Μικροφωνική- συγκέντρωση ενάντια στον αγωγό East Med & τις εξορύξεις, την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Μικροφωνική- συγκέντρωση ενάντια στον αγωγό East Med & τις εξορύξεις, την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ & την πολεμική προετοιμασία των κρατών της περιοχής

post image

Στις 20 Μαρτίου πρόκειται να διεξαχθεί η έκτη κατά σειρά τριμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στην Ιερουσαλήμ, με την παρουσία των Τσίπρα, Αναστασιάδη, Νετανιάχου, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., Μάικ Πομπέο, με βασικό θέμα την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, αλλά και τη διασφάλιση της “σταθερότητας” στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σύνοδος θα γίνει τελικά στο Ισραήλ, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στην Κνωσσό της Κρήτης. Αυτή η έκτακτη μεταφορά δεν είναι τυχαία, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε και την παρουσία του αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος επιθυμεί να στηρίξει το κράτος του Ισραήλ και τον ίδιο τον Νετανιάχου σε μια συγκυρία όπου επίκεινται εκλογές στο Ισραήλ (στις 9 Απριλίου) και ήδη έχουν ανακύψει κατηγορίες για σκάνδαλα και διαφθορά του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ αφορά διακρατικές συμφωνίες οικονομικού και στρατιωτικού χαρακτήρα. Προεξέχουσα θέση στην ατζέντα των διακρατικών αυτών συμφωνιών έχει η προώθηση του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, ενός φαραωνικού έργου, με κόστος 7 δις δολάρια και μήκος 2.000 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ΑΟΖ Ισραήλ-Κύπρου και μέσω Κρήτης θα φτάνει στην Πελοπόννησο και από εκεί στη δυτική Ελλάδα με κατάληξη την Ιταλία. Από τις διαβουλεύσεις για τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας δεν λείπει, πάντως, και η εξέταση της διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector, μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, η οποία με υποθαλάσσιο καλώδιο θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια, συνδέοντας τις απομονωμένες ενεργειακές αγορές της Κύπρου και του Ισραήλ με τις αντίστοιχες της Ε.Ε..

Ο Νετανιάχου δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι θα διαθέσει το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό για την προστασία των έργων κατασκευής του αγωγού East Med. Σε ορισμένα κοιτάσματα δραστηριοποιούνται η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, αλλά και η ελληνική Energean, γι’ αυτό και η συμφωνία για τον αγωγό αποτελεί στρατηγικό στόχο υψίστης σημασίας για τις προμετωπίδες των αντίστοιχων αστικών τάξεων. Οι Η.Π.Α. δε θα μπορούσαν παρά να καλωσορίζουν την κατασκευή και τη λειτουργία αυτού του αγωγού, καθώς πρόκειται να παραγκωνίσει το ρωσικό μονοπώλιο στην πώληση φυσικού αερίου στα κράτη της Ε.Ε.. Γι’ αυτό και η ίδια η Ε.Ε. έχει, άλλωστε, εγκρίνει την κατασκευή του αγωγού East Med, εντάσσοντάς την στα έργα κοινού ενδιαφέροντος, και τώρα απομένουν απλώς οι υπογραφές των τριών κρατών. Η κατασκευή του αγωγού, όμως, πρόκειται εντείνει περαιτέρω τις γεωπολιτικές αστάθειες, τους ενδοκαπιταλιστικούς και διακρατικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, λόγω του οικονομικού ενδιαφέροντος που εγείρει και των αντιδράσεων που έχουν ήδη προκληθεί από μία σειρά κρατών όπως είναι ο Λίβανος, η Γαλλία (μέσω της πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Total), η Τουρκία, η Ρωσία, αλλά και τμήματα του αστικού τόξου της Ιταλίας (το συγκυβερνόν Κίνημα των 5 Αστέρων). Ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός είναι αποφασισμένος να θωρακίσει με κάθε μέσο την περάτωση αυτού του έργου, αψηφώντας τα πολεμικά νέφη που τυλίγουν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η κατασκευή του αγωγού East Med πρόκειται να απασχολήσει και το East Mediterranean Gas Forum, μαζί με ζητήματα στρατιωτικής αναβάθμισης των μεσογειακών κρατών, βυθίζοντας, έτσι, τις κοινωνικές βάσεις των αντίστοιχων κρατών σε επικίνδυνα σενάρια πολέμων και θερμών-αιματηρών επεισοδίων που αποσκοπούν μονάχα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών και των μονοπωλιακών ομίλων.

