ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

Πρωτοβουλία Αθήνας εναντίον των Εξορύξεων Υδρογονανθράκων Η πολιτική της εκποίησης των κοινών αγαθών σε όλο τον κόσμο, με πρόσχημα την “ανάπτυξη”, έχει αρχίσει, ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια να απειλεί με ανεπανόρθωτες καταστροφικές συνέπειες τόσο τη φύση και τον πολιτισμό, όσο και την κοινωνία. Αυτό συμβαίνει και στο Μεξικό, όπου η νέα «αριστερή» κυβέρνηση του Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ προσπαθεί με πρόσχημα την “ανάπτυξη” και στο όνομα της “προόδου” να επιβάλλει μια ληστρική νεοφιλελεύθερη πολιτική και μάλιστα με δημοκρατικό προσωπείο.

Η πολιτική της εκποίησης των κοινών αγαθών σε όλο τον κόσμο, με πρόσχημα την “ανάπτυξη”, έχει αρχίσει, ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια να απειλεί με ανεπανόρθωτες καταστροφικές συνέπειες τόσο τη φύση και τον πολιτισμό, όσο και την κοινωνία.

Αυτό συμβαίνει και στο Μεξικό, όπου η νέα «αριστερή» κυβέρνηση του Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ προσπαθεί με πρόσχημα την “ανάπτυξη” και στο όνομα της “προόδου” να επιβάλλει μια ληστρική νεοφιλελεύθερη πολιτική και μάλιστα με δημοκρατικό προσωπείο. Μια πρώτη γεύση αυτής της πολιτικής είναι τα σχέδια που πρόσφατα εξήγγειλε, όπως το Τρένο Μάγια, συνοδευόμενο από μαζικές τουριστικές εγκαταστάσεις, τα τεράστια θεματικά αρχαιολογικά πάρκα στις περιοχές των Μάγιας, η φύτευση εμπορεύσιμων δέντρων σε ένα εκατομμύριο εκτάρια της Ζούγκλας Λακαντόνα, η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει τον Ατλαντικό με τον ειρηνικό διασχίζοντας την περιοχή των Τσιάπας, οι εξορυκτικές “επενδύσεις” στην ίδια περιοχή κ.α

Εμπόδια σε αυτή την επερχόμενη λαίλαπα αποτελούν οι αντιστάσεις των από κάτω και κυρίως των ιθαγενών λαών και των Zαπατίστας που απορρίπτουν το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης. Εδώ και 25 χρόνια, το ζαπατίστικο κίνημα δίνει τη δική του απάντηση στα καπιταλιστικά σχέδια ανοίγοντας ένα νέο δρόμο: με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες καταφέρνουν να οικοδομήσουν μία καθημερινότητα αυτονομίας, που αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της ζωής και της κοινωνίας, από την εκπαίδευση έως την υγεία, έως τη δικαιοσύνη, την οικονομία και τους τρόπους διακυβέρνησης.

Προσηλωμένοι λοιπόν σε αυτό το στόχο οι Ζαπατατίστας απαντούν με αποφασιστικότητα στα κυβερνητικά σχέδια: ”Θα συγκρουσθούμε, δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοσθούν εδώ αυτά τα προγράμματα της καταστροφής. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα πρόγραμμα που καταστρέφει τη ζωή της ανθρωπότητας και σκοτώνει τη Μάνα Γη. Γιατί πίσω από αυτά βρίσκονται τα συμφέροντα των μεγάλων ντόπιων και πολυεθνικών καπιταλιστών” (ΕΖLN-1 Γενάρη 2019)

Η Πρωτοβουλία Αθήνας Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων συμπαραστέκεται στον αγώνα των Ζαπατίστας και των ιθαγενών λαών, γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας για την προστασία της φύσης, του πολιτισμού και της κοινωνίας είναι κοινή υπόθεση όλων των κινημάτων. Πολύ περισσότερο που το μεγάλο βάρος αυτού του αγώνα σηκώνουν σήμερα οι Ζαπατίστας, οι οποίοι με τους αγώνες τους και την αυτόνομη οργάνωση της ζωής στα βουνά του νότιου Μεξικού εδώ και 25 χρόνια δείχνουν στους λαούς ότι ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός.

Επίσης θα συμμετέχουμε στην κινητοποίηση και την πορεία από τα Προπύλαια προς τη Μεξικανική Πρεσβεία, που οργανώνει για τις 10 του Απρίλη η “Σπίθα Αλληλεγγύης στον Αγώνα των Ζαπατίστας και των Ιθαγενών Λαών” Οι Ζαπατίστας δεν είναι μόνοι δεν είναι μόνες!!

 

Πρωτοβουλία Αθήνας εναντίον των Εξορύξεων Υδρογονανθράκων

https://ath-stop-mining.blogspot.com

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License