ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ, ΝΑ ΟΞΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Κείμενο του ελευθεριακού σχήματος KIZIL-KARA με αφορμή τις φοιτητικές εκλογές

ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ

ΝΑ ΟΞΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Την Τετάρτη 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι φοιτητικές εκλογές πανελλαδικά. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετάσχουν, όπως κάθε χρόνο, παρατάξεις- φερέφωνα κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίες την περίοδο αυτή ακονίζουν τα νύχια τους, για να γραπώσουν όσες περισσότερες ψήφους μπορούν, οικοδομώντας ψεύτικες σχέσεις (κυρίως με πρωτοετείς φοιτητές/ τριες), που βασίζονται στο «δούναι και λαβείν». Στην περίοδο της αποπολιτικοποίησης και της αποθέωσης τους καριερισμού, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την εκλογική σκακιέρα, απολίτικα (φαινομενικά) μορφώματα «ανεξάρτητων» φοιτητών, που κύριο μέλημά τους είναι η απεμπόληση οποιουδήποτε πολιτικού στίγματος μέσα στις σχολές και η εξύψωση της νοοτροπίας του ακαδημαϊσμού.

Γιαεμάς το πρόβλημα ξεκινά από την ίδια την αντίληψη της εκπροσώπησης. Ο θεσμός των εκλογών, ως αποθέωση της εκπροσώπησης, θεμελιώνει ένα σύστημα εντός του πανεπιστημίου, στο οποίο οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι όποιοι αγώνες των φοιτητών/ τριών, καθορίζονται από μια χούφτα «ειδικούς». Η ίδια αναθετική δομή που εφαρμόζεται στην κοινωνία, με τους λίγους να αποφασίζουν για τους πολλούς, έχει παγιωθεί και στο πανεπιστήμιο, το οποίο αποτελεί μία μικρογραφία της. Είναι γνωστό άλλωστε, πως η ηλικία κατά την οποία οι περισσότεροι/ ες εισάγονται σε κάποια σχολή, αποτελεί κομβικό χρονικό σημείο για τη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης και πολιτικών αντιλήψεων. Είναι συνεπώς κομβικό και για την εξουσία να ενεργοποιεί μέσα στα πανεπιστήμια μηχανισμούς ενσωμάτωσης (όπως οι φοιτητικές παρατάξεις), με σκοπό να πειθαρχεί τη νεολαία στις αξίες και το κοινωνικό γίγνεσθαι που η ίδια δημιουργεί και συντηρεί. Μιλάμε μάλιστα για ένα κομμάτι της κοινωνίας, που διαχρονικά πρωτοστατεί στους ταξικούς αγώνες, με όποιο κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τις εκάστοτε πολιτικές κράτους και κεφαλαίου.

Στην Κομοτηνή, τη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τις σχολές, έχουν αναλάβει κατά βάση η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ και η ΠΑΣΠ. Για τις συγκεκριμένες παρατάξεις δε χρειάζεται να γίνει παραπάνω ανάλυση, αφού γνωρίζουμε όλοι/ ες τη συντηρητική τους στάση μέσα στο πανεπιστήμιο και τις πολιτικές ατζέντες των αστικών κομμάτων, που προωθούν. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, όσον αφορά τη σχολή της Νομικής, είναι η ακροδεξιά κατεύθυνση, που απροκάλυπτα πλέον υιοθετεί η ΔΑΠ, με τα παιδιά της «αριστείας» να τοποθετούνται ανοιχτά σε διαδικασίες, υπέρ του ελληνικού εθνικισμού, με αφορμή το Μακεδονικό ζήτημα, να καταψηφίζουν (πρωτοφανές!) με επιτυχία το ψήφισμα για συμμετοχή του φοιτητικού συλλόγου στην πορεία της 17ης Νοεμβρίου, υπερασπιζόμενοι τις χουντικές τους καταβολές. Είναι άλλωστε γνωστό ότι αναφερόμαστε σε μία παράταξη που προτάσσει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου. Όσον αφορά την Ανεξάρτητη ΝΟμική Κομοτηνής (ΑΝΟΚ), πρόκειται για ένα συνονθύλευμα καριεριστών, που επιδιώκουν την επικράτηση μιας αποστειρωμένης αισθητικής μέσα στις σχολές, δαιμονοποιώντας πολιτικές αφίσες και συνθήματα σε τοίχους, καλλιεργούν τον τύπο του φοιτητή που πρέπει να ασχολείται μόνο με τις σπουδές του και να κλείνει τα μάτια στην κοινωνική αδικία, ενώ στις φοιτητικές διεκδικήσεις συμπεριλαμβάνουν μόνο συντεχνιακά ζητήματα, του τύπου σε ποια ιντερνετική πλατφόρμα θα αναρτώνται οι βαθμολογίες των μαθημάτων. Το μόρφωμα αυτό που προσπαθεί όπου σταθεί κι όπου βρεθεί να αποκηρύξει οτιδήποτε πολιτικό εντός των σχολών, στην ουσία με τη στάση του εξυπηρετεί την τυφλή υπακοή στις πολιτικές κράτους, κεφαλαίου και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ παράλληλα εκφυλίζει τις φοιτητικές διεκδικήσεις, μετατρέποντάς τες από δυναμική αντιπαράθεση μεταξύ μερών με αντιτιθέμενα ταξικά συμφέροντα (φοιτητές- Πρυτάνεις), σε συνδιαλλαγή σε χαλαρό κλίμα, με όρους συμβιβασμού, που όπως έχει αποδείξει η ιστορία των αγώνων, δεν έχουν καμία πιθανότητα νίκης, αφού μιλάμε για ανισοδύναμα μέρη.

Εμείς λέμε το εξής: οι φοιτητές/ τριες να διεκδικήσουμε μαχητικά τα πάντα, για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Οι φοιτητικές εκλογές και τα διοικητικά συμβούλια που αυτές καθορίζουν, είναι εμφανές πως δεν εκπροσωπούν στο ελάχιστο τα συμφέροντα των φοιτητών, αντ’ αυτού στέκονται ανάχωμα σε οποιαδήποτε ριζοσπαστική λογική και προωθούν την ιδιώτευση και την υπακοή. Δεν θα αφήσουμε καμία ομάδα δέκα με δεκαπέντε εκλεγμένων «ειδικών» να αποφασίζουν για χιλιάδες φοιτητές/ τριες. Να δυναμώσουμε και να εντείνουμε τις Γενικές Συνελεύσεις, με τη συμμετοχή όσων διακυβεύονται τα ταξικά τους συμφέροντα και όχι όσων εξυπηρετούν τα δικά τους ιδιωτικά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες. Να κάνουμε τα πανεπιστήμια και πάλι εστίες αμφισβήτησης και αγώνα, να συλλογικοποιηθούμε χωρίς αυθεντίες και αναθετικές λογικές, ενάντια στην υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, την επέλαση του κεφαλαίου στο πανεπιστήμιο και την υποτίμηση των ίδιων μας των ζωών.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 

ΣΠΑΜΕΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ελευθεριακό Σχήμα Kizil Karaelefkizilkara@espiv.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License