Κομοτηνή: Ενημέρωση από την μικροφωνική αλληλεγγύης στην Rojava

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ROJAVA Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

post image

Σήμερα στις 12:00 πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ειρήνης μαζί με το Αναρχικό Στέκι Utopia A.D. μικροφωνική αλληλεγγύης στον Κούρδικο λαό στα πλαίσια του καλέσματος για παγκόσμια ήμερα αλληλεγγύης στις ελεύθερες κοινότητες της Rojava. Μοιράστηκαν κείμενα ενώ η παρουσία των μπάτσων ήταν ευδιάκριτη με 2 ΟΠΚΕ στην γωνία της πλατείας που έφυγαν όταν τέλειωσε και η μικροφωνική.

Το κείμενο που μοιράστηκε:

ΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΛΑΟ

Tα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Βορειοδυτικής Συρίας(Ροζάβα) συντελείται μία από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις της ιστορίας ή αλλιώς ένα σύγχρονο κοινωνικό πείραμα. Το 2011 με την έναρξη του πολέμου στην Συρία οι κουρδικοί πληθυσμοί της περιοχής, κράτησαν μία διαφορετική από τις επικρατούσες στάση, αρνούμενοι παράλληλα να δεχτούν τον νόμο της σαρίας και ταυτόχρονα με την αντίσταση κατά του isis, υιοθέτησαν ένα διαφορετικό μοντέλο λήψης αποφάσεων και διαχείρισης της ζωής και της καθημερινότητάς τους. Έχουν καταφέρει να αποδομήσουν στην πράξη κάθε θεώρηση περί αναγκαιότητας κρατικών θεσμών, καθώς, τα πάντα λειτουργούν με βάση την άμεση δημοκρατία, την κοινωνική αυτοθέσμιση και τον συλλογικό τρόπο ζωής. Η περιοχή χωρίζεται σε αυτόνομες κοινότητες ή αλλοιώς καντόνια(Τζαζίρα, Αιλ Αν Αράμ μέχρι πρότεινος το Αφρίν και το Κομπάνι). Στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πολύ έντονα τα στοιχεία του θρησκευτικού σκοταδισμού και της έμφυλης καταπίεσης. Παρόλα αυτά και εν μέσω πολέμου η περιοχή της Ροζάβα αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα στον δρόμο προς την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων, καθώς οι γυναίκες συμμετέχουν ισότιμα με τους άντρες σε κάθε συλλογική διαδικασία έχοντας ακόμα και γυναικείες πολιτοφυλακές που συμμετέχουν στις μάχες κατά του ISIS, αγνοώντας τα στερεότυπα περί ρόλων των δύο φύλων στην κοινωνία που θέλουν την γυναίκα υποτελή στον άντρα και εγκλωβισμένη στο σπίτι.

Ωστόσο, ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα μπορούσε να μην ενοχλεί τις δυνάμεις και τα συμφέροντα που εμπλέκονται στην περιοχή αφού απορρίπτει την έννοια του έθνους-κρατούς μέσω και της πολυπολυτισμικότητας. Το τουρκικό κράτος το οποίο έχει σύνορα με την εν λόγω περιοχή είναι το πρώτο που έχει βάλει στο στόχαστρο της αυτόνομες κοινότητες της Ροζάβα, στα πλαίσια της γενικότερης επεκτατικής πολιτικής του. Ένα χρόνο πριν εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση από κοινού με τις δυνάμεις του συριακού στρατού(FSA), ενάντια στο καντόνι Αφρίν, όπου κατέληξε σε εκκένωσή του, της οποίας προηγήθηκαν άνευ προηγουμένου φρικαλεότητες, όπως σφαγές αμάχων και καταστροφές/ βεβηλώσεις μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς του κουρδικού λαού, έπειτα από ηρωική αντίσταση ενός μήνα. Οι επιθέσεις στα κουρδικά καντόνια δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσονται στο πλάνο της επεκτατικής πολιτικής του σουλτάνου Ερντογάν, με απώτερο σκοπό την δημιουργία μιας νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκηνή της εν λόγω περιοχής είναι άμεσα συνυφασμένες με τις αποφάσεις και τις ενέργειες της Δύσης, η οποία συνεχώς προσπαθεί να αποκομήσει οικονομικά και στρατιωτκά οφέλη από την ευρύτερη περιοχή.

Ένα χρόνο μετά την εκκένωση του Αφρίν, το καντόνι Κομπάνι βρίσκεται άμεσα αντιμέτωπο με τις βλέψεις του τουρκικού κράτους, καθώς τα λόγια του σουλτάνου είναι σαφή όσον αφορά την εξάλειψη της επανάστασης στη Ροζάβα. Ήδη έχουν γίνει πολαπλές επιθέσεις του τουρκικού στρατού σε περιοχές του Κομπάνι, οι οποίες έχουν συναντήσει την αντίσταση των Κούρδων/ισσων ανταρτισσών/ών. Όσον αφορά το Κομπάνι, απελευθερώθηκε έπειτα από σκληρές και διαρκείς μάχες με τον isis και πέρασε στα χέρια των μαχητών,τριών του YPG και ΥPJ το 2014.

Στον ελλαδικό χώρο η περιοχή της Θράκης έχει ένα λόγο παραπάνω να διατρανώσει την αντίθεσή της στις τακτικές ερντογάν ενάντια στον κουρδικό λαό κι ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από την ύπαρξη του Tουρκικού προξενείου στην Kομοτηνή. Εδώ και χρόνια το προξενείο αποτελεί έναν φορέα διάχυσης του τουρκικού εθνικισμού, προκειμένου να στρέψει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής υπέρ του καθεστώτος Eρντογάν. Ο λαός της θράκης δεν έχει παρά να γυρίσει τις πλάτες του στον σκοταδισμό του ερντογάν και σε κάθε εθνικισμό είτε ελληνικό, είτε τούρκικο και να διατρανώσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους/στις κούρδους/ισες αντάρτες/ισες της Ροζάβα.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ROJAVA

ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΟΣ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License