ρυθμιστές της καταστρατήγησής τους. Μιλήσαμε για τους χιλιάδες μετανάστες που στοιβάζονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και υποφέρουν τον εγκλεισμό και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Για τις υπογραφές των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στις δολοφονικές συμφωνίες Ε.Ε.-Τουρκίας για τις επαναπροωθήσεις και για τη συνεργασία ελληνικού-τουρκικού κράτους στην καταστολή των Κούρδων και Τούρκων επαναστατών. Για τους θανάτους κρατουμένων υπό «αδιευκρίνιστες συνθήκες» στα Α.Τ. και τα κρατικά μπουντρούμια των ελληνικών φυλακών. Για τις αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον μεταναστών, διαδηλώσεων, κατειλημμένων αυτοοργανωμένων χώρων.

Το πόσο εύκολα ξεσκεπάζεται ο πραγματικός ρόλος των εξουσιαστών, το απέδειξε περίτρανα ο στριμωγμένος επαγγελματίας υποκριτής Χονδρός, όταν μία από τις απαντήσεις του στα παραπάνω ήταν η επίκληση στα ρατσιστικά-αντιδραστικά αντανακλαστικά του κοινού της εκδήλωσης, ρωτώντας τους «πώς θα ένιωθαν αν σε αντιστοιχία με το παράδειγμα της Λέσβου, οι κάτοικοι της Κωνστάντζας βρισκόντουσαν ξαφνικά να μοιράζονται την μικρή πόλη τους με ένα κύμα μεταναστών αναλογικά ίδιο με τον αριθμό εκείνων που βρίσκονται στη Λέσβο».

Τι να πει άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους ανθρώπους που διέφυγαν από τον πόλεμο και τη φτώχεια που έσπειραν στους τόπους τους οι κυρίαρχοι, όταν το ελληνικό κράτος έχει μία εξαιρετική, αιματοβαμμένη συνεργασία με τη μεγαλύτερη παγκόσμια θανατομηχανή, το ΝΑΤΟ. Προσφέρει στρατιωτικές βάσεις και δικαίωμα προσάραξης σε ελληνικά εδάφη και ύδατα από τα οποία εφορμούν τα πολεμικά αεροσκάφη και οι φρεγάτες προς τις ανατολικές εμπόλεμες ζώνες, ενώ συνάπτει συμφωνίες για τη δημιουργία νέων βάσεων ανά τον ελλαδικό χώρο. Ανασύρει το μακεδονικό ζήτημα, αναζωπυρώνοντας την εθνικιστική έξαρση, με σκοπό το ξεπέρασμα των όποιων εμποδίων προκαλεί το συγκεκριμένο θέμα στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη γεωστρατηγική ενδυνάμωση των ΗΠΑ, ανοίγοντας συγχρόνως οδούς επέκτασης του ελληνικού κεφαλαίου. Παράλληλα η διοργάνωση οικονομικών και βιομηχανικών εκθέσεων και συνεδρίων με τις ΗΠΑ σε θέση πρωταγωνιστή, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, ενώ η Ελλάδα αποτελεί τον καλύτερο πελάτη των ΗΠΑ στην αγορά οπλικών συστημάτων. Ότι και να λένε λοιπόν δεν μπορούν να κρύψουν τη συνενοχή της εγχώριας οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στα πολεμικά εγκλήματα.

Ακόμα, η πρόκληση του να παρουσιάζεται ένα υψηλόβαθμο κρατικό στέλεχος, ως no1 περιβαλλοντικός ακτιβιστής, δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τη μεριά μας. Εκθέσαμε λοιπόν την αλήθεια για τα σχέδια του ελληνικού κράτους σχετικά με τις καταστροφικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που θα καταστρέψουν παρθένα οικοσυστήματα, όπως επίσης για τις υποθαλάσσιες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφέραμε επίσης τη συνδρομή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην έκδοση της μιας άδειας μετά την άλλη για την απρόσκοπτη αποψίλωση και καταστροφή των περιοχών της Β.Α Χαλκιδικής, χάριν της εξόρυξης χρυσού.

