Σήμερα το πρωί στις 9:30, περνώντας από την Πλατεία Εξαρχείων, δύο σύντροφοι γίναμε μάρτυρες του προκλητικού κατεβάσματος από ναρκεμπόρους, ενός πανό που είχε αναρτηθεί στην Πλατεία την Παρασκευή 29/3 στη συγκέντρωση-διαδήλωση έναντια στα περιστατικά βιασμών στην περιοχή. Το πανό με υπογραφή ένα μαυροκόκκινο αστέρι, έγραφε στην αραβική γλώσσα "Έξω οι μαφιόζοι και οι βιαστές από τα Εξάρχεια". Δύο ναρκέμποροι, το κατέβασαν με χαρακτηριστική ένταση, ο ένας μάλιστα το έσκισε με μαχαίρι που έβγαλε από την τσέπη του. Στη συνέχεια το πέταξαν στα σκουπίδια φωνάζοντας, ενώ η ομήγυρη τους γελούσε. Ήταν ιδιαιτέρως επιθετικοί, μάλιστα μας κοίταξαν έντονα όταν κοντοσταθήκαμε για να δούμε τι γίνεται. Ανάλογο περιστατικό στην Πλατεία, μόνο οι Δελτάδες είχαν κάνει.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή  κίνηση πρόκλησης από πλευράς ναρκεμπόρων, που καταδεικνύει την ανάγκη συνέχισης του αγώνα αλλά και της υπεράσπισης των κινηματικών δομών. 

Σύντροφοι


Το κατέβασμα πολιτικού πανό στην πλατεία δεν είναι πρωτοφανής κίνηση. Έχουν καταγραφεί τα ανάλογα περιστατικά που έχουν κάνει αρκετές φορές τα ΜΑΤ στην πλατεία, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (πιο πρόσφατα από την εποχή των ΔΕΛΤΑδων), με πιο χαρακτηριστική το πέρασμά τους από την πλατεία στις 6 Δεκέμβρη 2017, όπου εκτός του ότι κατέβασαν και έριξαν στη φωτιά όλα τα πανό, ξύλωσαν και τη μάντρα της παιδικής χαράς (ενημερωτικό ποστ).

Αλλά αναφερόμενοι σε ανάλογα περιστατικά από μαφιόζους, υπάρχει το προηγούμενο του Μαϊου του '17, όπου μπράβοι-προστάτες των νόμιμων και παράνομων αγορών της γειτονιάς και διαχειριστές του δημόσιου χώρου ως εμπορικού χώρου, που δρουν για λογαριασμό και υπό την κάλυψη πολιτικών οργανώσεων -όπως έχει καταγραφεί σε πλειάδα περιπτώσεων με δημοσιεύσεις και στο indymedia (δεν προσθέτω κάτι νεότερο)-, κατέβασαν πανό της κατάληψης GARE που καλούσε σε ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην αστυνομική κατοχή. Παραθέτω τις σχετικές δημοσιεύσεις:

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΑΦΙΟΖΙΚΑ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

CALL TO VIGILANCE AGAINST THE MAFIA WING OF REPRESSION

Ανακοίνωση – ενημέρωση σχετικά με την πρόσφατη απόπειρα στοχοποίησης της κατάληψης GARE (Συλλογικότητες και σύντροφοι για την υπεράσπιση των χώρων αγώνα)

Announcement-information about the recent attempt to target GARE squat (Collectives and comrades for the defense of spaces of struggle)

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης:

https://athens.indymedia.org/post/1574065/

https://athens.indymedia.org/post/1574029/

https://athens.indymedia.org/post/1574043/

https://athens.indymedia.org/post/1574109/

κι ένα συναφές γεγονός

Αυτή η ενημέρωση δεν αποσκοπεί στην υποτίμηση του τελευταίου συμβάνοντος. Τουναντίον, προστίθεται για να μην ξεχνάμε και να 'χουμε κατά νου τις βαθιές πτυχές του προβλήματος.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤ' ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ

από Αναρχικός από τα Εξάρχεια 02/04/2019 10:58 μμ.


