[ΒΟΛΟΣ]Ενημέρωση από την πορεία ενάντια στην ΑΓΕΤ στις 16 Μαρτίου

Στις 16 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η καμπάνια που πραγματοποιήθηκε από συντρόφους/ισσες σχετικά με τον αγώνα ενάντια στη καύση σκουπιδιών από το εργοστασίο ΑΓΕΤ Ηρακλής/Lafarge Beton.

post image

Στις 16 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η καμπάνια που πραγματοποιήθηκε από συντρόφους/ισσες σχετικά με τον αγώνα ενάντια στη καύση σκουπιδιών από το εργοστασίο ΑΓΕΤ Ηρακλής/Lafarge Beton. Τις προηγούμενες ημέρες η πόλη αφισοκολλήθηκε ενώ πραγματοποιήθηκε μικροφωνική και μοιράστηκαν κείμενα που καλούσαν στην πορεία.

Έγινε προσυγκέντρωση στο Θόλο στις 12 το μεσημέρι όπου καλούσαν και παρευρέθηκαν συλλογικότητες του Βόλου, ενώ το κάλεσμα πλαισίωσαν και συντρόφισσες/σύντροφοι από άλλες πόλεις .

Ο κόσμος ενσωματώθηκε στον κύριο όγκο της πορείας που ξεκίνησε από το δημαρχείο και στο σύνολό της αριθμούσε περίπου στις 7000 με συγκροτημένο και διακριτό μπλοκ μέχρι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ με πανό: “Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΑΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ, ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΤ”.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μοιράστηκαν κείμενα και βάφτηκαν οι τοίχοι της πόλης με σπρέι-stencil, γράφοντας συνθήματα όπως “Μπέος-Αγετ-Κυβερνητικοι, Όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί”, “Ενάντια στης γης τη λεηλασία,Αγώνας για τη γη και την ελευθερία” κ.ά.

Τα συνθήματα μας αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο της πορείας καθ’ όλη τη διαδρομή για το εργοστάσιο με αισθητή την απουσία των μπάτσων μέχρι και το τέλος της μπροστά στην πύλη της ΑΓΕΤ. Εκεί γράφτηκαν συνθήματα στους τοίχους του εργοστασίου και πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση. Μετά από λίγο ο κόσμος επέστρεψε πίσω στο Βόλο συγκροτημένα.

Να τονίσουμε πως το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και πως για εμάς η συγκεκριμένη πορεία δεν αποτελεί κορύφωση στην έκβαση του αγώνα ενάντια στα σχέδια της ΑΓΕΤ.

Ο αγώνας είναι υπόθεση όλων..

Η σιωπή είναι συνενοχή..

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΑΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΤ

Αναρχικές/Αντιεξουσιαστές

Εικόνες:

από Αναρχικές/Αντιεξουσιαστές 21/03/2019 11:42 μμ.


Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΑΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ

Τα τελευταία χρόνια τόσο στην περιοχή μας όσο και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο συντελείται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο φυσικό περιβάλλον και στους τοπικούς πληθυσμούς. Μια επίθεση που σαν πρόσχημα έχει την ανάπτυξη και το ξεπέρασμα της άθλιας οικονομικής κατάστασης μέσω πολιτικών που σχηματοποιούν – γιγαντώνουν την λεηλασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Από τα φαραωνικά αιολικά πάρκα σε όλες τις βουνοκορφές, μέχρι τις γεμάτες φορμόλη ιχθυοκαλλιέργειες και από τις επιχειρούμενες εξορύξεις στην Ήπειρο ως την καμένη γη των Σκουριών .Είναι φανερό ότι τα σχέδια των κυρίαρχων δεν έχουν σταματημό και πατούν πάνω στην υγεία όλων των ανθρώπινων και μη όντων και το ξεπάστρεμα τεραστίων θαλάσσιων και δασικών εκτάσεων. Η συνταγή είναι παντού ίδια : στημένες περιβαλλοντικές μελέτες , δελεασμός των τοπικών κοινωνιών με (αμφιβόλου επίπεδου συνθηκών) θέσεις εργασίας, προπαγάνδα από τα εκάστοτε ΜΜΕ και φυσικά καταστολή σε όποιον αντιδρά.

