Κομοτηνή - Δράσεις ενάντια στην πατριαρχία, τους βιασμούς και την έμφυλη βία

Στις 3/2 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην πατριαρχία ως απάντηση στα περιστατικά σεξιστικών επιθέσεων σε κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής. Στις 7/2 προβήκαμε σε βραδινή αντισεξιστική περιπολία, ενώ το Σάββατο 9/2 ακολούθησε μικροφωνική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

post image

Η ΣΙΩΠΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ - ΚΑΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ

Από την αρχή του έτους, έχουν σημειωθεί και γνωστοποιηθεί από μέσα κοινωνικής δικτύωσης κρούσματα σεξιστικών-παραβιαστικών συμπεριφορών σε γειτονιές της Κομοτηνής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το χέρι της πατριαρχίας απλώθηκε σε τουλάχιστον δύο φοιτήτριες σε δύο ξεχωριστά περιστατικά και μέρη από δύο διαφορετικούς βιαστές. Η πρώτη επίθεση έγινε στο κέντρο της πόλης από άνδρα νεαρής ηλικίας, ψηλό, με μπουφάν παραλλαγής, μαύρη φόρμα και σκύλο χρώματος καφέ-άσπρου, χωρίς λουρί. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή μεταξύ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και Παλιάς Πρυτανείας από άνδρα φαλακρό, κοντό, εύσωμο με μαύρα ρούχα.

Τα προαναφερθέντα, ουσιαστικά δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αντιθέτως τείνουν να γίνουν κανονικότητα στην πόλη της Κομοτηνής. Κάθε χρόνο καταγγέλλονται τέτοιου είδους επιθέσεις από κοπέλες , κυρίως νεαρής ηλικίας. Το μόνο θετικό που παρατηρείται με την πάροδο των χρόνων είναι μια τάση προς γνωστοποίηση των επιθέσεων, από τις ίδιες, ενέργεια που από μόνη της συνεπάγεται αρκετές φορές μεγάλο ψυχικό σθένος. Κατά τ’ άλλα, η κατάσταση ολοένα και δυσκολεύει. Αν είσαι γυναίκα, στην πατριαρχική κοινωνία που ζεις, δεν έχεις κερδίσει το προνόμιο να περπατάς άφοβα τις βραδινές ώρες.

Προφανώς και όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν τοπική ιδιαιτερότητα της Κομοτηνής αλλά έχουν αποκτήσει καθημερινό χαρακτήρα σε παγκόσμια κλίμακα. Πριν από ένα μήνα η Ελένη βιάζεται και δολοφονείται στην Ρόδο. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως το γεγονός ότι ο ένας από τους δράστες έχει αλβανική καταγωγή έδωσε την ευκαιρία σε κάθε λογής ρατσιστή, να απλώσει την μισαλλόδοξη ρητορεία του πάνω από τον τάφο ενός θύματος της πατριαρχίας. Ας αναφερθεί το αυτονόητο: Η έμφυλη καταπίεση δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε έθνος, ούτε φυλή, παρά μόνο φύλο. Πάντως, μπορεί να γίνει εντονότερη από ρατσιστικά κίνητρα. Αυτό αποδείχθηκε και πριν από ένα μήνα, στην Κέρκυρα όταν η Αγγελική δολοφονήθηκε από τον ίδιο της τον πατέρα επειδή διατηρούσε σχέση με Αφγανό! Ο σεξισμός δεν είναι κάτι που δημιουργείται από την κοινωνική βάση. Όταν μιλάμε για την βία της πατριαρχίας, δεν εννοούμε μόνο τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες αλλά και την καθημερινή υποτίμησης της θέσης της γυναίκας στο σπίτι, στην δουλειά, στο δρόμο. Έχει συστημική φύση. Καλλιεργείται από το κράτος και τους μηχανισμούς του.

Η πατριαρχία είναι πυλώνας του εκμεταλλευτικού συστήματος που διαχωρίζει τους καταπιεσμένους σε άντρες και γυναίκες, με την κατασκευή και διαιώνιση του κοινωνικού φύλου, δίνοντας παράλληλα στο κάθε φύλο το ρόλο του εν δυνάμει καταπιεστή ( που αν βιάσει, το πιθανότερο είναι να ‘’ ξεπλυθεί’’ από ΜΜΕ, δικαστές, εκκλησία και συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας ) και της δεδομένα καταπιεσμένης ( που ακόμα και αν δεν πέσει θύμα σεξιστικής επίθεσης, θα βιώσει τα υποτιμητικά και απειλητικά σχόλια και βλέμματα για την εμφάνισή της και τις επιλογές της. ). Αυτός ο διαχωρισμός , όποια ιστορική προέλευση και αιτία κι αν έχει, το σίγουρο είναι ότι χρησιμοποιείται από το κράτος προκειμένου να διαιρεί όσους καταπιέζει για να μειώσει τον κίνδυνο να χάσει την ηγεμονία του στην κοινωνία. Το 2012, από την υπουργική του καρέκλα, ο Ανδρέας Λοβέρδος διαπομπεύει έντεκα οροθετικές γυναίκες. Πριν από τέσσερις μήνες στην Ιρλανδία, δικαστής αθωώνει βιαστή χρησιμοποιώντας ως απόδειξη ‘’προκλητικό’’ (!) εσώρουχο της κοπέλας που βιάστηκε, νομιμοποιώντας τον βιασμό. Το χέρι της πατριαρχίας σηκώνει ο πατέρας , ο εξουσιαστής, ο δικαστής.

Η έμφυλη καταπίεση λοιπόν, δεν έχει συγκεκριμένο πρόσωπο, ούτε είναι ένα θέμα στα δελτία ειδήσεων των 20:00, είναι ο τρόπος που δομείται ένα ολόκληρο σύστημα και πρέπει να το ανατρέψουμε πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Σκοπός του κειμένου αυτού είναι πρωταρχικά η γνωστοποίηση των παραπάνω περιστατικών που σημειώθηκαν στην Κομοτηνή και δεν έχουν πάρει τις αναγκαίες διαστάσεις σε επίπεδο ενημέρωσης. Παράλληλα, στόχο έχει να συσπειρώσει κόσμο που αντιλαμβάνεται την γυναικεία καταπίεση και ιδιαίτερα τα ίδια τα υποκείμενα που την βιώνουν, στην βάση της κοινής αντίστασης στην πατριαρχία.

Στις 15/2 θα διοργανωθεί αντισεξιστικό μπαρ οικονομικής ενίσχυσης της πρωτοβουλίας για την κλιμάκωση του αγώνα. ·

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΙΑΣΤΗ.

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην πατριαρχία

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License