Εκθέσαμε, τελευταία, την πολιτική αλητεία του Χονδρού γύρω από το θέμα της εκτροπής του Αχελώου και την κατασκευή του Η/Υ φράγματος στο ίδιο του το χωριό, τη Μεσοχώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επί χρόνια πριν γίνει κυβέρνηση, με διάφορους τοπικούς παραγοντίσκους σαν τον ομιλητή της εκδήλωσης, προσπαθούσε να καναλιζάρει και να αντλήσει υπεραξία από τον αγώνα κατοίκων και αλληλέγγυων κατά της εκτροπής. Ολοκλήρωσε όμως στις 02/08/2017 τις διαδικασίες αποδέσμευσης του Υ/Η φράγµατος Μεσοχώρας από το συνολικό έργο της εκτροπής, το οποίο είχε µπλοκάρει προσωρινά από το Σ.τ.Ε., ώστε να λειτουργήσει άµεσα. Τότε, με την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ.Φάμελλου, εκδόθηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το φράγμα, ενώ επίσημες δηλώσεις του ίδιου υπουργού σε συνέντευξη τύπου μιλάν για ολοκλήρωση του φράγματος και έναρξη λειτουργίας του Υ/Η εργοστασίου μέσα στο καλοκαίρι του 2019.

Προφανώς το συγκεκριμένο ειδικά θέμα, το οποίο ο Χονδρός το έχει κάνει σημαία, τον εκθέτει ανεπανόρθωτα. Κάνοντας μια ανέλπιδη προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμάζευτα και σαστισμένος απ΄όσα είχαμε εκθέσει, παραθέτοντας μια σειρά από ανακρίβειες, πέταξε το μπαλάκι στο κοινό της εκδήλωσης, διερωτώμενος για το πώς θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του τόπου χωρίς αυτό το έργο. Μάλλον τελικά τα καταστροφικά έργα είναι απαραίτητα… θέλουν θυσίες οι καρέκλες.

Σε εκείνο το σημείο, τόσο ο ίδιος, όσο και οι οργανωτές, προσπάθησαν να κλείσουν εσπευσμένα την εκδήλωση, δείχνοντας πολύ ενοχλημένοι από όσα έιχαμε πει. Αμέσως μετά τη λήξη, και όταν ο ένας εκ των δυό μας πλησίασε τον Χονδρο για να του υπενθυμίσει το ρόλο του σιναφιού του στην υπόθεση Αχελώου, ο ίδιος απάντησε με βρισιές και προκλήσεις, προφανώς στα ελληνικά, για να μην τσαλακωθεί η εικόνα του διανοούμενου πολιτικού στο γερμανόφωνο κοινό, ενώ πλησίασε απειλητικά το σύντροφο αρπάζοντάς τον με τα χέρια του. Η προσπάθειά του να κλιμακώσει και να απωθήσει με τη βία το σύντροφο, αποκρούστηκε και απαντήθηκε άμεσα ως αυτό που ήταν, η φυσικοποίηση της εξουσιαστικής αλαζονείας και προκλητικότητας.

Τότε, οι διοργανωτές, άλλα πρωτοκλασάτα μέλη του Die Linke και άτομα που συμμετέχουν στη διαχείριση του χώρου, μαζικά και συντονισμένα επιχείρησαν να απωθήσουν το σύντροφο ο οποίος αρνούταν να αποχωρήσει και εξηγούσε ψύχραιμα το τι ακριβώς συνέβη. Παράλληλα δε δίστασαν να κάνουν το ίδιο και απέναντι στη συντρόφισσα, η οποία δεν είχε εμπλακεί στο σκηνικό της φυσικής αντιπαράθεσης. Τη στιγμή που η συντρόφισσα τους έλεγε πως έχουν την πολιτική ευθύνη για την εκδίωξη μίας αγωνίστριας γυναίκας μετανάστριας, που δεν μιλάει καν τη γλώσσα τους, από έναν χώρο που αυτοπροσδιορίζεται ως χώρος αλληλεγγύης και ισότητας, οι ίδιοι ούρλιαζαν και έσπρωχναν για να τη διώξουν από το χώρο, ενώ παράλληλα, προχώρησαν και στην απόλυτη ξεφτίλα να απειλούν πως θα φωνάξουν την αστυνομία. Ενώ παράλληλα ο Χονδρός θυματοποιούταν πίσω από τις πλάτες εκείνων που επέλεξαν να τον υπερασπιστούν. Παρά τις απειλές του όχλου και την απόπειρα εκδίωξής μας, επιλέξαμε να παραμείνουμε στο χώρο και να αναδείξουμε τον απόλυτο παραλογισμό του διωγμού εκείνων που μιλάνε για την καθημερινή βία που εφαρμόζει το ελληνικό κράτος πάνω στις ζωές των από τα κάτω, που αντιστέκονται άμεσα και ανυποχώρητα στην εξουσιαστική αλαζονεία των εκπροσώπων αυτού του κράτους, όπως είναι ο Χονδρός. Αποχωρήσαμε όταν εμείς το επιλέξαμε.

