ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 1431ΑΜ/ www.1431am.org

Λέγεται ότι «ο ιταλικός Μάης κράτησε 10 χρόνια», για να τονιστεί με αυτόν τον τρόπο ο πλούτος, η διάρκεια και η επιρροή του κινήματος που αναπτύχθηκε στην Ιταλία από τα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '70. Η Ιταλία δεν ήταν η μόνη χώρα που κλονίστηκε από κινητοποιήσεις εκείνη την περίοδο. Από το αντιπυρηνικό κίνημα στη Γερμανία και το γαλλικό Μάη του '68 μέχρι τα κινήματα των μαύρων και των φοιτητών στις Η.Π.Α., από τις αρνήσεις μέσα στα εργοστάσια των δυτικών μητροπόλεων μέχρι την ανάδυση νέων υποκειμενικοτήτων που έθεταν ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας (γυναίκες, ομοφυλόφιλοι), ολόκληρα κοινωνικά πεδία γονιμοποιήθηκαν με νέες επιθυμίες, αρνήσεις και χειρονομίες. Παρ' όλα αυτά ήταν στην Ιταλία που επιχειρήθηκε η αλληλεπίδραση αυτών των διαφορετικών υποκειμένων σε τέτοιο βαθμό που το κίνημα να καταφέρει να έχει μία συνολικά επαναστατική προοπτική. Οι αυτομειώσεις στις γειτονιές, οι καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων, οι άγριες απεργίες και ο αντιφασιστικός αγώνας, όπως και η γέννηση της αντικουλτούρας (με την πολύτιμη συνεισφορά των ελεύθερων ραδιοφώνων και των κοινωνικών κέντρων), συνέθεσαν ένα αρχιπέλαγος αγώνων που ταλάνισε τη γειτονική χώρα για πάνω απόδέκα χρόνια. Το αρχιπέλαγος αυτό ονομάστηκε αυτονομία. ( πρόλογος από την μπροσούρα ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ).

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

antistasi@espiv.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License