Aυλαία για τις διώξεις των 5 της διαδήλωσης του NO EXPO

Aυλαία για τις διώξεις των 5 της διαδήλωσης του NO EXPO

post image

Στις 18 Μαρτίου 2019, έπεσε οριστικά η αυλαία της δίωξης των 5 συντρόφων μας για την πρωτομαγιάτικη πορεία NO EXPO, που έλαβε χώρα το 2015 στο Μιλάνο. Η ιταλική δικαιοσύνη αποφάσισε την ακύρωση αυτής της δίκης στη βάση ότι οι 5 έχουν δικαστεί για τα ίδια αδικήματα από την ελληνική δικαιοσύνη, άρα δεν μπορούν να ξαναδικαστούν για αυτά.

Τα αφεντικά και οι τοπικοί άρχοντες του Μιλάνου, 10 χρόνια πριν, αποφάσισαν να κηρύξουν τον πόλεμο στα φτωχά στρώματα της πόλης φέρνοντας την διεθνή έκθεση Expo που για τους σκοπούς της τσιμεντοποίησαν χιλιάδες στρέμματα γης, προχώρησαν σε εξώσεις εργατικών κατοικιών, επίταξαν απεργίες εργαζομένων κ.α. Από τις αρχές αυτής της λεηλασίας οι κάτοικοι της πόλης αντέδρασαν δυναμικά και βγήκαν στο δρόμο, με τα χιλιάδες πρόσωπα τους, αντιστεκόμενοι στη (περαιτέρω) υποτίμηση της καθημερινής ζωής. Φώναξαν και απαίτησαν να μη γίνει ποτέ αυτή η έκθεση!

Έξι μήνες μετά τη πορεία της 1ης Μάη του 2015 ενάντια στα προκλητικά εγκαίνια της φιέστας αυτής, η ιταλική δικαιοσύνη προχωράει στη ποινική δίωξη 10 διαδηλωτών. Η ιταλική δικαιοσύνη ραδιουργεί για χάρη της έκθεσης, με σκοπό να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη από τα σκάνδαλα και τις καταστροφικές συνέπειες της, να τρομοκρατήσει κάθε έναν και μία που κατέβηκε εκείνη την ημέρα στο δρόμο.

Ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης δημιουργήθηκε σε Ελλάδα και Ιταλία απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Σήμερα 3,5 χρόνια μετά την έναρξη των διώξεων η δικαιοσύνη δεν μπόρεσε να δικάσει ούτε έναν διαδηλωτή με τη περιβόητη κατηγορία περί «ερήμωσης και λεηλασίας». Οι 4 Ιταλοί σύντροφοι είναι ελεύθεροι (το επόμενο διάστημα θα δικαστεί και ο 5ος Ιταλός) ενώ για τους 5 συντρόφους μας η δίκη ακυρώθηκε!

«Κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ποντίκι», είναι ίσως ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό για τις επιδιώξεις και τα αποτελέσματα του ιταλικού κράτους απέναντι στο κίνημα και τους διαδηλωτές. Μετά από μια μιντιακή εκστρατεία ψέματος και προπαγάνδας που παρουσίαζε τους διαδηλωτές ως τρομοκράτες και την έκθεση ως «τη μητέρα της ανάπτυξης», αποδείχθηκε περίτρανα (με την αποκάλυψη σκανδάλων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις καταδίκες εμπλεκόμενων εργολάβων) πως οι μοναδικές και πραγματικές ευθύνες για την ερήμωση και την λεηλασία της πόλης φέρει η EXPO.

Μετά από 3,5 χρόνια αγώνα ενάντια σε αυτές τις διώξεις, το συμπέρασμα μας είναι ότι η αλληλεγγύη μπορεί να κερδίσει τη καταστολή. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης και αγώνα ήταν αυτές που κατάφεραν να σταθούμε και να βάλουμε φρένο στα πρωτοφανή σχέδια των διωκτικών αρχών. Με αυτή την κατάληξη, γινόμαστε πιο σίγουροι /ες πως οι ζωντανές κοινότητες μπορούν να κερδίσουν αυτά που φαίνονται «ανίκητα».

Την Πρωτομαγιά ήμασταν όλοι κι όλες εκεί!

Αλληλεγγύη στον 5ο συγκατηγορούμενο Ιταλό διαδηλωτή όπου συνελήφθη στην Τουλούζη, εκδόθηκε στην Ιταλία και προφυλακίστηκε μέχρι την δίκη του.

Δύναμη στους συντρόφους-ισσες της επιτροπής βάσης για την στέγη από το Giambellino (Μιλάνο) που διώκονται από τις αρχές με την κατηγορία της «εγκληματικής οργάνωσης». #iomiassocio

Σύντροφοι / Συντρόφισσες που συμμετείχαν στη Διαδήλωση τη 1η Μάη στο Μιλάνο ενάντια στην διεθνή έκθεση EXPO 2015

Απρίλης ‘19

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License