Ας ξεκαθαρίσουμε πως, ενδεχομένως, ορισμένοι από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην εκδήλωση, να είχαν ένα πραγματικό ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ίσως κάποιοι να εντόπιζαν ήδη την υποκρισία και την πρόκληση του να μιλάει γι αυτήν ένας εκ των διαχειριστών του κράτους. Κατανοούμε επίσης μία καλοπροαίρετη, ίσως αφελή, προσέγγιση ανθρώπων που δεν έχουν το άμεσο βίωμα, μα ακόμα και τη θέση εκείνων που μπορεί να έχουν εξαπατηθεί από τους επαγγελματίες πολιτικάντηδες της ρεφορμιστικής αριστεράς. Δεν σκοπεύουμε όμως να δείξουμε ανοχή, απέναντι στους επίδοξους κρατιστές, τους μιμητές του μοντέλου ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα από κόμματα αφομοίωσης και εσωτερικής καταστολής των αγώνων, όπως το Die Linke, επιδιώκουν τον έλεγχο και την εξαπάτηση των αντιστάσεων των καταπιεσμένων, με τελικό στόχο την ανάληψη της εξουσίας. Τα μέλη του Die Linke, εκείνη τη μέρα, μας επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο. Έδειξαν ότι η ρεφορμιστική αριστερά είναι μία εν δυνάμει διαχειρίστρια του καπιταλισμού, μία συντηρητική δράκα τραμπούκων που τις μη ελεγχόμενες ριζοσπαστικές φωνές, όταν οι συσχετισμοί είναι με το μέρος της, θα επιχειρήσει να τις φιμώσει.

Από τη μεριά μας, το κείμενο αυτό δεν σκοπεύει στη θυματοποίηση μας αλλά στην ανάδειξη του τι πραγματικά συνέβη και γιατί. Άλλωστε έχουμε μάθει να απαντάμε ανυποχώρητα στις συλλήψεις, τις φυλακίσεις και τις αλητείες που επιφυλάσσουν οι εξουσιαστές για τους/ις αγωνιζόμενους/ες. Και η μετανάστευσή μας δεν σβήνει τη θέση μας στον κοινωνικό πόλεμο, ούτε μας σβήνει από τον χάρτη γενικά. Γιατί ό,τι συνδέει μεταξύ τους τα κατειλημμένα οδοστρώματα των γαλλικών πόλεων με τα πύρινα οδοφράγματα της Ελλάδας, συνδέει κι εμάς με τους αγώνες που δόθηκαν, δίνονται και θα δίνονται, μέσα και έξω από τα ελληνικά σύνορα, ενάντια στον καπιταλισμό και τους διαχειριστές του, ενάντια στις δυνάμεις της αφομοίωσης και της καταστολής των οριζόντιων κινημάτων που ξεσκεπάζουν τον πραγματικό ρόλο του κράτους.

Καλά θα κάνουν λοιπόν τα αφεντικά, να γνωρίζουν πως δυσάρεστες για αυτά εκπλήξεις μπορεί να εμφανιστούν και στις πιο απρόβλεπτες στιγμές, στις φιλήσυχες και ασφαλείς ζώνες.

