
Απόσπασμα απο την μπροσούρα :
«Στην κριτική θεωρία, η κριτική του πολέμου συνδυάζεται με μια ευρύτερη κριτική των κοινωνικών δομων και συγκεκριμένα με την κριτική των τρόπων οργάνωσης της εθνικής και διεθνούς κοινωνίας. Πρόκειται για τις έννοιες «έθνος» και «πατρίδα», που μέσα στην ιδεολογία του πολέμου διαδραματίζουν ένα ρόλο-κλειδί. Γιατί οι έννοιες αυτές συμβάλλουν αποφασιστικά στην ταύτιση του ατόμου με τους εξουσιαστικούς θεσμούς και τους εκπροσώπους τους, που οδηγεί στο ν’ αποδεχθή το ρόλο του θύματος ή του θύτη στην αλληλοσφαγή του πολέμου.
Η κριτική του έθνους και της πατρίδας όπως και όλων των αξιών του εξουσιαστικού παρελθόντος και παρόντος δεν σημαίνει άρνηση της ύπαρξής τους – όπως εσφαλμένα νομίζεται από σύγχυση με ανύπαρκτες μυστικο-θεολογικές ιδέες – αλλα τονισμό της σημασίας τους για την αναπαραγωγή και διαώνιση του STATUS QUO.
Έτσι το έθνος κι η πατρίδα δεν είναι απλές ιδεοληψίες αλλα υπαρκτά κοινωνικά σύνολα αγκυροβολημένα, χάρη στην ψυχολογική διεργασία της ταύτισης με την εξουσία, στις ενστικτικές δομές του ανθρώπου. Γι αυτό όταν τονίζει κανείς την αφηρημένη φύση των ολοτήτων αυτών δεν σημαίνει ότι τα εξορίζει τελείως στο μεταφυσικό πεδίο, αλλ’ απλώς τονίζει την μη υλική, μη σωματική φύση τους. Στην πραγματικότητα επομένως, οι ολότητες αυτές ζούν μέσα στις συνειδήσεις, (ή σωστότερα το Υπερ-εγώ) των ατόμων κι έτσι δρούν σαν νάσαν ζωντανές, υλικές δυνάμεις.
Η ταύτιση με την εξουσία βρίσκεται στην βάση της προθυμίας του ατόμου να πεθάνη για χάρη της. Η ενδοπροβολή της εξουσίας σημαίνει ότι το άτομο αναγνωρίζει την επίθεση ενάντια στην «πατρίδα» του σαν επίθεση ενάντια στον εαυτό του. Αυτή η ταύτιση κι’ ενδοπροβολή αναπαράγει στο επίπεδο του ενήλικου ατόμου καταστάσεις που βιώθηκαν για πρώτη φορά στην πρώιμη παιδική ηλικία στην πατριαρχική οικογένεια. Η ταύτιση με τον πατέρα σαν προσπάθεια λύσης του Οιδιπόδειου συμπλέγματος, σημαίνει ότι το παιδί δεν συγκρίνεται πια μ’ αυτόν αφού μπαίνει φανταστικά στην θέση του.»
Ολόκληρη η μπροσούρα σε μορφή pdf εδώ
Ελευθεριακή ψηφιακή βιβλιοθήκη
ΚΙΝΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες