post image

Δήλωση της κατάληψης Σπύρου Τρικούπη 17 κατά των πρόσφατων εκκενώσεων και των σχεδίων του κράτους.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων γίναμε μάρτυρες, για μια ακόμη φορά, τεσσάρων εκκενώσεων, καταλήψεων στη γειτονιά των Εξαρχείων, τρείς εκ των οποίων ήταν προσφυγικές και μία φεμινιστική (καταφύγιο για Λοατκι+ άτομα). Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, ήταν πλήθος ανθρώπων να βρεθούν ξανά άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας, με πολλά ανήλικα παιδιά ανάμεσά τους, και κάποιοι από αυτούς, χωρίς χαρτιά, να καταλήξουν σε κέντρα κράτησης αντιμετωπίζοντας την απειλή απέλασης. Δεν φαντάζει στα μάτια μας σύμπτωση το γεγονός ότι αυτές οι ενέργειες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς σε ένα μήνα διεξάγονται αυτοδιοίκητες εκλογές παράλληλα με τις ευρωεκλογές και λίγο μετά, τον Οκτώβριο οι εθνικές εκλογές. Γιατί λοιπόν περίμεναν μέχρι τώρα για να ενεργήσουν; αν όχι για να ικανοποιήσουν τις πιο συντηρητικές φωνές των δυνητικών ψηφοφόρων τους, και ίσως να μπορέσουν να φλερτάρουν ακόμη και με κάποιες από τις πιο ρατσιστικές και εθνικιστικές τάσεις;

Άλλη μια φορά οι κυρίαρχες δυνάμεις, καταστέλλουν την αλληλεγγύη και τιμωρούν τους πιο αδύναμους στο όνομα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Καμία μας και κανείς μας δεν είναι τόσο χαζή/ός ώστε να μην καταλάβει πως πίσω από αυτές τις ενέργειες, κρύβονται και οικονομικά συμφέροντα, καθώς έπειτα από το ξεπούλημα ολόκληρης της χώρας σε δανειστές και κεφαλαιούχους, στην ατζέντα της κυβέρνησης μπαίνει η προώθηση συμφερόντων μεγάλων επενδυτών που θέλουν να μετατρέψουν τη γειτονιά μας σε ένα τεράστιο συγκρότημα Airbnb.

Είμαστε ακόμη πιο προβληματισμένοι καθώς παρατηρώντας το πολιτικό τοπίο, συμπεραίνουμε ότι οι προθέσεις του κράτους για κλείσιμο πολιτικών και προσφυγικών καταλήψεων δεν σταματούν εκεί. Οι βλέψεις τους επεκτείνονται πολύ παραπέρα και φοβόμαστε πως μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου πολλές ακόμη καταλήψεις θα δεχτούν επιθέσεις και θα εκκενωθούν.

Στη Σπύρου Τρικούπη 17, στεκόμαστε ενάντια σε αυτά τα σχέδια καταστολής κάθε εναλλακτικής και αλληλέγγυας δομής στην πόλη, που δεν ελέγχεται από το κράτος. Στεκόμαστε ενάντια σε κάθε ενέργεια που έχει ως στόχο της τη γειτονιά μας, και επιχειρεί να επιβάλει μια ακόμη μαζική, «εναλλακτική» τουριστική φάμπρικα. Καταδικάζουμε αυτές τις προθέσεις και πρακτικές. Απάντησή μας, ακόμη μια φορά, είναι να μείνουμε ενωμένοι, να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα και την ελευθερία μας και να αντισταθούμε σύσσωμα σε κάθε μορφή καταπίεσης.

Η ΣΠ.Τ.17 είναι μια κατάληψη στέγης προσφύγων που λειτουργεί για περισσότερο από 2,5 χρόνια. Βρισκόμαστε εδώ για να απαντήσουμε με αυτοοργάνωση, με αυτοδιάθεση, με ενεργή συμμετοχή και ενδυνάμωση στην έλλειψη αλληλεγγύης και οριζοντιότητας, που συναντάμε σε κάθε κρατική δομή, όπως και σε κάθε άλλη που υποστηρίζεται από το κεφάλαιο. Αυτές οι δομές μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού, υιοθετούν ένα υποκριτικό, «φιλανθρωπικό» μοντέλο, όπου ο «έχοντας» από θέση ισχύος, προσφέρει στον αδύναμο, φροντίζοντας κατά βάθος στο να αναπαράγονται τα προβλήματα και οι σχέσεις εξάρτησης και εξουσίας.

Είμαστε μια μικρή αλλά ζωντανή κοινότητα ανθρώπων από διαφορετικές χώρες ,που λειτουργούμε με τις αρχές τις οριζοντιότητας, της αυτοδιαχείρισης και της συνδιαμόρφωσης. Έχουμε καταφέρει με μεγάλο κόστος και δυσκολίες, να κρατήσουμε έξω από το κτήριο μας, σεξιστικές συμπεριφορές, εγκληματίες, ναρκωτικά και μαφία, στοιχεία τα οποία τα ΜΜΕ και όλο το σύστημα, αρέσκονται να επικαλούνται ως αίτια των εκκενώσεων.

Προσπαθούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό, ένα εφαρμοσμένο, πρακτικό και ζωντανό παράδειγμα μιας διαφορετικής κοινωνίας, στην οποία οι άνθρωποι διευρύνουν τους ορίζοντές τους συνυπάρχοντας και συνδιαμορφώνοντας, και όπου προσπαθούν να χτίσουν το μέλλον τους με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Δεν είμαστε ένα ακόμη κομμάτι του προβλήματος, αλλά κομμάτι της επίλυσής του.

Στεκόμαστε αλληλέγγυα με όλες τις αδερφές και τους αδερφούς μας που το κράτος οδήγησε βίαια στους δρόμους εκκενώνοντας τα κτήρια στα οποία διέμεναν.

Στεκόμαστε απέναντι στα δημιουργήματα χώρους «υποδοχής» προσφύγων της κυβέρνησης που περισσότερο μοιάζουν με camps/στρατόπεδα συγκέντρωσης και αποκλεισμού.

Επιπλέον στεκόμαστε ενάντιοι σε κάθε προσπάθεια συστηματικής ενοχοποίησης των προσφύγων και του αναρχικού- αντιεξουσιαστικού κινήματος για κάθε πρόβλημα της περιοχής των Εξαρχείων. \

Καλούμε όλη τη γειτονιά, ατομικότητες και συλλογικότητες να σταθούν στο πλευρό μας, τους ζητάμε μια ακόμη φορά την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη τους, για ότι ακόμη πραγματικά αξίζει, ενάντια στην κοινή απειλή.

Όταν επιτίθονται σε έναν από εμάς, επιτίθονται σε όλους μας!

Θα σταθούμε δυνατές/οι παλεύοντας για τις αρχές και τα ιδανικά μας!

Δεν μπορείτε να εκκενώσετε ένα ολόκληρο κίνημα!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Κατάληψη στέγης προσφύγων/μεταναστών Σπύρου Τρικούπη 17

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License