Λίγα λόγια για τον αγωγό EastMed

Μικροφωνική - Συγκέντρωση Τετάρτη 20/3/19 στην Καμάρα

Το ζήτημα του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed αποτελεί το επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Νεντάνιαχου-Αναστασιάδη με την παρουσία και του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Ιερουσαλήμ στις 20 Μαρτίου 2019. Αυτός ο αγωγός θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα φτάνει στην Κύπρο και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Η συνάντηση αποτελεί το πολιτικό επιστέγασμα των διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας στον τομέα της ενέργειας. Η Ιταλική κυβέρνηση ωστόσο, προκειμένου να προωθήσει πιο αποτελεσματικά τα δικά της συμφέροντα φαίνεται επιφυλακτική στο να υπογράψει άμεσα το κείμενο της διακρατικής συμφωνίας.

Το φυσικό αέριο αντλείται από το υποθαλάσσιο κοίτασμα Λεβιάθαν που βρίσκεται σε Παλαιστινιακά εδάφη. Η βάση για την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης επί των υδάτων της τέθηκε το 1967 με τον πόλεμο των 6 ημερών κατά τον οποίο η Γάζα τέθηκε υπό Ισραηλινή κατοχή. Μετά τη συμφωνία του Όσλο το 1993 και τις Ισραηλινές εισβολές που πραγματοποιήθηκαν (με τελευταία το 2014), όπως και η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα χαρτιά από τον ΟΗΕ, που οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορα του χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα κοιτάσματα, παρέδωσαν τον υποθαλάσσιο πλούτο της Παλαιστίνης στις κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ. Επομένως, για τα κέρδη, το ελληνικό κεφάλαιο και κράτος συμμετέχουν ενεργά στην διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, προωθώντας τα οικονομικά και στρατιωτικά σχέδια της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Αυτές οι «ενέργειες» είναι συμπληρωματικές προς τον οικονομικό και στρατιωτικό άξονα της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο υπό την στήριξη των ΗΠΑ. Υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο EastMed για την πολύμορφη αναβάθμιση των συμβαλλόμενων κρατών, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε πως το πολεμικό ναυτικό θα προστατεύει τον αγωγό. Μπορούμε μέσα από τέτοιες δηλώσεις να κατανοήσουμε και το νόημα των κοινών πολεμικών ασκήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επένδυση θα έχει ο ισραηλινός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου «Israel Natural Gas Lines Company». Από την πλευρά της ελληνικής αστικής τάξης στον αγωγό ηγετικό ρόλο έχει η θυγατρική ΔΕΠΑ «ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στην οποία συμμετέχει ισομερώς ο ιταλικός κολοσσός Edison. Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο επενδυτικό έργο ανέπτυξε η αμερικάνικη ExxonMobil. Τη δημιουργία του αγωγού στηρίζει και η Αίγυπτος, προσδοκώντας οφέλη. Ο EastMed έχει λάβει την έγκριση και τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. ενώ προωθείται με όλα τα μέσα από τις ΗΠΑ. Ο EastMed λοιπόν, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται για την κατασκευή του. Επιπλέον, το έργο αυτό θεωρείται πολύ σπουδαίο για την εισροή διαφοροποιημένων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή θωράκιση και ασφάλεια της Ε.Ε. και των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται εντός της. Ενδεικτικά, οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθούν κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2030. Ωστόσο, αυτές οι ανάγκες είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου, και των επιχειρήσεων, για διαρκή επέκταση και όχι ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Τα έσοδα θα καταλήξουν στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα συνεχίσουν να εντείνουν την εκμετάλλευση των αδύναμων, ενώ το περιβάλλον δε θα επιβαρύνεται λιγότερο απ’ την κάυση π.χ. υδρογονανθράκων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο αγωγός EuroAsia Interconnector που πρόκειται για αγωγό ηλεκτρικής ενέργειας ξανά από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Η Ε.Ε. καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της, τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε φυσικό αέριο, με εισαγωγές από ρωσικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τα κέρδη των ρωσικών μονοπωλίων η Ρωσία επιτυγχάνει να κρατά όμηρο ενεργειακά την Ε.Ε. Αυτή η κατάσταση δεν ευνοεί τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και τα δικά τους ενεργειακά μονοπώλια. Έτσι, ο EastMed αποτελεί μια από τις βασικές στρατηγικές που στηρίζει με ιδιαίτερη θέρμη η Ουάσιγκτον, προκειμένου να μειωθεί η γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας στην Ε.Ε. και να μειωθούν τα μερίδια των ρωσικών μονοπωλίων στην Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Καθώς η ρωσική οικονομία βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ο EastMed αποτελεί κίνδυνο για τα συμφέροντα του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Παράλληλα, μέσω της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων με τη Συνθήκη των Πρεσπών διασφαλίζεται (μεταξύ άλλων) η ασφάλεια της κεντροβαλκανικής ζώνης ως στρατηγικής διαδρομής μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Για την δημιουργία λοιπόν του EastMed ήταν ζωτικής σημασίας η ένταξη του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ειδικότερα, για την βόρεια Ελλάδα η «Ολοκληρωμένη Έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ» τονίζει πόσο σημαντική είναι η προώθηση Αμερικάνικης παρουσίας σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, για να αντιμετωπιστεί η «κακοήθης» επιρροή της Ρωσίας και η οικονομική εισβολή της Κίνας. Επομένως, ο EastMed εντάσσεται στην ευρύτερη αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών κέντρων (π.χ. Ρωσίας-ΗΠΑ) για την απόκτηση προνομιακής πρόσβασης στις πηγές υδρογονανθράκων. Για παράδειγμα, ο EastMed είναι το «αντίπαλο δέος» του Turkish Stream που είναι αποτέλεσμα της Ρωσοτουρκικής σύμπραξης. Άλλωστε, μετά την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ από την ExxonMobil οι ΗΠΑ αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή.

