Ενημέρωση από την Πορεία της 8ης Μάρτη | Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, με αφορμή την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, ως πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία καλέσαμε σε συγκέντρωση και πορεία στο Άγαλμα Βενιζέλου

post image

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ 8ΗΣ ΜΑΡΤΗ

 

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, με αφορμή την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, ως πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία καλέσαμε σε συγκέντρωση και πορεία στο Άγαλμα Βενιζέλου. Πορευτήκαμε σε κοινό μπλοκ με την Ομάδα ενάντια στην πατριαρχία της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης και την Αναρχική Μαθητική Ομάδα ΑΤΑΞΙΑ. Το πανό της πρωτοβουλίας γυναικών έγραφε «8Η ΜΑΡΤΗ | ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ. ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», αυτό της ομάδας ενάντια στην πατριαρχία «ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΞΑΝΘΡΩΠΙΖΕΤΑΙ, ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ. ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ» και αυτό της αταξίας «ΣΧΟΛΕΙΑ, ΜΜΕ, ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΟΛΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ».

Το μπλοκ πλαισιώθηκε από περίπου 150 άτομα, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας μοιράστηκαν κείμενα, πετάχτηκαν τρικάκια και φωνάχτηκαν συνθήματα όπως «Ενάντια σε κράτος και πατριαρχία, για τη χειραφέτηση και την αναρχία», «Γυναικείοι αγώνες επαναστατικοί, για τη χειραφέτηση σε ολόκληρη τη γη», «Η έμφυλη βία της αστυνομίας, δείχνει το “φεμινισμό” της κυριαρχίας», «Από το Μεξικό μέχρι την Τουρκία, αγώνες γυναικών για την ελευθερία», «Η έμφυλη βία είναι καθεστώς όσο υπάρχει κράτος και καπιταλισμός», «Πρόσφυγες εργάτριες της γης οι κολασμένες το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένες», «Η ελευθερία δεν δίνεται με νόμους, με αγώνες απ’ τα κάτω κερδίζεται στους δρόμους». Επιλέξαμε να περάσουμε μπροστά από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς για μας ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και σε κάθε μορφή εξουσίας και αντιλαμβανόμαστε ότι η έκπτωση της 8ης Μάρτη, από ημέρα αντίστασης και αγώνα, σε «γιορτή της γυναίκας» αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια της κυριαρχίας να αποχαρακτηρίσει και να αφομοιώσει τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση, μετατρέποντας τη σε μία μέρα επιβεβαίωσης και αναπαραγωγής των επιβεβλημένων έμφυλων ρόλων. Τέτοιου είδους απόπειρες λειτουργούν ως προσχήματα της εξουσίας προκειμένου να διαστρεβλωθεί η αντίληψη για την υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης και να αναχθεί σε αίτημα ισότητας των δύο φύλων στη διαχείριση της εξουσίας.

Ενάντια λοιπόν στην πατριαρχία και στον καθεστωτικό «φεμινισμό» εμείς προτάσσουμε την από τα κάτω αντιθεσμική οργάνωση και δράση. Ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με όλες τις καταπιεσμένες και τους καταπιεσμένους, με τους εργάτες και τους άνεργους, τις μετανάστριες, τους φοιτητές και τις μαθήτριες και με όλους όσοι αγωνίζονται σε κάθε γωνιά της γης για να οικοδομήσουμε από κοινού έναν κόσμο που θα χωράει πολλούς κόσμους μέσα του, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

 

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία

επικοινωνία: prwtovoulia_gunaikwn1@riseup.net | prwtovouliagunaikwnskg.wordpress.com

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License