Ανακοίνωση Ε.Κ.Χ. Σχολείο και αντιφασιστική πορεία | Σάβ. 2/2, 11:30, Ε.Κ.Χ. Σχολείο

Αντιφασιστική/αντιεθνικιστική πορεία το Σάββατο 2/2 στις 11:30 στον Ε.Κ.Χ. Σχολείο (Βασιλέως Γεωργίου 27 & Μπιζανίου) στη γειτονιά του Φαλήρου αναφορικά με την επίθεση φασιστοχούλιγκαν στον Ε.Κ.Χ. Σχολείο την Πέμπτη 24/1 επ' αφορμή συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό, αλλά και τον εθνικιστικό παροξυσμό που έχει "χτυπήσει" την πόλη της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα.

post image

Τον τελευταίο χρόνο ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο είναι το «μακεδονικό» ζήτημα, υπό το πρίσμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Παρά τις όποιες διακηρύξεις όμως των εθνικιστικών κορωνών, που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και στις δύο μεριές των συνόρων, το πραγματικό νόημα της συμφωνίας των Πρεσπών δεν αφορά την καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του Βουκεφάλα. Αντιθέτως, η βασική επιδίωξη της συμφωνίας δεν είναι άλλη από την ένταξη του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.. Ο πραγματικός στόχος, λοιπόν, αυτός της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων και της αύξησης της διεισδυτικότητας του κεφαλαίου, ως απάντηση στους διακρατικούς ανταγωνισμούς που πολώνονται το τελευταίο διάστημα, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί δίχως τον χωροφύλακα της περιοχής, το Ελληνικό κράτος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά η δεύτερη χώρα, μετά τις Η.Π.Α. σε οικονομικές συνεισφορές, ως προς το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π., στο ΝΑΤΟ όπως και την επεκτατικότητα του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια. Όσον αφορά το όνομα δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά.

Να το ξεκαθαρίσουμε κι εμείς, λοιπόν, απ’ την μεριά μας πως η -τέως- πΓΔΜ δεν είναι η Μακεδονία. Ιστορικά και πολιτισμικά η Μακεδονία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί περιοχή που εκτείνεται γεωγραφικά σε τρεις χώρες: τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την -νυν- Βόρεια Μακεδονία. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με την ονομασία της τελευταίας, εδράζεται στην προσπάθειά του γειτονικού κρατικού μηχανισμού – μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας – να δομήσει εθνική ταυτότητα για το νεοσύστατο κράτος, η οποία – όπως και κάθε άλλη εθνική ταυτότητα – έχει ανάγκη από αϕηγήσεις με ρίζες στο παρελθόν και εθνικούς ήρωες, που μέσω της ιστορικής και φυλετικής συνέχειας που αντικατοπτρίζουν θα τονώσει το αίσθημα του ανήκειν των κατοίκων του δημιουργηθέντος πλέον έθνους-κράτους. Έτσι, λοιπόν, με τα χρόνια οι κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας εξαπέλυσαν παραχαρακτική για την ιστορία λαίλαπα, ιδιοποιούμενοι έννοιες και σύμβολα του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου, εφαρμόζοντας εθνικιστικές πολιτικές σ’ όλον τον δημόσιο βίο, από τα σχολεία μέχρι τις κεντρικές πλατείες.