Στην περιοχή μας χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ- La farge η οποία συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες μολύνει την ατμόσφαιρα με τα φουγάρα της και τα υποτιθέμενα φίλτρα που είτε υπό-λειτουργούν (οπότε κυριολεκτικά της καπνίσει), είτε είναι ακατάλληλα. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα τελευταία χρόνια προχωράει στην καύση (με μηδαμινούς ή στημένους ελέγχους) εισαγόμενων από την Ιταλία σκουπιδιών, πετ κοκ, rdf και srf με τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες αλλά και επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων. Πάνω σε αυτή την λογική εντάσσεται και η δρομολόγηση – σε συνεργασία με την δημοτική αρχή - κατασκευής εργοστασίου μετατροπής σκουπιδιών σε srf προς καύση στην εν λόγω βιομηχανία. Έτσι από την μία η ΑΓΕΤ καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες αλλά και από την άλλη οι τοπικοί μονάρχες εμπλέκονται στην παγκόσμια μπίζνα της διαχείρισης αποβλήτων στην οποία παίζονται παγκοσμίως δισεκατομμύρια δολάρια και μέσω της οποίας καταστρέφονται ολόκληρα οικοσυστήματα. Ο δρόμος τους έχει στρωθεί άλλωστε και από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση συμπληρώνοντας έτσι το κουαρτέτο της καταστροφής. (Βιομήχανοι , κυβερνητικοί ,λόμπι διαχείρισης αποβλήτων και τοπικοί εξουσιαστές).

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη ευθυγράμμισή με τα κυρίαρχα πολιτισμικά και οικονομικά πρότυπα (υπερκατανάλωση, υποταγή, άγνοια και απάθεια για το κοινωνικό γίγνεσθαι κ.α.) που στο όνομα της οικονομικής ανέλιξης εξοβελίζουν αξίες όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον και η αλληλεγγύη. Είναι τα πρότυπα αυτά που βασίζονται στην εξατομίκευση, την ανάθεση και τον ωχαδερφισμό και προωθούν με τον καλύτερο τρόπο την αποτελεσματικότερη και με μεγαλύτερα κέρδη επιβολή της εξουσίας σε κάθε πτυχή της ζωής. Το στήσιμο αναχωμάτων απέναντι σε αυτήν την συνθήκη είναι κομμάτι του αγώνα για την ευρύτερη κοινωνική και ατομική απελευθέρωση. Το κράτος, το κεφάλαιο και εν γενεί η εξουσία δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω όσο οι καταπιεσμένοι και οι εκμεταλλευόμενοι μοιρολατρούν και επιχρυσώνουν της αλυσίδες τους. Το σίγουρο είναι πως το σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπων και φύσης είναι αδηφάγο και δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν το σταματήσουμε.

Τα σχέδια των τοπικών παραγόντων για την μετατροπή του Βόλου σε θάλαμο αερίων στον βωμό του κέρδους εξυπηρετεί πλήρως τις παραπάνω συνθήκες. Από την άλλη, η πολύμορφη, οριζόντια και χωρίς ειδικούς αντίσταση σε όλα αυτά , είναι αυτή που συνδέει το μερικό με το συνολικό και μπορεί να θέσει τις βάσεις μιας συνολικότερης αμφισβήτησης της υπάρχουσας εξουσιαστικής-κοινωνικής κατάστασης. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας των Βολιωτών αλλά και του περιβάλλοντος, κόντρα στα σχέδια της ΑΓΕΤ, είναι υπόθεση όλων. Η σιωπή είναι συνενοχή.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΤ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 12:00 στον ΘΟΛΟ

ΑΝΑΡΧΙΚΕΣ.ΑΝΤΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License