Προβολές Φλεβάρη-Μάρτη στην Κατάληψη Ανάληψης. Θεματική: Προάστια

Προβολές Φλεβάρη-Μάρτη στην Κατάληψη Ανάληψης. Η θεματική είναι "Προάστια". Κάθε Πέμπτη στις 21.00. ΠΡοσβαση 732 - 9η στάση οδού Φορμίωνος, 054, 203, 209, τρόλεϊ 11 (24ωρο) - στάση Αγορά Βύρωνα.

post image

Γκέτο, προάστια, φαβέλες, «υποβαθμισμένες περιοχές»: η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει πάντα μια σκοτεινή όψη. Πίσω από τη βιτρίνα των γυαλιστερών εμπορευμάτων υπάρχουν υποτιμημένες ζωές, οριοθετημένες ζώνες εξαθλίωσης και «παραβατικότητας», και ανθρωποφύλακες κάθε λογής που εγγυώνται ότι οι σκοτεινές πλευρές της πόλης θα παραμένουν στο σκοτάδι. Αυτό που συνδέει τα ναζιστικά γκέτο της Βαρσοβίας και του Λουτζ, το προοίμιο της αδιανόητης βιομηχανικής σφαγής των Εβραίων της Ευρώπης κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Ναζί, με τις φαβέλες του Ρίο ή τα προάστια του Παρισιού είναι ο, πάντοτε αιματηρός στο βάθος του, συνδυασμός της επιχειρηματικότητας και του κοινωνικού πολέμου, η επιχειρηματικότητα πάνω σε ερειπωμένες, αναλώσιμες ζωές, η επιχειρηματικότητα κυριολεκτικά μέχρι θανάτου.

Η σκοτεινή όψη της ανάπτυξης δεν είναι ένα θέαμα το οποίο μπορούμε να αρκεστούμε να δούμε συγκαταβατικά από απόσταση. Είναι μια πραγματικότητα που έχει σημαδέψει εκατομμύρια ζωές, και σημαδεύει και σήμερα. Κι όχι κάπου αλλού, μακριά μας. Η ιστορία της γκετοποίησης, από την καταπίεση και εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, και τους προσφυγικούς καταυλισμούς που αποτέλεσαν το παρελθόν των ίδιων μας των γειτονιών, ως το σημερινό σύμπλεγμα μπάτσων-μαφίας-φασιστών στην Ομόνοια και τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστ(ρι)ών, είναι ένα κομμάτι, όχι μόνο του παρελθόντος που έχουμε στις πλάτες μας, αλλά και του παρόντος με το οποίο, από μικρά παιδιά, καλούμαστε να συμφιλιωθούμε, προσπαθώντας να βρούμε μια δική μας καλή θέση στον ήλιο. Το να μην κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στις υποτιμημένες ζωές σημαίνει να κρατάμε ζωντανό το μίσος μας για αυτήν τη ζωή και ανοιχτή την ελπίδα μας για μια ριζικά άλλη.

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License