Ιατρική Γνωμάτευση για Σπύρο Χριστοδούλου

ιατρική γνωμάτευση 15/2/2019

Ιατρική γνωμάτευση 15/2/2019

 

Εξέτασα σήμερα τον κο Σπυρίδωνα Χριστοδούλου, 49 ετών, που βρίσκεται κρατούμενος στη φυλακή Λάρισας.

Διανύει την 33η ημέρα απεργίας πείνας. Έχει συνολικά απωλέσει 21 Kgr σωματικού βάρους, που αντιστοιχεί σε 23,3% του σωματικού βάρους που είχε όταν ξεκίνησε την αποχή από την σίτιση.

Έχει κλινικά εικόνα έντονης απίσχνανσης και αφυδάτωσης, ανησυχία και δυσκολία συγκέντρωσης. Εμφανίζει ορθοστατική υπόταση και ταχυκαρδία. Εμφανίζει ριζιτική σημειολογία Ο5 και Ι1 αριστερά με υπαισθησία αριστερού άκρου ποδός και σοβαρά μειωμένη μυική ισχύ κάμψης και έκτασης αυτού, σημειολογία που τόσο σύμφωνα με τον ίδιο όσο και από τον ιατρικό του φάκελο δεν προκύπτει ότι προϋπήρχε. Από τον ιατρικό φάκελό του στο ιατρείο της φυλακής προκύπτει ότι έχει διακομισθεί στο νοσοκομείο μια φορά με εκτακτοσυστολική αρρυθμία ενώ το επίπεδο σακχάρου αίματος είναι συνεχώς χαμηλό (50-60 mg/dl) και υφίσταται συχνά επεισόδια συμπτωματικής υπογλυκαιμίας.

Επισημαίνω ότι η πιθανότητα εμφάνισης μη αναστρέψιμων βλαβών αυξάνεται εκθετικά όσο η αποχή από τη σίτιση παρατείνεται, σύμφωνα δε, με τη σχετική βιβλιογραφία, ο κίνδυνος ενισχύεται έντονα μετά από την παρέλευση της 10ης μέρας και μετά από την απώλεια του 10% του σωματικού βάρους. Δεδομένου ότι και τα 2 αυτά όρια ασφαλείας έχουν ξεπεραστεί προ πολλού επισημαίνω ότι η συνέχιση της απεργίας πείνας από τον κο Χριστοδούλου εγκυμονεί πλέον μεγάλο και καθημερινά αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών και μη αναστρέψιμων βλαβών στην υγεία του.

Δημήτριος Μπαμπαλής

Παθολόγος -Εντατικολόγος

Επιμελητής Α’ ΕΣΥ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License