Το ελληνικό κράτος -όπως και κάθε κράτος- δε δίνει δεκάρα αν πρόκειται να συνεργαστεί με ολοκληρωτικά καθεστώτα, αφού το παν γι’ αυτό είναι η προώθηση των συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης και η συμπόρευση με τις νεοφιλελεύθερες επιταγές και συμμαχίες που υπαγορεύει ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός. Αποτελεί, άλλωστε, μέρος του άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ και των ενεργειακών σχεδιασμών. Σχετικά πρόσφατα, μάλιστα, είχε πουλήσει 300.000 βλήματα τεθωρακισμένων στο απολυταρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ αιματοκυλίζει την Υεμένη, ενώ στο εσωτερικό του επικρατούν φεουδαρχικές ως και δουλοκτητικές σχέσεις εκμετάλλευσης. Τότε, η συζήτηση στη Βουλή δεν αφορούσε τη θηριωδία που συντελείται στη χώρα και το πώς η ενίσχυση των σφαγέων της Σαουδικής Αραβίας θα την εντείνει, αλλά το αν… τα βλήματα πωλούνται με ή χωρίς μεσάζοντα (!). Το σύνθημα «είναι και οι Έλληνες φονιάδες των λαών» δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρο, ειδικά αν συνυπολογίσουμε και τη στρατηγική αναβάθμιση της ΝΑΤΟϊκής βάσης στη Σούδα, τη μεταφορά πυρηνικών από το Ιντσιρλίκ στον Άραξο και την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 που κόστισε 1,5 δις ευρώ για να προστεθεί στα ήδη τεράστια ποσά που δαπανώνται ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταλήγουν στην ανανέωση του πολεμικού εξοπλισμού της χώρας.

Το ελληνικό κράτος και η εγχώρια αστική τάξη επιδιώκουν μέσα από τέτοιου είδους συμμαχίες και συμφωνίες, να λάβουν ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα που μοιράζεται στην γειτονία τους. Επιζητούν να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και να πλασαριστεί η ελληνική αστική τάξη σε κάπως καλύτερη θέση, μετά τις ανακατατάξεις που συντελούνται στις ενδοκαπιταλιστικές συρράξεις της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην έκρυθμη, ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό επιδιώκουν να το πετύχουν μέσω της όλο και πιο σφιχτής πρόσδεσης τους στο ΝΑΤΟ. Εκεί βρίσκεται και το Ισραήλ, που έχει μάλιστα το ρόλο του τοποτηρητή του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας ένα ισχυρό αντίβαρο απέναντι στους αντίπαλους του (Ρωσία, Συρία, Ιράν, Κίνα και προσφάτως Τουρκία). Οι σχέσεις όμως μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ δεν περιορίζονται μόνο σε οικονομικές συμφωνίες. Ο ελληνικός στρατός συμπράττει σε ασκήσεις με το Ισραήλ είτε σε πλαίσια διμερών συμφωνιών είτε μέσω του NATO και φέρει σαφώς (άμεσα ή έμμεσα) ευθύνες για το αιματοκύλισμα που συντελείται στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη βάναυση διαχείριση των μεταναστών που τολμάν να φύγουν από τις χώρες τις οποίες η δημοκρατική Δύση είτε ισοπεδώνει άμεσα, με στρατιωτικές επιχειρήσεις, είτε συμβάλλει καθοριστικά στην πολιτική τους αστάθεια έμμεσα, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της στην περιοχή (ενίσχυση του φονταμενταλισμού, πραξικοπήματα, εμφύλιες συγκρούσεις κτλ).

