Για τις διαδηλώσεις στη Γάζα με αίτημα την καλυτέρευση συνθηκών διαβίωσης

21/3/2019

Τις τελευταίες μέρες στη Λωρίδα της Γάζας έλαβαν χώρα διαδηλώσεις Παλαιστινίων για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσής τους. Οι διαδηλωτές ζητούν απ' την κυβέρνηση της Χαμάς να ακούσει τα προβλήματα τους και να βρει μια λύση στο αδιέξοδο που φαίνεται να βρίσκεται η πλειοψηφία των πολιτών. Η πείνα, η εξαθλίωση, ο φόβος για το αύριο, βασανίζουν τις ζωές των Παλαιστινίων, ως αποτέλεσμα του 12ετούς αποκλεισμού της Γάζας απ' το κράτος του Ισραήλ με τη συμβολή του Αιγυπτιακού καθεστώτος.

Οι διαδηλώσεις είχαν μαζικό χαρακτήρα και αποσκοπούσαν στο να εκφραστεί ειρηνικά η οργή του κόσμου για την κατάσταση που επικρατεί. Δυστυχώς, η καταστολή που ακολούθησε την πρώτη μέρα των διαδηλώσεων (με ξύλο, συλλήψεις, εισβολές σε σπίτια) απ' τις δυνάμεις ασφαλείας της Γάζας εξέθεσε την αντιστασιακή οργάνωση της Χαμάς, η οποία δέχτηκε σφοδρή κριτική από το μεγαλύτερο κομμάτι του Παλαιστινιακού λαού.

Σε πρόσφατο κείμενό της η Χαμάς ζητά συγγνώμη για τη στάση των αστυνομικών της δυνάμεων απέναντι στους διαδηλωτές και ήδη εκκινεί διαδικασίες τιμώρησης όσων μελών της (ένστολων και μη) προσπάθησαν να οξύνουν τον ενδοπαλαιστινιακό αναβρασμό. Οι τελευταίες μέρες είναι κρίσιμες για τον παλαιστινιακό λαό, και οι πολιτικάντικοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα κόμματα της Παλαιστίνης είναι ισοπεδωτικοί για την υπόθεση της Απελευθέρωσης. Οι αντιστασιακές οργανώσεις οφείλουν να συντάσσονται με τα προβλήματα του λαβωμένου παλαιστινιακού λαού -αφού αποτελούν σάρκα από τη σάρκα του- κι όχι να τον καταστέλλουν. Έπειτα απ' την κατακραυγή μεγάλου μέρους των κομμάτων, των οργανώσεων και των πολιτών της Παλαιστίνης (απ' τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη έως και τη διασπορά), η Χαμάς κατάλαβε τα λάθη της, και προέβη στις εξής δηλώσεις:

http://hamas.ps/.../major-and-important-press-release-on...

«[...] Αντιλαμβανόμαστε ότι οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα είναι δύσκολες και σοβαρές. Η Χαμάς είναι μέρος του παλαιστινιακού λαού και υπομένει τις ίδιες περιστάσεις. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι οικογένειες, οι νέοι και οι φοιτητές υποφέρουν από σοβαρή ταλαιπωρία και πόνο. Αυτές οι ομάδες αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα σε όλες τις προσπάθειές μας να σπάσουμε την πολιορκία της Γάζας σε όλα τα επίπεδα. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή γι 'αυτούς. Δεν θα εφησυχαστούμε ποτέ, μέχρι η κατοχή να απομακρύνει την πολιορκία των 12 ετών που έχει επιβάλλει στη Γάζα.

Καταδικάζουμε κάθε μορφή επίθεσης κατά των Παλαιστινίων πολιτών. Ο νόμος διέπει τη Λωρίδα της Γάζας και οργανώνει τη ζωή των Παλαιστινίων. Τα δικαστικά και αστυνομικά όργανα εργάζονται για να υπηρετούν τους Παλαιστινίους και να προστατεύουν τα δικαιώματά τους.

Συνεπώς, εκφράζουμε τη λύπη μας για οποιαδήποτε ψυχολογική ή υλική ζημία που προκλήθηκε σε οποιονδήποτε Παλαιστίνιο πολίτη. Η Χαμάς καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας στη Γάζα να αποκαταστήσουν κάθε υλική ή ψυχολογική βλάβη που έχει προκληθεί από οιοδήποτε κόμμα.

Η Χαμάς επαναλαμβάνει ότι καλεί τις αρχές της Γάζας να τιμωρήσουν και να εκθέσουν τους εγκληματίες που πυροβόλησαν το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ Ahmed Hillis και εκείνους που επιτέθηκαν στον εκπρόσωπο της Φατάχ Atif Abu Saif.

Η Χαμάς τονίζει ότι οι εγκληματίες που πυροβόλησαν τον αξιωματούχο της Φατάχ Ahmed Hillis έχουν ταυτοποιηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κράτηση.

Η Χαμάς καλεί τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν τον σεβασμό και την εκτίμηση από το κίνημα μας, να συνεχίσουν το έργο τους και να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των πολιτών. Πρέπει να εκπληρώσουν την ευθύνη τους απέναντι στους Παλαιστίνιους πολίτες όπου και αν διαμένουν, εκθέτοντας όλες τις παραβιάσεις εναντίον τους που διαπράχθηκαν από οποιοδήποτε κόμμα.

Τέλος, η Χαμάς τονίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται να ασκούν το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης και της ελευθερίας της έκφρασης. Αυτή η στάση δεν είναι νέα, αλλά αποτελεί συνέχεια της θέσης και της πολιτικής της Χαμάς όσον αφορά την ειρηνική διαδήλωση και την ελευθερία της έκφρασης.

Κίνημα της Χαμάς

19 Μαρτίου 2019»

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License