Παρέμβαση στην Πολεοδομία Ιωαννίνων για κατάληψη Μπρούκλυν

Παρέμβαση στην Πολεοδομία Ιωαννίνων

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από συντρόφους και συντρόφισσες στην Πολεοδομία του δήμου Ιωαννιτών ως ένδειξη αλληλεγγύης στην κατάληψη Μπρούκλυν. Μοιράστηκε το κείμενο που ακολουθεί και τέθηκε στην υποδιευθύντρια (ο διευθυντής έλειπε) πως η υπηρεσία της πολεοδομίας θα θεωρηθεί συνυπεύθυνη σε περίπτωση κατεδάφισης της κατάληψης Μπρούκλυν. Το κείμενο:

ΜΠΑΤΣΟΙ, ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΠΡΟΥΚΛΥΝ

Το σπίτι στην οδό Ακαδημίας 16, ή αλλιώς η κατάληψη Μπρούκλυν, κατελήφθη το Μάιο του 2016 και έκτοτε αποτελεί το χώρο όπου άνθρωποι στεγάζουν τις βιοτικές αλλά και τις πολιτικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του το είχαν εγκαταλείψει για πάνω από μια δεκαετία μιας και δεν το είχε κανείς τους ανάγκη για να μείνει. Μετά από τρία χρόνια παρουσίας των καταληψιών και καθώς η οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη αναθερμαίνεται, κάποιοι εξ αυτών θεώρησαν πως βρήκαν την ευκαιρία να απαλλαγούν από τους καταληψίες και να βγάλουν ένα σκασμό λεφτά. Ο μεγαλοσυμβολαιογράφος Γ. Παππάς και η γυναίκα του Α. Ευθυμιάδου, που έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό επί της ιδιοκτησίας του σπιτιού, ήρθαν σε συμφωνία με τον εργολάβο Γ. Παπαθανασίου για να γκρεμίσουν το κατειλημμένο σπίτι και να χτίσουν πολυκατοικία στη θέση του.

Για όσους λειτουργούν με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον, δεν έχει σημασία που το σπίτι χρησιμοποιείται. Η ηθική λογική του κέρδους κυριαρχεί πάνω στις ανάγκες και επιχειρεί να εκτοπίσει αξίες όπως η αντιεμπορευματική κάλυψη των αναγκών και η αλληλεγγύη, που μπαίνουν εμπόδιο στην επέλαση της κερδοφορίας. Έτσι κι αλλιώς σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός είναι με το μέρος τους. Το κράτος διαφυλάσσει την ιδιοκτησία και γίνεται αρωγός στην προσπάθεια καταστολής όσων την αμφισβητούν. Πόσω δε μάλλον όταν πρόκειται για μια κατάληψη αναρχικών, που υπάρχει και δραστηριοποιείται στο κέντρο της πόλης. Οι καταλήψεις δεν επιτίθενται μόνο στην ιδιοκτησιακή λογική, αλλά απορρίπτουν την αναγκαιότητα ύπαρξης του ίδιου του κράτους. Πέρα από τον πολιτικό λόγο που διαχέουν και τη συμμετοχή σε αγώνες με αντικρατικό πρόσημο, ενσαρκώνουν οι ίδιες ζωντανά παραδείγματα αυτοοργάνωσης. Όσοι βασίζονται στη λογική της ανάθεσης για να ανέρχονται σε θέσεις εξουσίας και να χτίζουν πολιτικές καριέρες, έχουν κάθε λόγο να επικροτούν την επίθεση σε χώρους που όχι απλά εναντιώνονται στις πολιτικές τους, αλλά απαξιώνουν και το ίδιο το σύστημα που τους αναδεικνύει.

Οι τοπικοί άρχοντες, ο δήμος και υπηρεσίες όπως η πολεοδομία παίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που διαμορφώνεται ο ιστός της πόλης. Κάθε απόφαση που αφορά σε ανέγερση ή κατεδάφιση κτιρίων, στο τσιμέντωμα πλατειών και στην κυριαρχία των τραπεζοκαθισμάτων έναντι του κοινόχρηστου χώρου, περνά από τα χέρια τους. Ό,τι και αν ευαγγελίζονται προεκλογικά για πόλη των γιαννιωτών, πόλη ανθρώπινη ή πολιτισμού, αυτό που χτίζουν είναι η πόλη των πελατών. Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο τσιμέντο. Μετατρέπουν όλο και μεγαλύτερες περιοχές σε χώρους εμπορευματικής δραστηριότητας, από όπου εκτοπίζονται όσοι δε θέλουν να έχουν το ρόλο του καταναλωτή. Η ευθύνη για την έκδοση άδειας κατεδάφισης του κτιρίου της Μπρούκλυν βαραίνει την πολεοδομία του δήμου Ιωαννιτών και την κατατάσσει ανάμεσα στους κατασταλτικούς μηχανισμούς που θα εμπλακούν, μαζί με την εισαγγελία και τους μπάτσους στην εκκένωση της.

