Παρέμβαση στο 5ο συνέδριο μαθητικής θεολογίας [Θεσσαλονίκη]

Παρέμβαση της Αναρχικής Μαθητικής Ομάδας Αταξία, στο 5ο συνέδριο μαθητικής θεολογίας με κάλεσμα στην διαδήλωση 6/4 12:00 ενάντια στο Νάτο, τον μιλιταρισμο, τον εθνικισμό και τον πόλεμο.

post image

Παρέμβαση στο 5ο συνέδριο μαθητικής θεολογίας, από την Αναρχική Μαθητική Ομάδα Αταξία. Το πρωί της 16 Μαρτίου, παρεβρήθηκαμε στο Βυζαντινό Μουσείο, όπου αναρτησαμε πανο, πετάξαμε τρικακια και μοιρασαμε κείμενα. Η ανταπόκριση ήταν θετικη τόσο από τους μαθητ(ρι)ές όσο και από τους/τις καθηγητ(ρι)ες, ως προς το κείμενο αλλά και τη διαδήλωση.

Παρακατω το κειμενο της παρέμβασης.

-Αμπρότζιο (δικαστής): Υπέρτατες αρχές που διέπουν την κοινωνία, η ηθική και η θρησκεία. 

-Προσπέρο(μεγαλοαστός): Όσο ο λαός δεν σκέφτεται συνεχίζει να ευλογεί το θεό και το αφεντικό του για τα λίγα που έχει, όλα είναι μια χαρά! Από τη στιγμή όμως που θ’ αρχίσει να σκέφτεται τη θέση του τελείωσε: θα γίνει εχθρός σας με τον οποίο δεν θα συμφιλιωθείτε ποτέ!

Από τους «διαλόγους στο καφενείο» του Ε. Μαλατέστα

Ως αναρχικοί/ες μαθητ(ρι)ες εξετάζοντας το θέμα της θρησκείας, τόσο στην κοινωνία, όσο και στο σχολείο σίγουρα θα λέγαμε ότι είναι αιτία δημιουργίας διακρίσεων ακόμα και πολέμων. Είναι μια έννοια η οποία ανέκαθεν ήταν αιτία συγκρούσεων όπως μας δείχνει και η ιστορία που, με όχημα τη θρησκεία και την πίστη και κίνητρο την ανάγκη για εξουσία και επιβολή, στάθηκε αφορμή για σταυροφορίες, διώξεις, βασανιστήρια και εκτελέσεις. Ακόμα και στην πολιτική μπορούμε να δούμε την θρησκεία να αποτελεί κριτήριο επιλογής και εργαλείο επιβολής, με την δημιουργία φονταμεταλιστικών κρατών, τα οποία δεν προωθούν καμία αξία από όσα πρεσβεύει η εκάστοτε θρησκεία, αλλά συνεχίζουν τις θανατοπολιτικές που ακολουθεί κάθε εξουσία. Οι θρησκευτικές ηγεσίες μέχρι και σήμερα είναι και αυτές ενταγμένες στο γρανάζι του καπιταλισμού, και της εκμετάλλευσης ενώ έχουν κατηγορηθεί για σκάνδαλα, βιασμούς και άλλων ειδών εγκλήματα, χωρίς την ανάλογη αντιμετώπιση. Στα πλαίσια λοιπόν αυτών αντιλαμβανόμαστε πως δεν ανακύπτουν τυχαία αυτά, αλλά εν τη γένεση ο ρόλος της εκκλησίας δίνει την δυνατότητα, να επιβληθούν στον λαό και οι εκπρόσωποι της, για να κερδίσουν κάθε είδους εξουσία 

Αυτό όμως που είναι ίσως και το μεγαλύτερο κατόρθωμα της θρησκείας είναι ότι έχει καταφέρει να ενταχθεί με τέτοιο τρόπο στην ζωή των ανθρώπων που σταματούν να είναι ελεύθεροι. Φοβούνται είναι προκατειλημμένοι, λατρεύουν κάτι το οποίο δεν είναι σίγουροι αν υφίσταται. Ενώ υπομένουν πολλά δεινά περιμένοντας να τους βοηθήσει ο θεός και άρα δεν πιστεύουν στον εαυτό τους αμφισβητώντας τον ίδιο τον άνθρωπο και τις δυνατότητες του. Με λίγα λόγια, η λογική της ανάθεσης που αναπαράγει η θρησκεία, κάνει τους ανθρώπους πειθήνιους και ανίκανους να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους.

