Μεξικό-Ανακοινωθέν του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου για τα 25 χρόνια της ζαπατιστικής εξέγερσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΟΠΛΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ Όσο θα κλιμακώνεται ο καπιταλιστικός πόλεμος θα αναβαθμίζεται και η αντίσταση και εξέγερσή μας. Οι μεταλλευτικές εταιρίες, τα μεγάλα προγράμματα στον ισθμό του Tehuantepec, το ανήθικο σχέδιο του Τρένου Μάγια, η καταστροφή και η ιδιωτικοποίηση για τη δημιουργία δασικών βιομηχανικών φυτειών στην ζούγκλα Lacandona και η εκχώρηση εδαφών στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως στην περίπτωση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, θα συναντήσουν την αντίσταση της αληθινής δύναμης, της δύναμης των από κάτω που δεν παραδίνεται, δεν ξεπουλιέται, δεν υποτάσσεται γιατί αυτό θα σήμαινε το θάνατο των λαών μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΟΠΛΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

Προς τον Ζαπατιστικό Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης

Προς τα δίκτυα στήριξης του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης

Προς τα δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης

Προς το λαό του Μεξικού

Προς τους λαούς του κόσμου

Προς τα μέσα ενημέρωσης

Οι λαοί, οι εθνότητες και οι φυλές που συγκροτούμε το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο και το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης, χαιρετίζουμε με περηφάνια την 25η επέτειο της ένοπλης εξέγερσης του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης. Από τη μέρα εκείνη, την 1η Γενάρη του 1994, σταματήσαμε να ζητιανεύουμε δικαιοσύνη και αναγνώριση των δικαιωμάτων μας, και αρχίσαμε να την ασκούμε όχι μόνο στην Τσιάπας αλλά και σε κάθε ιθαγενική γωνιά της χώρας μας.

Τότε άρχισε να γράφεται ένα νέο κεφάλαιο στη συλλογική ζωή μας. Σίγουροι πως θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως λαοί, εθνότητες και φυλές, βαδίζουμε με το κεφάλι ψηλά στα χνάρια των προγόνων μας, φυτεύοντας τους σπόρους για τις επερχόμενες γενιές.

Με τον πόλεμο να έχει ξεσπάσει εναντίον μας, αναγνωρίσαμε τους εαυτούς μας στο βηματισμό των ιθαγενών ζαπατιστικών κοινοτήτων. Γνωρίζουμε ότι απ’ έξω υπάρχουν μόνο απειλές για να πλουτίζουν κάποιοι λίγοι ενώ η μόνη επιλογή που μας προσφέρεται είναι η μετανάστευση και η εγκατάλειψη των εδαφών μας, ο θρήνος για τους νεκρούς μας από τη βία, τη μόλυνση, τις διώξεις και τη φυλακή, ο φόβος και η παραίτηση.

Οι λαοί που αποτελούμε το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι κακές κυβερνήσεις στο όνομα εκείνων που διαθέτουν τα περισσότερα και τα θέλουν όλα. Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με την συγκρότηση των ομάδων κρούσης, των παραστρατιωτικών και τώρα των ναρκο-παραστρατιωτικών που εμφανίζονται από την κακή κυβέρνηση ως «εσωτερικές διασπάσεις», δηλαδή ότι κάποιοι θέλουν να παραδώσουν τη γη και τους φυσικούς πόρους στα αφεντικά του χρήματος και κάποιοι άλλοι όχι. Γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνητικοί θεσμοί για τα δικαιώματα των ιθαγενών εξαπατούν τον κόσμο μας και προκαλούν ένα κατακερματισμό που θα στοιχίσει την ζωή των συντρόφων και των συντροφισσών μας που επιλέγουν την αξιοπρέπεια, την αντίσταση και την εξέγερση. Το INPI (Εθνικό Ινστιτούτο Ιθαγενών Λαών) και η υποτιθέμενη νέα πολιτική του για τους ιθαγενείς δεν είναι τίποτε άλλο από μια αναβαθμισμένη επίθεση ενάντια στη ζωή, μια προσπάθεια αποδυνάμωσης του αγώνα για την αυτονομία των αυτόχθονων λαών, ενός αγώνα που ανακόπτει την καταστροφή που επιβάλλεται από τα πάνω. Το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο και οι σύντροφοί μας του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης δεν πιστεύουμε τον διαχειριστή του καπιταλισμού που, όπως ισχυρίζεται, κυβερνά το Μεξικό και δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία κάλπικη διαβούλευση, σαν αυτές που οργανώνει προκειμένου να νομιμοποιήσει την κλοπή των ιθαγενικών και αγροτικών εδαφών, την εξόντωσή μας και την όξυνση του πολέμου εναντίον μας. Δε πρόκειται να αποδεχθούμε το θάνατο μας ακόμα κι όταν επικαλούνται τις χιλιάδες εκατομμύρια ψήφους που, όπως λένε, έτσι αποφάσισαν.

Τα βαθιά, πραγματικά και αμετάκλητα βήματά μας ως ιθαγενείς λαοί εναρμονίζονται με εκείνα του EZLN και των ιθαγενών ζαπατιστικών κοινοτήτων. Είμαστε μέσα επικοινωνίας, κοοπερατίβες, φύλακες των κοινοτήτων. Είμαστε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία και λύκεια. Είμαστε αρχαίες γλώσσες και κοσμοθεωρίες. Στοιχηματίζουμε σε ένα μέλλον που οι δυνάμεις της εξουσίας είναι ανίκανες να φανταστούν. Είμαστε εκείνοι που σε κάθε γωνιά θα αντισταθούμε στην καταστροφή που παρουσιάζεται ως «κέρδος της δημοκρατίας».

Όσο θα κλιμακώνεται ο καπιταλιστικός πόλεμος θα αναβαθμίζεται και η αντίσταση και εξέγερσή μας. Οι μεταλλευτικές εταιρίες, τα μεγάλα προγράμματα στον ισθμό του Tehuantepec, το ανήθικο σχέδιο του Τρένου Μάγια, η καταστροφή και η ιδιωτικοποίηση για τη δημιουργία δασικών βιομηχανικών φυτειών στην ζούγκλα Lacandona και η εκχώρηση εδαφών στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως στην περίπτωση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, θα συναντήσουν την αντίσταση της αληθινής δύναμης, της δύναμης των από κάτω που δεν παραδίνεται, δεν ξεπουλιέται, δεν υποτάσσεται γιατί αυτό θα σήμαινε το θάνατο των λαών μας.

Χαιρετίζουμε με σεβασμό και στέλνουμε μια συλλογική και αδελφική αγκαλιά στην Παράνομη Επαναστατική Ιθαγενική Επιτροπή – Γενική Διοίκηση του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης, στους χιλιάδες πολιτοφύλακες, άντρες και γυναίκες, και στις κοινότητες βάσεις στήριξης. Προειδοποιούμε τις κακές κυβερνήσεις ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους θα σημαίνει επίθεση εναντίον του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου – Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης. Γι’ αυτό καλούμε τα δίκτυα στήριξης σε όλη τη χώρα και τα δίκτυα αντίστασης και εξέγερσης στο Μεξικό και τον κόσμο να είναι σε ετοιμότητα και οργανωμένα για να δράσουν συλλογικά και να χτίσουν έναν κόσμο όπου θα μπορούμε να ζούμε όλες και όλοι.

Με βαθιά εκτίμηση Ιανουάριος 2019

Για τη ολική ανασυγκρότηση των λαών μας

Ποτέ πια ένα Μεξικό χωρίς Εμάς

Επιτροπή Συντονισμού και Παρακολούθησης του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου/Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License