Όταν οι δημοκρατικές αυταπάτες αποτυγχάνουν να βρουν πρόσφορο έδαφος για να αφομοιώσουν όσους αντιστέκονται, απομένει η βία. Η βίαιη παρέμβαση των μπάτσων και οι δικαστικές ποινές είναι ο τρόπος που το κράτος μεταχειρίζεται τους εχθρούς του και επιβάλλει την εξουσία του ως τοποτηρητής της ομαλής λειτουργίας του συστήματος εκμετάλλευσης. Οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές επιβάλλουν ποινές σε όσους τολμούν να αντισταθούν με κάθε τρόπο απέναντι στις επιταγές του συστήματος, κρατώντας τους ομήρους δικονομικών αντιπαραθέσεων και οικονομικής αφαίμαξης, παίζοντας το δικό τους ρόλο στο θεσπισμένο νόμο, που θέλει τους «από κάτω» πειθήνιους απέναντι στο τέρας της εξουσίας. Έτσι, ακολουθείται το γράμμα του νόμου, γραμμένο από χέρι καταπιεστή για να εξασφαλίζει τα συμφέροντα των καταπιεστών. Ωστόσο, οι καταληψίες υπερασπίζονται συνειδητά την επιλογή της κατάληψης και οι εκκενώσεις γίνονται εφικτές μόνο με την επιστράτευση ενός συρφετού από μπάτσους, τη στρατιωτικοποίηση της γειτονιάς, συνήθως αχάραγα, και τη βίαιη εισβολή ματάδων και οπκιτών στα σπίτια, όπως στην περίπτωση εκκένωσης της Αντιβίωσης και της Acta et Verba, oι οποίες όμως, δε θα έλεγε κανείς ότι στεφθήκανε με επιτυχία, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακαταλήφθηκαν και συνεχίζουν να στεγάζουν ανθρώπους και ιδέες.

Μπορεί, λοιπόν, με μια επιφανειακή ματιά, η πιθανότητα εκκένωσης της κατάληψης Μπρούκλυν να νομιμοποιείται ως μια περίπτωση, όπου οι συνειδητά παράνομοι χρήστες του σπιτιού εκδιώκονται μπροστά στα οικονομικά συμφέροντα των νόμιμων ιδιοκτητών ή, ακόμα και, σαν μια περίπτωση καταστολής των αναρχικών. Ωστόσο, η πολιτικοοικονομική συγκυρία που βιώνουμε φαίνεται να προεικονίζει κάτι πολύ πιο γενικευμένο. Το τέλος της περιόδου χάριτος που «προσέφερε» ο νόμος Κατσέλη, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μας δίνουν μια εικόνα από ένα μέλλον, όπου ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα παρανομοποιηθεί σε σχέση με το δικαίωμα διαμονής του στις οικίες, που θα βγαίνουν, σύννομα πλέον, σε πλειστηριασμό. Όπως έχουμε δει πολλές φορές να επαναλαμβάνεται στην ιστορία, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί που εισάγονται αρχικά για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων πληθυσμών, στη συνέχεια εδραιώνονται και διευρύνονται κοινωνικά. Το κατά πόσο το κράτος θα «αξιοποιήσει» τη συσσωρευμένη του εμπειρία από τις εκκενώσεις κατειλημμένων σπιτιών για το ξεσπίτωμα περισσότερων ανθρώπων, θα κριθεί από τις κοινωνικές αντιστάσεις που θα αναπτυχθούν γύρω από το ζήτημα. Η πιθανότητα εκκένωσης της κατάληψης Μπρούκλυν δεν αφορά, λοιπόν, μόνο το καταληψιακό κίνημα της πόλης, αλλά πρόκειται για έναν αγώνα πολιτικών επιλογών, αναγκών και αξιοπρέπειας ενάντια στη λογική της στέγης-εμπόρευμα και της κερδοφορίας πάνω στις ανάγκες.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ

Καταλήψεις στέγης Μπρούκλυν, Σαχίνη 3, Acta et Verba, κατάληψη Αντιβίωση, αλληλέγγυες-οι

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License