Καλή συνέχεια λοιπόν στον κύριο Χονδρό στην πολιτική του καριέρα, σε καλή μεριά τα χρήματα που έβγαλε από το ταξίδι του, να ευδοκιμήσει το promotion και… ραντεβού στα οδοφράγματα. Εκεί που όσοι αντιστεκόμαστε θα είμαστε απέναντι από αυτόν και όλο αυτό το αδελφικό του συνάφι, τους μπάτσους, τους δικαστές, τους πολιτικούς, τους φιλήσυχους πολίτες, τα αφεντικά.

 

Η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία από τα πάνω.

Χτίζουμε κοινότητες αλληλεγγύης και δράσης μεταξύ των καταπιεσμένων.

The text in english:

Regarding all that happened in an event in Konstanz, Germany, with a member of the central committee of SYRIZA, the Greek leading party.

 

On the 9th of December, in a small, peaceful city of south Germany, named Konstanz, a business-political event took place, where the main speaker was Georgios Chondros, a member of the central committee of SYRIZA, the Greek leading party. The first topic to be presented there was related to the promotion of the olive oil produced by the cooperative company whose administrative member is Chondros, among others. Given that a charitable mask often covers “progressive commerce”, the event held the provocative character of cheap solidarity; for every litter of oil that would be sold that day, one euro (1€!) would be granted to a social pharmacy in Greece. Let us note here that these “hope traders” earned at least 11 euros from each sold litter of oil. The second part of this event was the presentation of the socio-political situation in Greece, accompanied by Greek appetizers and wine.

The planners of this event were the coordinators of the local web zine “seemoz”. Most of these people are also members of the political party “Die Linke”, which is the twinning party of SYRIZA in Germany. The event took place in the Café Mondial, an alternative place with international, solidarity character that operates with a self-organized managing assembly but is provided by the City.

Who is actually, though, Mr. Chondros? He has been a member and candidate in the ballot papers of the Coalition party of Trikala and later on in SYRIZA’s ballots (Coalition of the Radical Left), since the 1990’s. Today he is one of the members of the central committee of SYRIZA and one of the old members of the party’s front line. He managed to climb up on the top of Greek central politics by redeeming his participation in the perennial struggles of the citizens of the county of Trikala and especially those from Mesochora, who fight against the Acheloos river diversion and against the building of a hydroelectric dam at the area. On the advertising poster for this event, Chondros was described as the number one environmental activist in Greece, which is totally unrealistic and ridiculous. As we see from his current activity and given the publication of his book about the Greek crisis, written in German, Chondros constitutes a bridge between the Greek state and the reformist lefts of the German speaking countries of central Europe. At the same time he enjoys luxurious meals with some of the leaders of those capitalistic states (see dinners with “chosen people” such as the ex-chancellor of Austria).

Since we got informed about the aforementioned fiesta we decided to interfere with our speech and put SYRIZA on the spot, regarding their role in the sociopolitical situation in Greece and thus knock down their governmental lies and demolish the glamorization of their politics. We decided to interfere as those who experience at the first place this reality, as part of those in the bottom of this society, as some of the thousands of those that had to leave their homes, families and comrades to migrate abroad and find a job. We aimed to expose the real role of those “progressive” governmental representatives, such as Chondros, who stand among the worthy successors of austerity politics, the camouflaged capitalists and the managers of the exploitation of the natural world.

The event started with the promotion of the oil collective. Our first intervention there came admittedly spontaneously, when in front of as took place a pure irony; an auction with varying offers, this time not on the properties of people but on the olive oil that Chondros was selling. We intervened in this provocative process and addressed the fact that now SYRIZA together with the Greek judicial system and the banks runs the seizure of the homes of thousands of people and leads them to foreclosure auctions.

From the beginning of our efforts to expose our perspectives it was clear that some of the event’s attendants were resenting our presence. They would wish to enjoy a light and controlled event with a bit of politics, a bit of charity, some oil and wine. However, some others asked to hear our positioning, despite the attempts of the event planners and their close friends to skip us over.

Despite the interruptions and the intimations we received about how the discussion should run, we managed to address some of our points. We mentioned that whoever would wish to learn more about the consequences and the implications of the capitalistic restructuring in Greece should better listen to what those on the bottom have to say and not to pay attention to the narrations of the technocratic, politico-economical elite that Chondros represents.

