Με αφορμή τη συγκυρία, για τον νέο εθνικό κορμό και τα αναχώματα εναντίον του

Με αφορμή τη συγκυρία, για τον νέο εθνικό κορμό και τα αναχώματα εναντίον του

post image

Αφορμή για την εν λόγω έκδοση αποτέλεσαν τα εθνικιστικά συλλαλητήρια της περσινής χρονιάς σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Όλα όσα συνέβησαν και όσα βέβαια ακολουθήσουν, μας οδήγησαν σε μια μακρά συζήτηση για το τι διαδραματίστηκε, ποια υποκείμενα βρέθηκαν στο δρόμο, ποιες επιδιώξεις βγήκαν στο προσκήνιο. Ένα κείμενο όμως, μόνο με αναφορά στα συλλαλητήρια, διαπιστώσαμε πως θα ήταν μονοδιάστατο και δε θα φώτιζε τις ρίζες όλων όσων συνέβησαν καθώς και τις ευρύτερες αιτίες τους.

Έτσι χρειάστηκε να εξετάσουμε και να αναλύσουμε τη γενικότερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία και πως τοποθετείται κινούμενο εντός της το ελληνικό κράτος, καθώς και τις βλέψεις του στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου. Έπειτα γυρίσαμε στο παρελθόν και στις πολιτικές που ασκήθηκαν τότε, ώστε να φωτίσουμε καλύτερα τις συνθήκες του σήμερα. Ταυτόχρονα αναζητήσαμε τυχόν ιστορικές ομοιότητες καθώς και τη μήτρα από όπου κατάγονται τα υποκείμενα που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια. Διαπιστώσαμε πως ο εθνικός κορμός έχει συνέχεια, εξελίσσεται και εμπλουτίζεται πάνω σε νέες βάσεις. Ο ρατσισμός, η «ανωτερότητα» της ελληνικής φυλής, η λατρεία της ιδιοκτησίας, το πάθος για ανέλιξη κάθε είδους και με κάθε τρόπο, είναι σε κάθε σελίδα της ιστορίας των τελευταίων τριάντα χρόνων της χώρας.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η εν λόγω έκδοση και μάλιστα εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων (αποχώρηση ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στη βουλή, εσπευσμένη κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών λόγω του κυβερνητικού «διαζυγίου», συλλαλητήριο και γενικευμένες συγκρούσεις ακροδεξιών έξω απ’ τη Βουλή στις 20 Γενάρη, είσοδος σε προεκλογική περίοδο). Σίγουρα δεν κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια, αναζητούμε απλώς τις αιτίες αυτών που συμβαίνουν σήμερα ώστε να έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία ανάλυσης και τις ανάλογες τακτικές αγώνα. Πιστεύουμε πως τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα δεν είναι αποκομμένα εντός του ιστορικού χρόνου, αλλά έχουν συνέχεια και ως τέτοια οφείλουμε να τα «διαβάζουμε».

Εν κατακλείδι, πιστεύουμε πως οι χειρισμοί του ελληνικού κράτους σε σχέση με τη χάραξη εθνικής στρατηγικής που έχουν το βλέμμα τους εκτός συνόρων οξύνουν τις αντιθέσεις εντός κοινωνικού πεδίου βάζοντας φωτιά στον εθνικό πυρετό. Στο χέρι μας είναι να μπλοκάρουμε την επέλαση του νέου εθνικού κορμού και τις επιδιώξεις της πολιτικής του ελληνικού κράτους.

 

Φλεβάρης 2019

In Omnia Paratus - αναρχική/αντιεξουσιαστική συλλογικότητα στο κέντρο της Αθήνας

https://inomniaparatus.espivblogs.net

inomniaparatus@espiv.net

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License