ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Συνέλευσης & της Κοινότητας Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας

Τα Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας αποτελούν ένα συγκρότημα 179 κατοικιών σε ένα χώρο 14 στρεμμάτων στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στη Γ.Α.Δ.Α., το εφετείο, το γήπεδο της Λεωφόρου και τα νοσοκομεία ΕΛΠΙΣ & Αγ. Σάββας και το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι κατειλημμένο και κατοικείται.

Από το 2002 και έπειτα, όταν ουσιαστικά ξεκίνησε ο νέος κύκλος σχεδιασμού καταστολής και λεηλασίας των Προσφυγικών κατοικιών Λ. Αλεξάνδρας, με πρόφαση την ανάπλαση στα πλαίσια των επερχόμενων ολυμπιακών αγώνων του 2004, οι προσπάθειες άλωσης της γειτονιάς δεν έχουν σταματήσει.

Έτσι, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες πώλησης και ερημοποίησης της γειτονιάς, οι οποίες αποκρούστηκαν με την αναγνώριση των Προσφυγικών ως εθνικό μνημείο από το ΣΤΕ λόγω του ιστορικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα τους, ακολούθησε η σκοπούμενη υποβάθμιση και η κάλυψη του κενού χώρου από μικροσυμμορίες, οι οποίες επιχειρούσαν με την κάλυψη της Γ.Α.Δ.Α..

Τους νέους σχεδιασμούς της καταστολής ήρθαν να απαντήσουν σε πρώτη φάση καταληψίες-αγωνιστές οι οποίοι μπήκαν και δούλεψαν στην γειτονιά και σε δεύτερη η οργανική συγκρότηση μέρους τους σε κοινότητα αγώνα και τη Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών (Συ.Κα.Προ.). Η δεκαετής δράση τους έδωσε ζωή και αυτοοργάνωσε την γειτονιά κάνοντας την σήμερα την μεγαλύτερη εδαφικά και αριθμητικά κατάληψη-κοινότητα στον ελλαδικό χώρο με 400-500 σταθερούς κατοίκους και αυτοοργανωμένες δομές (χώρο συνελεύσεων, συλλογική κουζίνα, συλ. σκίπινκ, συλ. φούρνους, συλ. Internet, παιδικό στέκι), με παρουσία σε κοινωνικούς-ταξικούς και διεθνιστικούς αγώνες.

Εκτός, όμως, από τις μετωπικές προσπάθειες των κρατικών μηχανισμών έχουν εφαρμοστεί, παράλληλα, διάφορες στρατηγικές τακτικές ισοπέδωσης της αντίστασης και του συλλογικού αγώνα των καταληψιών κατοίκων (κόψιμο ρεύματος, νερού, ποινικές διώξεις καταληψιών κ.α.). Ακολούθως, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι συνέπειες των εσωτερικών τριβών που προκλήθηκαν εντός του κινήματος, τόσο κατά το κύμα καταστολής ενάντια στις καταλήψεις της κυβέρνησης Σαμαρά, όσο μετά την έλευση της «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να μετράμε ως σήμερα τρία διαφορετικά κύματα διαφόρων μορφών καταστολής με ταυτόχρονες απώλειες ή διαρροές από την γειτονιά (2012, 2015 & 2018), με πιο σημαντικό την πολύμηνη πολιορκία και αποτυχημένη απόπειρα εισβολής στις 31/10 & 1/11/2016, κάτι που οι κρατικοί και κομματικοί μηχανισμοί γνωρίζουν να εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο.

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων η Συνέλευση και η Κοινότητα των Προσφυγικών (Συ.Κα.Προ.), καθώς και οι νέες/οι σύντροφοι που ενίσχυσαν με την συμμετοχή τους, με δέσμευση και συνέπεια, προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανό και να μεγαλώσουν το απελευθερωμένο έδαφος μέσα στην γειτονιά. Με τους αγώνες που δόθηκαν, τις συλλογικές δομές και σχέσεις που δημιουργήθηκαν και την απελευθέρωση νέων άδειων σπιτιών, σήμερα, έχει επιτευχτεί η πλήρης, σχεδόν, παρουσία της κοινότητας και στα 8 μπλοκ αποτελούν που την γειτονιά.

Παράλληλα και εχθρικά με τους δικούς μας αγώνες κινούνται και οι κρατικοί και κομματικοί μηχανισμοί, οι οποίοι, λογικά θορυβημένοι, καταθέτουν τα νέα τους σχέδια για την άλωση και την λεηλασία της γειτονιάς. Όπως όλα δείχνουν το νέο χτύπημα που έχει ήδη μπει σε εφαρμογή, πρόκειται να είναι και το πιο σοβαρό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς και κρατικούς μηχανισμούς έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε παρέμβαση ανάπλασης της γειτονιάς μας, απειλώντας ευθέως την παραμονή των κατοίκων-καταληψιών, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της γειτονιάς (οικογένειες, άποροι, μετανάστες, πολ. πρόσφυγες κ οργανώσεις, ντόπιοι αγωνιστές κ.α.).

