13 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φωτιά το κελί Δ 80 του Κορυδαλλού, οπου κάηκαν ζωντανοί 4 κρατούμενοι.

Η φωτιά στο Δ 80 Τα σώματα και τα πρόσωπα και των τεσσάρων είχαν παραμορφωθεί σε τέτοιο βαθμό που δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του κρατούμενου που ήταν ζωντανός ως νεκρός και αντίστοιχα κάποιου άλλου που ήταν νεκρός, ότι ζούσε. ΠΡΙΝ ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ ... 13 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φωτιά το κελί Δ 80 του Κορυδαλλού, οπου κάηκαν ζωντανοί 4 κρατούμενοι.

post image

Η φωτιά στο Δ 80 Τα σώματα και τα πρόσωπα και των τεσσάρων είχαν παραμορφωθεί σε τέτοιο βαθμό που δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του κρατούμενου που ήταν ζωντανός ως νεκρός και αντίστοιχα κάποιου άλλου που ήταν νεκρός, ότι ζούσε. ΠΡΙΝ ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ ...

13 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φωτιά το κελί Δ 80 του Κορυδαλλού, οπου κάηκαν ζωντανοί 4 κρατούμενοι.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 23.45 το βράδυ της Πέμπτης 30 /3/ 2006. Αμέσως άρχισαν να φωνάζουν τόσο οι κρατούμενοι μέσα στο μοιραίο κελί, όσο και από τα διπλανά κελιά, χτυπώντας τις πόρτες. Στη σημείο έφθασε ένας υπάλληλος ο οποίος δεν άνοιξε αμέσως, αλλά έφυγε για να επιστρέψει με ενισχύσεις 15-20 λεπτα αργότερα, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό που ίσχυε τότε στον Κορυδαλλό, με εντολή του αρχιφύλακα Γιώργου Νικολόπουλου, έπρεπε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να παραδίδουν όλα τα κλειδιά από τις πτέρυγες στο θυρωρείο στις 10:45 για λόγους ασφαλείας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει το κελί κάποιος σωφρονιστικός υπάλληλος τη νύχτα, ύστερα από επιμονή κάποιου κρατουμένου, οπου υπάρχουν στη φυλακή λιγότερες δυνάμεις και υπηρχε κίνδυνος να εκδηλωθεί πιθανή ομηρία σωφρονιστικού υπαλλήλου, με σκοπό την απόδραση. Αυτός ήταν και ο λόγος ο οποίος εκείνη τη νύχτα έκαναν τόση ώρα οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Δ να ανοίξουν το κελί, αλλά και αρκετές φορές στο παρελθόν όταν χρειαζόταν βοήθεια κάποιος κρατούμενους για λόγους υγείας. Μία καθυστέρηση και στο παρελθόν είχε στοιχίσει τη ζωή και σε αλλους κρατούμενους.

Η φωτιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα μέσα στο μικρό κελί των 9 τ.μ. και έγινε ορατή από τη μία πλευρά της Α πτέρυγας, που βρίσκεται απέναντι από τη Δ. Οι δύο από τους τέσσερις κρατούμενους ειχαν γαντζωθεί πάνω στα κάγκελα από το παράθυρο και ουρλιάζαν, όπου οι φωνές τους ακούγονται μέχρι την Α πτέρυγα.

Όταν άνοιξαν την πόρτα του κελιού οι σωφρονιστικοί βρήκαν τον έναν πεσμένο στο πάτωμα στο κέντρο του κελιού, εκεί που σύμφωνα με την Πυροσβεστική εκτιμάται ότι ξεκίνησε η φωτιά, ο δεύτερος ήτανε ξαπλωμένος νεκρός στο επάνω κρεβάτι της κουκέτας που ήταν στο παράθυρο και τους άλλους δύο από πάνω του, να έχουνε βγάλει τα κεφάλια τους έξω από το παράθυρο. Ο ένας εκ των δύο ανέπνεε ακομα.