Besides, the biggest lies are hidden in the words of the sovereigns. Thus, we addressed that when SYRIZA artfully presents the unemployment rates having being decreased during their governing, they hide that, in reality, they introduced legislative regulations that make the working conditions extra flexible, which only benefit the employers. In detail, they hide that uninsured and unregistered work, paid with 2 or 3 euros per hour, is a well-established and widespread condition. In parallel, SYRIZA abolished the Sunday holiday and the employments they pride themselves on, actually refer to hiring people for working 4 hours a day for around 250 euros per month.

We also brought up that the current managers of the Greek state (SYRIZA) speak about the rationalization of the state’s services and about fighting tax evasion but what they actually mean is that they have run the automatic seizures of more than 1.7 million bank accounts of micro-deptors. At the same time the state itself and its judicial system, provocatively draw a veil over huge political and economic “scandals” and pass very light sentences to the golden boys of the political-economical elite that have been involved in cases of snatching millions of euros. In a few words, we said that SYRIZA is an asset for the local and international capital. They managed to unblock, in minimum time and with the least possible social reactions, the economical re-structuring process that was blocked by strong and intense popular struggles in the period preceding the governance of SYRIZA. They actually managed to vote for destructive measures regarding the systems of retirement, taxation and health insurance. We also spoke about the audacity of the SYRIZA people that present themselves as dedicated to the interests of the people in the bottom of the social hierarchy, but in parallel, today, they work hard to circumvent those interests for the benefit of the bosses of this world. We spoke about the thousands of immigrants and refugees that are packed in the “concentration camps” of Greece and suffer from the imposed confinement and the terrible living conditions there. SYRIZA has signed murderous agreements with the European Union and Turkey regarding deportations of immigrants and refugees. On the top of these policies SYRIZA’s government collaborates with the Turkish state for the repression of Kurdish and Turkish revolutionaries. SYRIZA has the political responsibility for dozens of deaths of inmates that die under clouded conditions in police stations and in the hell of the Greek prisons. We also spoke about the police operations against immigrants, demonstrations and self-organized occupied buildings.

It’s so easy to unmask the real face of the authoritarians, that Chondros, this professional hypocrite, in his tight spot, responded to the above by invocating the racist-reactionary reflections of the audience and by asking “how would the citizens of Konstanz feel if suddenly the same proportion of immigrants as in Lesvos would move in their small city”…

We are not surprised. What could SYRIZA say about the people that escaped war and poverty that were forced in their homelands by the dominants of this world, when the Greek state itself is in great reciprocal cooperation with NATO- the largest death machine of the west? The Greek state offers army bases and the right for the binding and landing of war frigates and militant aircrafts that swoop against the East fronts. Additionally, SYRIZA dragged up the Macedonian naming issue, rekindling a nationalistic outbreak, just in order to overcome any obstacles that this topic generates in relation to the integration of Macedonia in NATO. This integration will enforce the geostrategic influence of USA and will open new ways for the expansion of the Greek capital. Lately, in Greece we see an increase of financial and industrial exhibitions and conferences with the USA in the role of the protagonist, whereas Greece serves the most excellent customer of the USA in the weapon market. Whatever they say, they can’t hide the involvement and the complicity of the Greek economic and political power in the war crimes that take place.

Additionally, the provocation of presenting a high-ranking state member as the number one environmental activist couldn’t stay unanswered from our side. We, thus, exposed the truth about the governmental plans on the catastrophic extractions of carbohydrates in the areas of West Greece, but also on the undersea extractions that are meant to take place close to Cyprus and might destroy pristine ecosystems. We of course mentioned as well, the contribution of the SYRIZA government in issuing one permit after the other allowing the continuous deforestation and the destruction of the areas of north-east Chalkidiki, in the name of gold mining.

We last exposed the political disgrace of Chondors on the topic of the Acheloos river diversion and the construction of the hydro-electric dam in the village of Mesochora, where he comes from. SYRIZA, for years before they became government, were using several local petty micro-politicians, such as the speaker of this event, to control and pump goodwill from the struggles of the local people and the respective solidarity movements. For many years, Greek higher courts had blocked the overall project of the river diversion. However, on August of 2017 SYRIZA completed the process of unblocking the construction of the H/E dam of Mesochora by signing its separation from the bigger diversion project. Back then, the deputy Minister of Environment and Energy (Famellos) signed and issued the decision of approval of environmental terms (AEΠO in Greek) for the dam. According to his statements, the dam will be completed and start operating in the summer of 2019.

