Η Επανάσταση και η Ορχήστρα (The Revolution and the Orchestra)

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ 1917. Ενώ ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται, ξεσπάει η Επανάσταση στη Ρωσία. Η Συμφωνική Ορχήστρα της Μόσχας δίνει τον τόνο — τη μορφή και το περιεχόμενο που θα έπρεπε να πάρει αυτή η Επανάσταση.

post image

Η Επανάσταση και η Ορχήστρα 

Η Επανάσταση και η Ορχήστρα (The Revolution and the Orchestra)

Ένα ντοκιμαντέρ για την Ρωσική Επανάσταση του 1917

A documentary about the Russian Revolution of 1917

Διάρκεια ντοκιμαντέρ : 53΄ λεπτά

Παραγωγή: Λέσχη των Ισοπεδωτών 2010

Επιμέλεια, μοντάζ, ηχητικές επιλογές: Γιώργος Μεριζιώτης

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ

1917. Ενώ ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται, ξεσπάει η Επανάσταση στη Ρωσία. Η Συμφωνική Ορχήστρα της Μόσχας δίνει τον τόνο — τη μορφή και το περιεχόμενο που θα έπρεπε να πάρει αυτή η Επανάσταση.

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Η επανάσταση σαν κοινωνικό φαινόμενο είναι ο αναπλαστής νέων αξιών. Παράλληλα, είναι και δημιουργός νέων καταστάσεων μέσα από τα ερείπια του παλιού κόσμου. Η μεγάλη Οκτωβριανή επανάσταση δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Εκτός των άλλων και στον πολιτισμό. Τουλάχιστον μέχρι το 1923 -1925 σε όλους τους τομείς της τέχνης και της αρχιτεκτονικής δημιουργήθηκαν πρωτοποριακά παραδείγματα.

Η επαναστατημένη ορχήστρα της Μόσχας το 1918, καταργεί το μαέστρο και αυτοδιευθύνονται τα μέλη της ορχήστρας, δηλ οι ίδιοι οι μουσικοί. Αυτό δε σήμαινε ότι αρνιόντουσαν το συνθέτη – μουσουργό – δημιουργό. Στις πρόβες τους δέχονταν το συνθέτη να τους μιλήσει για το ύφος που θα ήθελε να εκτελεστεί το έργο του.

Όλες οι αποφάσεις αλλά και οι διορθώσεις για τυχόν λάθη παίρνονταν στη συνέλευση της ορχήστρας. Αυτή η ορχήστρα λοιπόν, που κατάργησε το διευθυντή και αυτοδιευθυνόνταν, καταργήθηκε το 1924 με διάταγμα! Από τους μπολσεβίκους γιατί αυτό πήγαινε πολύ (έπρεπε να υπάρχει και υπήρχε) ένας μαέστρος της επανάστασης ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ που (γνωστός με το ψευδώνυμο Λένιν) θα έδινε το τέμπο – ρυθμό – και το ύφος.

Αυτή η ορχήστρα είναι μία ελάσσων υπόθεση μέσα στα γενικότερα επαναστατικά ζητήματα στη Ρωσία εκείνης της περιόδου. Όμως ο συμβολισμός της είχε μεγάλη σημασία αφού οι απολογητές της κυριαρχίας και της ιεραρχίας μέχρι σήμερα, ένα από τα επιχειρήματα που θέτουν είναι το εξής:

Όπως δε μπορεί να υπάρξει ορχήστρα χωρίς μαέστρο, έτσι και δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς αρχηγό (μαέστρο). Κι όμως υπήρξε η ορχήστρα χωρίς διευθυντή και λειτούργησε αυτοδιευθυνόμενη για τρία χρόνια θαυμάσια. Και αφού υπήρξε, μπορεί να ξανα υπάρξει!

Δείτε ή κατεβάστε το ντοκιμαντέρ απο εδώ:

https://archive.org/details/isopedotes_yahoo_201904

Πρώτη δημοσίευση εδώ:

https://athens.indymedia.org/post/1133358/

Δείτε και εδώ: https://video-morfwsh.blogspot.com/2013/12/blog-post_30.html

 

Πηγή: https://autonomidrasi.com/2019/04/08

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License