Η παρουσία της εκκλησίας και της θρησκείας στο εκπαιδευτικό σύστημα ήταν ισχυρή από την αρχή και παραμένει μέχρι και τις ημέρες μας. Η σύνδεση του ελληνικού σχολείου με την ορθόδοξη εκκλησία είναι ασφυκτική σε όλα τα επίπεδα του σχολικού μηχανισμού. Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι ταυτόχρονα και Θρησκευμάτων αποτελώντας παγκόσμια πρωτοτυπία. Όλοι οι εκπαιδευτικοί νόμοι αποτυπώνουν την σχέση θρησκείας – εκπαίδευσης. Το μάθημα των θρησκευτικών παραμένει για χρόνια ανέπαφο. Το περιεχόμενό του αφορά την διδασκαλία μόνο της χριστιανικής θρησκείας με εκμάθηση των ηθικών κανόνων αυτής της θρησκείας, ενώ όλες οι άλλες θρησκείες αντιμετωπίζονται εχθρικά. Ταυτόχρονα εμποδίζει την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της αμφισβήτησης, και έρχεται σε μεγάλες διαφωνίες με το περιεχόμενο άλλων μαθημάτων. Καλλιεργεί την υποταγή, τον ανορθολογισμό, τις δεισιδαιμονίες, τις προκαταλήψεις, τη μεταφυσική. Το μάθημα είναι υποχρεωτικό για τους μαθητές εκτός αν δηλώσουν ότι ανήκουν σε άλλο θρήσκευμα που σε αυτήν την περίπτωση απαλλάσσονται από το μάθημα. Ο συστηματικός εθισμός στη θρησκεία δεν γίνεται μόνο μέσα από το μάθημα αλλά από ένα σύνολο πραγμάτων, κανόνων, δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων της καθημερινής σχολικής ζωής. Αγιασμοί και κηρύγματα στην έναρξη του σχολικού έτους. Καθημερινή υποχρεωτική προσευχή στην αυλή των σχολείων ή ακόμα και μέσα στις αίθουσες. Τακτικοί υποχρεωτικοί εκκλησιασμοί, με παρουσίες των μαθητών. Η εκκλησία έχει φτάσει σε σημείο να είναι δεμένη άρρηκτα με το σχολείο  

Ως αναρχικοί/ες θα θέλαμε να απαντήσουμε στο πάγιο ερώτημα, γιατί επιλέγουμε την άρνηση της πίστης σε θρησκείες. Αν απαντήσουμε πολιτικά θα λέγαμε, επειδή η εκκλησία αποτελεί μέρος της εξουσίας, που λειτουργεί μαζί με το κράτος και την εκάστοτε εξουσία για να εξασφαλίσει ηθική νομιμότητα και για να χειραγωγήσει τον λαό. Με αυτόν τον τρόπο κάνει τον λαό να πιστεύει ότι το να είναι φτωχός ή να υποφέρει και να μην αντιδρά του εξασφαλίζει άμεσα μια θέση στο παράδεισο. Αν απαντήσουμε οικονομικά τότε σίγουρα επειδή η εκκλησία εκμεταλλεύεται την εργασία των φτωχών που χτίζουν ναούς και που κάνουν δωρεές οι οποίες επιτρέπουν στην εκκλησία και τα μέλη της να ζουν μέσα στην χλιδή. Συνοπτικά, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η πίστη αναπαράγει την λογική της ανάθεσης που εμποδίζει την χειραφέτηση των ανθρώπων, καλλιεργεί τον φόβο ανάμεσα στους ανθρώπους, διδάσκει την υποταγή στην εξουσία, αναπαράγει ηθικές αξίες χωρίς καμία προοπτική διαλεκτικής αμφισβήτησης τους, είναι αυτή που γεννά πολέμους και συντηρεί ανισότητες. Από την μεριά μας, επιλέγουμε να παλέψουμε αυτοοργανωμένα, και από τα κάτω, χωρίς καμία ιεραρχία, με όπλα μας την αλληλεγγύη και την συντροφικότητα, για έναν κόσμο ειρήνης, αξιοπρέπειας, ισότητας, χειραφέτησης από τα δεσμά κάθε εξουσίας, στην οποία κάθε άνθρωπος θα μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωση του. Να πάρουμε τις ζωές μας στα χεριά μας.

Διαδήλωση 6/4 Καμαρα, 12:00, ενάντια στο Νάτο, τον μιλιταρισμο, τον εθνικισμό και τον πόλεμο 

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΤΑΞΙΑ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License