Obviously, this special topic that Chondors tries to use as a flag, embarrasses him irreparably. He made a hopeless effort to save his image. While looking dazed, he listed a series of inaccuracies before asking the audience how else could the energetic needs of this place be covered without the completion of this project. Perhaps, the projects that are destructive for the nature are finally necessary… to get a chair you need to sacrifice a lot.

At this point the organizers and Chondros himself tried to close the event hastily, seeming very annoyed by what we had exposed. Right after the closing and when one of the two of us approached Chondros to remind him the role of him and his brothers in the case of Acheloos River, he replied with screams and expletives, obviously in Greek, not to ruin his civilized image of the highbrow politician that he wanted to present to the German audience. At this moment, Chondros walked threateningly towards one of us and grabbed the comrade with his hands. His attempt to escalate and repel the comrade using physical violence got pushed back straight ahead and was dealt as it was; the physicalization of authoritative arrogance and provocation.

Then the organizers of the event, some first-class members of the “Die Linke” party and people that participate in the management of the place that was hosting the event, coordinated and collectively attempted to repel the comrade outside the place, while the comrade was refusing to leave and was explaining calmly what had just happened. At the same moment they didn’t hesitate to push and repel the female comrade of us that had not been involved in the physical conflict. While she was telling them that they take the political responsibility of expulsing a female immigrant struggler that doesn’t even speak their language, from a place that calls itself place of equality and solidarity, the crowd was screaming and pushing her toward the exit. They even led themselves to the absolute degradation of threatening that they will call the police! In parallel, Chondros was victimizing himself while hiding behind those who chose to support him. Despite the threatening of the mad crowd and their attempt to expulse us, we chose to stay for a few more moments and showcase this absolute delirium that was depicted in our attempted expulsion. We were those who spoke about the everyday brutality that the Greek state executes in the lives of those at the bottom of this society, those who resist directly and uncompromisingly against the authoritative arrogance of the representatives of the state, such as Chondros. We left when we decided so.

Let us clarify that potentially, some of the people that were present in this event, had a pure interest about the situation that prevails in Greece. Maybe, some had already realized how hypocritical and misleading it can be when one of the managers of the state speaks about this situation. We also comprehend a well-intentioned, possibly naive, approach of some people who haven’t experienced directly what it looks like to be deceived by the professional political story-tellers of the reformist left. However, we do not intend to show any tolerance to the aspirant statists, those who want to imitate the model of SYRIZA that through the parties of assimilation and internal repression, such as Die Linke, pursue to control and deceive the resistance of the downtrodden. Their dream goal is to rise on the top of the power. On that day, the members of Die Linke confirmed that the reformist left is a would-be manager of capitalism, a conservative bunch of bullies that if they have the numbers they will attempt to gag any uncontrollable and unwanted voices.

From our side we don’t attempt to victimize ourselves with this text but to bring up what actually happened that day and why. We anyways have learnt to shoot back persistently against arrestments, imprisonments and other operations that the authorities run against the strugglers. Our immigration doesn’t automatically cancel the position we have chosen in the social war, neither deleted us from the map in general. What connects the occupied French roads with the burning barricades in Greece, connects us with the struggles that have been given and continue inside and outside the Greek borders; against the capitalism and its managers, against the powers of integration and repression of the horizontal movements who can unmask the real role and function of the state.

The bosses should better know that unwelcome surprises can emerge even in the most unpredicted moments, even in the most peaceful and safe zones.

Well, good luck to mister Chondros and his political career, let him put the money he made in this journey to a good place, let the oil promotion flourish and we see each other in the barricades; where all of us who resist will be at the opposite side of him and his brothers, namely the cops, the judges, the politicians, the peaceful civilians and the bosses.

 

Solidarity is not a top-to-bottom charity.

We build communities of solidarity and action between the oppressed.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License