Παράλληλα, πληθώρα περιβαλλοντικών μελετών αναδεικνύουν το γεγονός πως τέτοιου είδους επενδυτικά σχέδια είναι ιδιαίτερα βλαπτικά προς το περιβάλλον με πολλούς να ζητούν την ακύρωση τους. Επιπλέον, οι αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ατυχήματα

Το μόνο σίγουρο στην υπόθεση του EastMed είναι πως οι καταπιεσμένοι σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, κανένα κέρδος δε θα δουν από τον υπερσύγχρονο αγωγό που θα κοστίσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια για να διεκπεραιωθεί. Η λεγόμενη ανάπτυξη που προβάλλουν οι από τα πάνω, κάθε φορά που θέλουν να προωθήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα, για εμάς σημαίνει ένα πράγμα: λεηλασία του περιβάλλοντος και μαζί της πάντα πάνε, πετσοκομμένοι μισθοί, αυταρχικοποίηση του κράτους, τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, εργατικές δολοφονίες και θάνατοι στο όνομα της αέναης κερδοφορίας, και καταστολή όσων τάσσονται ενάντια στα σχέδια τους.

Κοινό μέτωπο των λαών της περιοχής ενάντια στα σχέδια των αφεντικών, ενάντια στον πόλεμο

Όχι στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και σ ‘όλες τις συμμαχίες των εξουσιαστών που γίνονται στις πλάτες μας, Αλληλεγγύη με την Παλαιστινιακή αντίσταση

Για τα αφεντικά ανάπτυξη σημαίνει, φτώχεια, εξαθλίωση και φύση ρημαγμένη

Μαζικοί, αυτοοργανωμένοι, ακηδεμόνευτοι αγώνες, για την οργάνωση των συλλογικών μας αντιστάσεων, για την απομυθοποίηση της ανάπτυξης που υπόσχονται κράτος και κεφάλαιο, και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ανθρώπου-περιβάλλοντος

Ελέυθερος Κοινωνικός Χώρος «Σχολείο» για τη μάθηση της ελευθερίας

Ανοιχτή Πολιτική Συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 20:00

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License