Το κράτος του Ισραήλ παρουσιάζεται σήμερα ως ένας φάρος δημοκρατίας μέσα στο σκοτάδι του φονταμενταλισμού της Μέσης Ανατολής. Ως ένας έμπιστος και κραταιός εταίρος της Ε.Ε. και του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Μόνο που οι αστικές φιλοφρονήσεις για το ισραηλινό κράτος απέχουν παρασάγγης από την κτηνώδη, στρατιωτικοποιημένη πραγματικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος. Το σιωνιστικό καθεστώς θεμελίωσε τα ερείσματα της εδαφικής του εγκαθίδρυσης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1948, χρησιμοποιώντας με το πιο χυδαίο και τυχοδιωκτικό τρόπο τον αντισημιτισμό και τη βαρβαρότητα του ολοκαυτώματος που βίωσαν οι εβραϊκοί πληθυσμοί της Ευρώπης, διαμορφώνοντας τελικά έναν κρατικό σχηματισμό που εμπεδώνει απόλυτα στην πράξη το τρίπτυχο «νόμος-τάξη-ασφάλεια» με τους πιο στρατιωτικοποιημένους όρους. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα αυταρχικό καθεστώς διαρκούς έκτακτης ανάγκης, που εφαρμόζει απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων, οι οποίοι αφού πρώτα εκτοπίστηκαν με στρατιωτικούς όρους από τους τόπους που διέμεναν, είναι πλέον και με το νόμο πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αφού μέχρι και τα διεθνώς αναγνωρισμένα αστικά δικαιώματα καταστρατηγούνται καθημερινά. Από την άλλη, το Ισραήλ επιτίθεται απροκάλυπτα εναντίον γειτονικών του κρατών, διεξάγοντας στρατιωτικές επιχειρήσεις που συχνά απολήγουν στην κατοχή νέων εδαφών. Η πολεμική μηχανή εξόντωσης και η στρατιωτικοποιημένη «δημοκρατία» του Ισραήλ, αποτελούν πέρα από επίδειξη δύναμης και ένα πειραματικό πρότυπο και για άλλα αστικά κράτη, μια δυνητική, εφιαλτική εικόνα από το μέλλον.

Ως αναρχικοί υποστηρίζουμε την ακηδεμόνευτη οργάνωση και αντεπίθεση των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων για την καταστροφή του κράτους και του καπιταλισμού. Υποστηρίζουμε την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση που θα αποκαθηλώσει το κράτος για να ανορθώσει αντί αυτού ένα ομοσπονδιακό σύστημα αυτοδιευθυνόμενων κοινοτήτων. Προτάσσουμε την άρση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και της ατομικής ιδιοκτησίας και την αντικατάστασή τους από την αυτοδιαχείριση, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την οργάνωση της παραγωγής και της διανομής υπό την εξής συνθήκη: από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ο αγώνας αυτός δε γνωρίζει σύνορα και επίπλαστους εθνικούς διαχωρισμούς. Είναι διεθνιστικός και η νίκη του θα σημάνει το γκρέμισμα των συνόρων για το πέρασμα στην πανανθρώπινη εξισωτική και ελεύθερη συνύπαρξη.

Στους πολέμους που διεξάγονται προς όφελος της εξουσίας και του κεφαλαίου, οι απανταχού προλετάριοι είναι αυτοί που γίνονται βορά στα κανόνια των κυρίαρχων. Ο πόλεμος είναι μια δίοδος για το κεφάλαιο, ώστε να μπορέσει να εξέλθει από τη δομική κρίση υπερσυσσώρευσης που ο ίδιος ο καπιταλισμός γέννησε, καταστρέφοντας σταθερό και μεταβλητό κεφάλαιο -μέσα παραγωγής και εργάτες/τριες δηλαδή-, δημιουργώντας καινούριες αγορές και προϋποθέσεις κερδοφορίας για τους καπιταλιστές. Οφείλουμε να αντιληφθούμε πως οι καταπιεσμένοι και οι άκληροι αυτού του κόσμου δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Ο κοινός μας εχθρός είναι το κράτος και το κεφάλαιο, όχι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια κοινωνική και ταξική θέση με εμάς. Γι’ αυτό, η ταξική και διεθνιστική μας αλληλεγγύη, προς τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους όλων των χωρών, είναι δεδομένη καθώς για μας η πανανθρώπινη χειραφέτηση δε γνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε εθνικότητες.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ ΔΕ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ-ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ/ΕΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:ΤΕΤΑΡΤΗ 20/3, 19:00, ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης – μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίαςlib_thess@hotmail.comlibertasalonica.wordpress.com

Εικόνες:

από ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 20/03/2019 7:07 μμ.


ακυρώνεται λόγω της ξαφνικής βροχής η μικροφωνική-συγκέντρωση ενάντια στον αγωγό EastMed & τις εξορύξεις, την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License