Απέναντι στα παραπάνω, αλλά και στις κατά καιρούς αλυτρωτικές τάσεις της γείτονος, όλα αυτά τα χρόνια το ελληνικό κράτος απαντούσε με ακόμη περισσότερο εθνικισμό και πόλωση. Από τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία μέχρι το εμπάργκο του Ανδρέα Παπανδρέου και το ενταξιακό βέτο του Καραμανλή, οι Έλληνες δε φάνηκαν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν εύκολα την πεποίθηση ότι είναι οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι παρά τα όποια ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία, η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Τι κι αν σ’ αυτόν τον τόπο, πέρα από τους Μακεδόνες βασιλείς, πέρασαν και Βυζαντινοί, Ρωμαίοι και Οθωμανοί αυτοκράτορες, μεταβάλλοντας την έκταση της επαρχίας της Μακεδονίας; Τι κι αν σ’ αυτόν τον τόπο συνυπήρξαν για δυο χιλιάδες χρόνια Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Βούλγαροι και Εβραίοι; Το παρελθόν παραήταν ένδοξο για να μοιραστεί και η εθνική ενότητα πολύτιμη για να θρυμματιστεί, για αυτό και έπρεπε με κάθε κόστος ο όποιος αντίπαλος να εκμηδενιστεί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Τον τελευταίο χρόνο στο ίδιο μοτίβο, διοργανώθηκαν εθνικιστικά συλλαλητήρια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Συλλαλητήρια που δεν αφορούσαν τα συνεχή μνημόνια που επιβάλλονταν το ένα μετά το άλλο, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις περικοπές από τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Αντιθέτως, αυτές οι μαζώξεις που θυμίζουν κάτι από τριώδιο και αποτυπώνονται ως εθνικιστικές φιέστες που διψάν για πόλεμο, έχουν ξεκάθαρο πρόσημο. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν άλλωστε μαρτυρούν πολλά: “Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Σκοπιανέ”, “Μαχαίρι στη καρδιά του κάθε antifa”, “Στα όπλα, στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια”, “Αναρχικοί και Μπολσεβίκοι αυτή η γη δεν σας ανήκει”, και πολλά άλλα που θα έπρεπε να βρίσκονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μαζί με τους ιδεολογικούς τους εκφραστές. Παράλληλα, ένα κύμα εθνικιστικών καταλήψεων σχολείων έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια. Καταλήψεις οι οποίες δεν εναντιώθηκαν στην αποσάθρωση της παιδιάς μέσω του Νόμου Γαβρόγλου και του Προσοντολογίου, στο σερβίρισμα κονσερβοποιημένης γνώσης και στη μετατροπή των παιδιών σε άλογα κούρσας ώστε στο μέλλον να είναι πιο αποδοτικά για τα αφεντικά τους. Εν αντιθέσει, είδαμε πανό τα οποία έγραφαν, ακολουθώντας τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, Ελλάς η Τέφρα, η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία, ενώ τα εθνικιστικά και ναζιστικά σύμβολα πλαισίωναν το ασφυκτικό τοπίο.

Εντός αυτού του διαστήματος από αυτές τις εθνικιστικές μαζώξεις ξεπήδησαν επιθέσεις σε μετανάστες και μετανάστριες, βεβηλώσεις μνημείων του ολοκαυτώματος των εβραίων όπως και σε αντίστοιχα μνημεία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αλλά και σε καταλήψεις και ελεύθερους κοινωνικούς χώρους. Χαρακτηριστικά μπορούμε αναφέρουμε το κάψιμο της κατάληψης Libertatia αλλά και τις επιθέσεις στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο. Για να μην μακρηγορούμε η τελευταία επίθεση έλαβε χώρα στις 24/1/2019 όπου περίπου 80 φασίστες, επ αφορμή του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό, επιτέθηκαν ανεπιτυχώς για τέταρτη φορά στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο, με την περιφρούρηση του χώρου να υπερασπίζεται την κατάληψη, απαντώντας δυναμικά για ακόμα μια φορά. Τα ΜΑΤ που βρίσκονταν στην περιοχή αποσόβησαν μία πιο γενικευμένη σύρραξη και η απώθηση των φασιστών από την αστυνομία – για ακόμη μια φορά – έγινε με “φιλικές αγκαλιές” και δακρυγόνα προς την πλευρά της κατάληψης. Στη συνέχεια, η ίδια ομάδα κινήθηκε προς το ΑΠΘ, όπου και αφού τρομοκράτησε φοιτητές και όσους έτρωγαν στη φοιτητική λέσχη, βανδάλισε το εβραϊκό μνημείο εντός του πανεπιστημίου, κάνοντας ακόμα πιο σαφείς τις ιδεολογικές αφετηρίες και πρακτικές των εν λόγω ατόμων και ομάδων.

Σε τι πραγματικά επιτέθηκαν, όμως, οι φασίστες, γίνεται έκδηλο, αν δούμε τι πρεσβεύει ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο. Μέσα στα 9 χρόνια κατά τα οποία το κτήριο τελεί υπό κατάληψη– μία κατάληψη που το απελευθέρωσε από το καθεστώς εγκατάλειψης και αχρησίας που του είχε επιβληθεί την περίοδο 2004-2010– στο χώρο πραγματοποιούνται ελεύθερα μαθήματα, χοροί, δραστηριότητες για παιδιά, πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις, λειτουργούν δομές όπως παντοπωλείο, κουζίνα και δομή υγείας που παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης ελεύθερα προσβάσιμες στον κόσμο της γειτονιάς και ευρύτερα. Μέσα σε αυτά τα 9 χρόνια, ο Ελεύθερος Κοινωνικώς Χώρος «Σχολείο, για τη μάθηση της ελευθερίας» έχει συμμετάσχει σε κοινωνικούς αγώνες, σε αγώνες διεκδίκησης, σε απεργίες και σε πορείες, συνθέτοντας εκείνες τις αντιστάσεις που αντιπαραβάλλονται στο σύστημα που επιβάλλει- όλο και περισσότερο – τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες. Μέσα στα 9 χρόνια λειτουργίας του έχουν περάσει εκατοντάδες άτομα και έχουν σε πολλές περιπτώσεις παραμείνει ενεργώς συμμετέχοντα στο εγχείρημα κατά τα χρόνια, άτομα τα οποία αποφάσιζαν αμεσοδημοκρατικά και χωρίς ιεραρχίες για ζητήματα που τα αφορούσαν, πειραματίστηκαν με έννοιες όπως η αυτοοργάνωση γύρω από μικρότερα ή μεγαλύτερα ζητήματα, ενώ θέσμισαν- λιγότερο ή περισσότερο- τις ζωές τους και τις σχέσεις τους μακριά από το κυρίαρχο, καπιταλιστικό φαντασιακό, που προωθεί την εξατομίκευση, την ανάθεση και την εκμετάλλευση.