Με εντολή του υπαρχιφύλακα ανοίξανε μερικα κελιά του μεσαιου οροφου της Δ, οπου κρατούμενοι με κουβάδες με νερό προσπαθουσαν να σβήσουν τη φωτιά, καθως και σε δύο κρατουμένους απο την Α ακτινα που εργάζονταν ως τραυματιοφορείς στη φυλακή, για να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού όπου εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατος των τριών και ο τέταρτος μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και στη συνέχεια στον Ερυθρό Σταυρό.

Τα σώματα και τα πρόσωπα και των τεσσάρων είχαν παραμορφωθεί σε τέτοιο βαθμό που δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του κρατούμενου που ήταν ζωντανός ως νεκρός και αντίστοιχα κάποιο άλλο που ήταν νεκρός ότι ζούσε. Το λάθος έγινε αντιληπτό λίγες μέρες αργότερα με την εξέταση DNA που τους έγινε, αλλά πλέον και ο τέταρτος μετά από δύο εβδομάδες εξέπνευσε.

Νεκροί ήταν ο Νίκος Στρουμπάκος 44 ετών, εξέτιε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και οι τρεις ρουμάνοι Μαριάν Γκρέκα 38 ετών, εξέτιε ποινή κάθειρξης επτά ετών για κλοπές, Φανέλ Παντουράρου 34 ετών υπόδικος και Νικολάε Ράντου 30 ετών υπόδικος.

Την επόμενη μέρα Παρασκευή 31 Μαρτίου 2006 οι κρατούμενοι τις πτερυγες Α, Γ και Δ προχώρησαν σε αποχή συσσιτίου, αρνήθηκαν τη μεσημεριανή καταμέτρηση ενώ το βράδυ παρέμειναν ανοιχτοί για μία παραπανω ώρα.Το Σάββατο και την Κυριακή 1 και 2 Απρίλη στη Δ συνέχισαν την αποχή από το συσσίτιο και την άρνηση του μεσημεριανού κλεισίματος.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, 3 Απρίλη, η σωφρονιστική υπηρεσία απάντησε με μεταγωγή και ξυλοδαρμό, 90 άτομων από τη Δ πτέρυγα κυρίως Αλβανων, ενώ ταυτόχρονα κράτησε τους υπόλοιπους κρατούμενους της πτέρυγας κλειδωμένους στα κελιά τους, χωρίς να τους ανοίξει καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο έληξε και την κινητοποίηση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος παπαληγούρας την επόμενη μέρα δήλωσε "Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν" και διέταξε ΕΔΕ και εισαγγελική έρευνα.

Η ποινή με την οποία «τιμωρήθηκε» από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού Γ. Μαρινάρος – που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά τον τραγικό θάνατο των τεσσάρων κρατουμένων – ήταν η στέρηση τριών ημερομισθίων. Ανάλογα πρόστιμα κράτησης μισθού από δύο ως πέντε ημέρες επιβλήθηκαν και στους αρχιφύλακες και υπαρχιφύλακες των φυλακών Κορυδαλλού.

Η ΕΔΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μαρινάρος είχε φροντίσει για την ασφάλεια των κρατουμένων, αφού είχε ζητήσει την έκδοση πιστοποιητικού πυρόσβεσης των φυλακών από την Πυροσβεστική. Ωστόσο, το πιστοποιητικό, έως την ημέρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στις φυλακές, δεν είχε εκδοθεί, διότι η Πυροσβεστική ζητούσε από το διευθυντή των φυλακών συμπληρωματικά στοιχεία. Απλή αμέλεια ανέφερε η ΕΔΕ και για τους εμπλεκόμενους αρχιφύλακες και υπαρχιφύλακες.

Το κελί παρέμεινε σφραγισμένο για περισσότερο από ένα μήνα, από το ανακριτικό τμημα της πυροσβεστικής, το οποίο πιθανολογεί ότι η φωτιά ξεκίνησε από το κέντρο του δωματίου και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, αναπτύσσοντας μεγάλη θερμοκρασία. Μέσα στο χώρο του κελιού είχαν καταστραφεί τα πάντα με αποτέλεσμα να μην μπορεί η πυροσβεστική να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, για την αιτία που τη προκάλεσε.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License