Αν διάβαζες το κείμενο πιο προσεκτικά θα έβλεπες οτι το "πρωτοφανές" είχε σαφή προσδιορισμο. Αναφερόταν σε "πρωτοφανή κινηση πρόκλησης από πλευράς ναρκεμπόρων". Και όντως από ναρκεμπόρους κατέβασμα πανό στην πλατεία από όσο θυμάμαι δεν έχει γίνει...με εξαίρεση το 2008 από πρεζεμπόρους που είχαν κατεβάσει ένα πανό που έγραφε "οι μπατσοι πουλάνε την ηρωίνη"...πολυ πιθανο βέβαια αντιστοιχα σκηνικα να έχουν γίνει και τη δεκαετία του 80' και 90' στους μεγάλους αγώνες τότε ενάντια στο πρεζεμπόριο...

από Μνήμη 04/04/2019 4:45 μμ.


Οι μπράβοι-προστάτες των νόμιμων και παράνομων αγορών της γειτονιάς και διαχειριστές του δημόσιου χώρου ως εμπορικού χώρου, είναι ιεραρχικά και οικονομικά πάνω από τους ναρκέμπορους του πεζοδρομίου. Είναι οι νταβατζήδες τους. Άρα, δεν αναφερόμαστε σε διαφορετικές περιπτώσεις, ταξικοκοινωνικά υποκείμενα, δομές. Μιλάμε για το ίδιο σύστημα, όχι με αφηρημένους ιδεολογικούς όρους, αλλά με όρους εδαφικής οικονομικής-πολιτικής-μιλιταριστικής οργάνωσης.


Η αλήθεια είναι ότι  κατέβασμα πανό από ναρκεμπόρους είχε σημειωθεί και στη φάση του αγώνα ενάντια στις ναρκομαφίες τo 2016.

Υπό μία έννοια όμως το τελευταίο κατέβασμα από ναρκεμπόρους αποτελεί όντως μια "πρωτοφανή πρόκληση" στην παρούσα φάση του αγωνα, δεδομένου ότι έγινε επιδεικτικά μπροστά στα μάτια συντρόφων -πιθανή αντίδραση των οποίων ίσως να οδηγούσε σε εντελώς απρόβλεπτες καταστάσεις- και μάλιστα λίγες μόνο μέρες μετά τη μαζική διαδήλωση της 29/3.

Και ενώ οι ναρκέμποροι συνεχίζουν να πουλούν ανενόχλητοι την πραμάτεια τους μπροστά στα μάτια του κινήματος...Με την ανοχή και ενθάρρυνση της αστυνομίας - μέχρις ότου τους αποσύρει για λόγους τακτικής. Όπως γινόταν πάντα. Και όπως ρητά μας υπενθυμίζει το λησμονημένο αναρχικό σύνθημα "Οι μπάτσοι πουλάνε τα ναρκωτικά". 

Δεν υποτιμώ τη διαπλοκή των κάθε λογής μπράβων-προστατών των νόμιμων και παράνομων αγορών  με τους ναρκέμπορους. Βέβαια οι ναρκέμποροι  δεν είναι μια απλή πτυχή του παράνομου κεφαλαίου, αλλά ίσως ο πιο ισχυρός του πόλος, συγκροτημένος με πολύ πιο συνεκτικούς μιλιταριστικούς όρους, όπως δείχνουν και οι συνδέσεις του με τις μαφίες των φυλακών, από τους "παραδοσιακούς"  μπράβους- προστάτες των Εξαρχείων. Σε κάθε περίπτωση η διαπλοκή αυτή έχει πολλές φορές αναδειχθεί  όλα αυτά τα χρόνια, φτάνοντας κάποιες φορές μάλιστα στην ανοιχτή σύγκρουση.

Ωστόσο ο βασικός αρωγός του ναρκεμπορίου -όπως και των μπράβων-προστατών κλπ- είναι πάντα το κράτος και τα όργανα του. Αυτό είναι που κυριαρχεί σήμερα στην πλατεία, μέσω του ναρκεμπορίου, και γι αυτό στην πραγματικότητα ο αγώνας ενάντια στο ναρκεμπόριο είναι αγώνας ενάντια στο κράτος. 

Υπό αυτήν την έννοια η ανοχή στο ναρκεμπόριο σημαίνει ανοχή στην κρατική βαρβαρότητα και την αστυνομική καταστολή. Σημαίνει συναίνεση στην αλλοίωση και τη συκοφάντηση των ιστορικών πολιτικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών της γειτονιάς.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License