Ταυτόχρονα όμως, σε αυτά τα 9 χρόνια λειτουργίας του «Σχολείου», κράτος, δήμος, εκκλησία, ΜΜΕ και φασίστες οι οποίοι ανέκαθεν συνέδραμαν στη διαιώνιση των ανισοτήτων, της εκμετάλλευσης, της οικονομικής εξαθλίωσης, του κοινωνικού κανιβαλισμού- δεν έκαναν τίποτα λιγότερο από το να πολεμούν την ύπαρξη χώρων σαν και αυτόν. Από την αρχή της κατάληψης, μέσω διαφόρων μεθοδεύσεων, δήμος και εκκλησία προσπάθησαν να μας εκδιώξουν από το κτήριο. Ύστερα από μία σειρά αποτυχημένων προσπαθειών καταστολής του χώρου, ήρθαν οι φασίστες. Πρέπει να τονίσουμε λοιπόν ότι κανένα από τα τσιράκια του κεφαλαίου και του κράτους δεν φοβόμαστε, αντιθέτως συνεχίζουμε δυναμικά τον κοινωνικό και ταξικό αγώνα εναντίον τους.

Καταλήγοντας, επιβάλλεται να υπογραμμίσουμε ότι θεωρούμε δεδομένη την επίθεση των φασιστών στους κολασμένους αυτής της γης και σε χώρους ελευθερίας. Άλλωστε οι φασίστες ανέκαθεν αποτελούσαν το μακρύ χέρι του κεφαλαίου και οργανικό κομμάτι του συστήματος. Έτσι, διόλου περίεργο δε μας φαίνεται που δεν στοχοποιούν τους έχοντες εξουσία, που ποτέ δεν τα έχουν βάλει με τους πλούσιους και το κράτος, ενώ παράλληλα ποτέ δεν βγάζουν τσιμουδιά εναντίων των μνημονίων, της ελληνικής αστικής τάξης, της Ευρωπαικής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά μας καλούμε το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα σε διαρκή επαγρύπνηση ενάντια στο ϕασισμό και το ρίζωμα που προσπαθεί να επιτύχει στην καρδιά της κοινωνίας. Προτάσσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών απέναντι σε πολέμους, μνημόνια και κάθε είδους επιβαλλόμενη καταπίεση. Προτάσσουμε την ισότητα και την ελευθερία για όλους και όλες σε κάθε γωνιά της γης, για κοινότητες που αυτοθεσμίζονται και οργανώνονται στη βάση των δικών τους αναγκών και όχι αυτών του κεφαλαίου. Προτάσσουμε τη συλλογικοποίηση των αντιστάσεων και των αρνήσεων μας, ώστε να σπάσουμε κάθε αλυσίδα που μας περιορίζει, είτε διαταξική (Πατριαρχία, Πατερναλισμός, Σεξισμός, Ρατσισμός, κ.α.) είτε απέναντι στο κράτος και στο κεφάλαιο, συνειδητοποιώντας τη θέση μας, αλλά και τον εχθρό μας, και αρθρώνοντας αναχώματα σε κάθε χώρο, σε σχολεία, σε πανεπιστήμια, σε χώρους δουλειάς, Στο ΔΡΟΜΟ και με κάθε μέσο, που δεν αναπαράγει απλώς τις κυρίαρχες σχέσεις και πρακτικές, αλλά σκοπεύει στη δημιουργία ενός ανθρώπου που σέβεται τη διαφορετικότητα, δεν αποδέχεται την αδικία και την εκμετάλλευση – έναν άνθρωπο ελεύθερο μεταξύ ίσων. Τέλος όσοι και όσες συνεχίζουν να κρατούν ίσες αποστάσεις, καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ίση απόσταση μεταξύ της ελευθερίας και του φασισμού, μεταξύ της εκμετάλλευσης και της αυτοδιάθεσης, μεταξύ της καταπίεσης και της αυτοθέσμισης.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΗ

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Όλοι/ες στην Αντιφασιστική – Αντιεθνικιστική Πορεία το Σάββατο 2/2 στις 11:30 στον Ε.Κ.Χ. Σχολείο

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License