Παρέμβαση στην Ταβέρνα Γιαννούλα - Θεσσαλονίκη

Είμαστε εδώ, είμαστε πολλές, θα φιλιόμαστε και θα εκφραζόμαστε όπως το θέλουμε, όποτε το θέλουμε, όπου το θέλουμε.

post image

Θεσσαλονίκη: Στην ταβέρνα "Γιαννούλα", Κασσάνδρου 50, δύο κοπέλες φιλιούνται.Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού λέει πως αν θέλουν να μείνουν πρέπει να σταματήσουν.Όταν ρωτήθηκε ποιό είναι το πρόβλημά του, η απάντησή του ήταν "το πρόβλημά μου είστε εσείς". Συζητώντας το περιστατικό με την παρέα τους, τις άκουσε και ξεκίνησε ένα παραλήρημα με φρασεολογία του τύπου "εγώ δεν θέλω πουστράκια στο μαγαζί μου". Στο τέλος του περιστατικού, που αξίζει να αναφερθεί πως είχε μεγάλη διάρκεια, η γυναίκα του, η οποία ήταν παρούσα, είπε στις κοπέλες οτι έχει καταλάβει πως έρχονται άτομα της κοινότητας στο μαγαζί, αλλά επιλέγει να μην του το πει. Προσπάθησε να διαπραγματευτεί μαζί τους, όμως αυτές φανερά ενοχλημένες από τη λεκτική βία που δέχτηκαν, αρνήθηκαν την όποια διαπραγμάτευση. Ερωτούμενος από κάποιον τρίτο για το τι συνέβη, ισχυρίστηκε πως οι πελάτες είχαν το πρόβλημα, ο ίδιος δεν είχε θέμα, αρκεί "να σέβονται το μαγαζί".

Σαν κάθε γνήσιο αφεντικό, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη στο βωμό του κέρδους.Με τη συμπεριφoρά του αναπαράγει ομοφοβικά στερεότυπα που μας θέλουν κλεισμένες στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας ή σε gay friendly χώρους. Θεωρεί ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος και πως μπορεί αυθαίρετα να προσβάλει λεκτικά τους πελάτες του μαγαζιού του μόνο και μόνο επειδή νομικά είναι ιδιοκτησία του, αδιαφορώντας για το αντίκτυπο που μπορεί να έχει η συμπεριφορά αυτή στα άτομα που επιτίθεται.

Αυτή και κάθε είδους έκφραση της ομοφοβίας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια διαφύλαξης της cis- straight ανδρικής υπεροχής και προνομιών, θυμίζοντάς μας πώς κάθε φορά που δεν επιτελούμε τους κυρίαρχους έμφυλους ρόλους ή ξεφεύγουμε από το φάσμα της ετεροκανονικότητας, απειλούμε την διαιώνιση του κυρίαρχου συστήματος σχέσεων, της κοινωνικής ομαλότητας, της πυρηνικής οικογένειας, της μεγάλης οικογένειας του ελληνικού έθνους και ολόκληρο τον ελληνικό πολιτισμό.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, πως για όλα εμάς, ο δημόσιος χώρος είναι ένα πεδίο μάχης. Η ύπαρξη και η ορατότητά μας σε αυτόν, δεν είναι καθόλου αυτονόητη και ανώδυνη αλλά πρέπει συνεχώς να διεκδικείται. Η αστυνόμευση των σωμάτων μας, των ερωτικών επιθυμιών μας και της εμφάνισής μας αποτελεί μια καθημερινή συνθήκη αγώνα.

Γνωρίζοντας πως η πατριαρχία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομοφοβία, δεν μπορούμε να δούμε την ομοφοβική επίθεση προς τις κοπέλες ως κάτι αποκομμένο από την γενικότερη καταστολή της σεξουαλικότητας και των σωμάτων μας σε δημόσιους χώρους, με οποιαδήποτε έκφραση της εκτός των ετεροκανονικών πλαισίων να «μολύνει» τους χώρους των αφεντικών και των κανονιστικών πλαισίων τους. Ο συγκεκριμένος επιλέγει να ασκεί εξουσία εκμεταλλευόμενος τις κοινωνικές του ταυτότητες διότι φοβάται πως με την αποδόμηση της ετεροκανονικότητας θα χαθεί η εξουσία που του δίνει το σύστημα λόγω του φύλου και της θέσης του ως αφεντικό. Εμείς επιλέγουμε να αγωνιστούμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε ώστε να μην μείνει σπιθαμή γης για το εν λόγω αφεντικό και κάθε λογής μάτσο αρρενωπότητα που ασκεί πάνω μας οποιαδήποτε μορφή βίας. Θα εκφραζόμαστε ελεύθερα, ανεξαρτήτως τόπου και περίγυρου, μέχρι την ολική ανατροπή του υπάρχοντος.

Για τους παραπάνω λόγους, το Σάββατο 23.3 αποφασίσαμε να κάνουμε μία παρέμβαση στο εν λόγω μαγαζί τόσο με μοίρασμα κειμένων, συνθήματα και στένσιλ αλλά κυρίως με την ελεύθερη έκφραση των σεξουαλικοτήτων μας εντός και εκτός του μαγαζιού ως μια πολιτική δήλωση ενάντια σε σκοταδιστικούς πουριτανισμούς και ομοφοβίες. Είμαστε εδώ, είμαστε πολλές, θα φιλιόμαστε και θα εκφραζόμαστε όπως το θέλουμε, όποτε το θέλουμε, όπου το θέλουμε.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

-Η ΟΜΟΦΟΒΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΑΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην πατριαρχία

Επικοινωνία: enantiastinpatriarchia@riseup.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License