Όλο αυτό το διάστημα συνεχώς ανακινείται το ενδεχόμενο της εισβολής (17/8/18, τέλη Γενάρη και μέσα Φλεβάρη 2019) με νομικές και θεσμικές ρυθμίσεις, μιντιακές ανακοινώσεις και άλλες κινήσεις ενδιαφερόμενων μερών (πολιτιστικοί και τοπικοί σύλλογοι, τεχνικοί έλεγχοι κ.α.), που ωστόσο κάθε φορά έμεναν ως μια ακόμη απειλή και προειδοποίηση.

Όλη αυτή η διαδικασία ήρθε να επισφραγιστεί με την τελική ψήφιση του νέου σχεδίου τον προηγούμενο μήνα. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε το νέο πλάνο της κοινότητας και της γειτονιάς για τα επόμενα χρόνια, με την ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών δομών και λειτουργιών και την δημιουργία νέων. Καθοριστικής σημασίας, ωστόσο, είναι η συνολική και πολύπλευρη κινηματική αλληλεγγύη, μιας και η τελική αυτή μάχη για την διάσωση ή όχι ενός ζωντανού κινηματικού εδάφους αγώνα είναι κάτι που μας αφορά και θα κοστίσει σε όλες και όλους μας.

Εντός αυτών των συνθηκων εργαζόμαστε για την διαδικασία ανοίγματος και καλέσματος αλληλεγγύης, για την περεταίρω ενίσχυση των Προσφυγικών και την ετοιμότητα για την υπεράσπιση των εδαφών και των σπιτιών μας απέναντι στην καταστολή. Με βάση το πλαίσιο αυτό ζητάμε την πολιτική, έμψυχη και υλική στήριξη του κόσμου του αγώνα, των οργανωμένων σχηματισμών και κάθε συντρόφισσας/ου, με σκοπό την συγκρότηση ενός μετώπου αντίστασης και αγώνα, για την υπεράσπιση του απελευθερωμένου εδάφους της κατειλημμένης γειτονιάς των Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας και της πολιτικής, οργανικής και λειτουργικής της αυτονομίας, απέναντι στην κρατική καταστολή και λεηλασία.

Έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, θεωρούμε επείγον και αναγκαίο να προχωρήσουμε σε δημόσια έκτακτη ανακοίνωση επαγρύπνησης για ενδεχόμενη εισβολή/εκκένωση μέρους των κατειλημμένων Προσφυγικών και ιδιαίτερα του 1ου και του 8ου μπλοκ, από τις δυνάμεις καταστολής με πρόσχημα το σχέδιο ανάπλασης, γεγονός που θα προκαλέσει ένα ντόμινο ανακατατάξεων και εξελίξεων μέσα στην γειτονιά με στόχευση την συνολική άλωσή της.

Αν και το έκτακτο της παρούσας ανακοίνωσης δεν επιτρέπει μια συνολικότερη ανάλυση, η οποία θα έρθει με το κείμενο και το κάλεσμα ανοίγματος, είναι ανάγκη να υπενθυμιστούν τα εξής:

Η Συ.Κα.Προ. δεν ηγεμονεύει μέσα στη γειτονιά των Προσφυγικών, δεν ασκεί συνολικό έλεγχο διαχείρισης της γειτονιάς, ούτε το επιχείρησε ποτέ, διατηρώντας πάντα τα ανοιχτά, οριζόντια και κοινοτιστικά χαρακτηριστικά της με πολιτικό και υλικό κόστος.

Ο ρόλος της Συ.Κα.Προ μέσα στη γειτονιά των Προσφυγικών είναι να αποτελεί το δεσμευμένο με συνέπεια κομμάτι της, το οποίο επωμίζεται εθελοντικά την υπεράσπιση του απελευθερωμένου εδάφους απέναντι στην καταστολή και την συγκρότηση μιας ελεύθερης και αυτόνομης οργανωμένης κοινότητας εντός του.

Το οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο της Συ.Κα.Προ. δεσμεύει μόνο όσους έχουν εθελοντικά συνταχθεί με αυτό.

Έτσι, αντιλαμβανόμαστε με όρους διακυβεύματος και επίδικου ότι:

Η επιβίωση ή όχι των Προσφυγικών από την επερχόμενη επίθεση ως μια αυτόνομη αυτοοργανωμένη κοινότητα αγώνα θα ορίσει στο σύνολό τους σχεδιασμούς αστικής ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας και του ριζοσπαστικού εδαφικοποιημένου κινήματος.

Η επιτυχημένη προστασία της κατειλημμένης γειτονιάς των Προσφυγικών από την καταστολή και τη λεηλασία αποτελεί στο σύνολό της ευθύνη του οργανωμένου κινήματος και όλου του κόσμου του αγώνα.

Για τους λόγους αυτούς:

Κηρύσσουμε την κατειλημμένη γειτονιά των Προσφυγικών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενάντια σε ενδεχόμενη εισβολή-εκκένωση

&

καλούμε την καθεμιά και τον καθένα να σταθούν αλληλέγγυοι για την υπεράσπιση του απελευθερωμένου εδάφους και της κοινότητας των Κατειλημμένων Προσφυγικών.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

 

31/3/2019 Αμπελόκηποι - Αθήνα

Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License