Παρέμβαση στην Ιθάκη σε προεκλογική ομιλία του Περιφερειάρχη.

Στα πλαίσια της προεκλογικής επίσκεψης του εν ενεργεία περιφερειάρχη κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου με σκοπό την παρουσίαση του συνδυασμού ΑΝ.Α.Σ.Α στην Ιθάκη, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση για να αναδείξουμε τον καθοριστικό ρόλο της περιφερειακής αρχής επί του θέματος και να τον θέσουμε προ των ευθυνών του. Πολιτική απόφαση της συνέλευσης μας ήταν να μην εμπλακούμε σε διάλογο, καθώς μέχρι τώρα κάθε προσπάθεια διαλόγου είτε με τον περιφερειάρχη είτε με τον αντιπεριφερειάρχη έχει μετατραπεί σε επιχείρηση αποπροσανατολισμού από την πλευρά τους. Ξέρουμε τις θέσεις τους.Αυτές απειλούν την ζωή μας και την αξιοπρέπεια μας.Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να μην γίνει καμία απολύτως εξόρυξη ποτέ και πουθενά.

Ως κάτοικοι του νησιού και ως ανοιχτή συνέλευση Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, είμαστε εδώ για να σας θέσουμε προ των ευθυνών σας για αυτό το σοβαρότατο ζήτημα που αφορά άμεσα τις ζωές μας, την υγεία και το μέλλον μας. Παρόλο που εδώ και τόσα χρόνια υπογράφονται συμβάσεις από το κράτος με τις εταιρείες, δεν έχετε κάνει το παραμικρό για την ενημέρωση μας, όπως και οφείλατε να κάνετε, παρά οργανώνετε αναπτυξιακά συνέδρια με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εταιρειών και όχι με ανεξάρτητους επιστήμονες. Έχοντας παρακολουθήσει τις δηλώσεις σας, εντοπίζουμε μια έντονη αντίφαση σε όσα λέγατε ως αντιπολίτευση και σε όσα λέτε ως περιφερειακή αρχή.*

Είναι ξεκάθαρο πως η στάση σας είναι άκρως αποπροσανατολιστική, με πιο ξεκάθαρο παράδειγμα το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο στη Κεφαλονιά, όπου αρνηθήκατε να μπει σαν θέμα συζήτησης του συμβουλίου το θέμα της εξόρυξης και πετάξατε το μπαλάκι στο επόμενο συμβούλιο, που θα γίνει μετά τις εκλογές. Θέλετε να δημιουργήστε από το 17’ ένα προφίλ ευαισθητοποιημένων πολιτικών, και καμαρώνετε για τους 5 όρους-προϋποθέσεις, που συμπεριλάβατε στη ΣΜΠΕ, για την συνέχιση της έρευνας και εξόρυξης. Είστε λοιπόν άμεσα υπεύθυνοι για ό,τι έχει συμβεί και για ό,τι θα συμβεί στο μέλλον.

Εμείς από την άλλη λέμε όχι σε οποιαδήποτε εξόρυξη με όποιες προϋποθέσεις και αν προτείνονται, καθώς είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά πως δεν υπάρχει μη ρυπογόνος εξόρυξη. Σαν πολίτες αυτού του τόπου επιλέγουμε να αυτοοργανωθούμε και να μην επιτρέψουμε να γίνει αυτό το έγκλημα. Θεωρούμε καθήκον μας να αντισταθούμε στα σχέδια σας και έτσι θα μας βρίσκεται απέναντι σας. Όσες προσπάθειες και να κάνετε να συκοφαντήσετε το κίνημα μας λέγοντας πως χειραγωγούμαστε από οργανώσεις θα πέφτουν στο κενό. Το μόνο που μας παρακινεί είναι η αξιοπρέπεια και η συνείδηση μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τη νοημοσύνη μας και τις ζωές μας.

-Έχοντας την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου και όντας επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝ.Α.Σ.Α, το χρονικό διάστημα 2011-2013 πριν εκλεχθεί περιφερειάρχης, ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

*Αργοστόλι, 25/08/2011 «Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αναφορές και οι ενδείξεις γύρω από δραστηριότητες που σχετίζονται με έρευνες για εξεύρεση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο , φυσικό αέριο) στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Ειδικότερες αναφορές γίνονται για περιοχές που αποτελούν ζωτικό χώρο των νησιών μας ,όπως η περιοχή των Διαπόντιων νησιών, η περιοχή νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και η περιοχή ανάμεσα στην Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο.» «Επειδή τόσο οι ερευνητικές αυτές δραστηριότητες, όσο και κυρίως η πραγματοποίηση της εκμετάλλευσης ενδεχόμενων κοιτασμάτων πετρελαίου συνιστούν σοβαρή περιβαλλοντική παρέμβαση με ορατούς κινδύνους περιβαλλοντικής αλλοίωσης και καταστροφής.» «Επειδή η ενδεχόμενη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιόνιων νησιών ανατρέπει το σημερινό αναπτυξιακό και οικονομικό μοντέλο που στηρίζεται στον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή καθώς και τις μέχρι τώρα εκφρασμένες στρατηγικές ανάπτυξης των κάθε είδους συλλογικών φορέων.» «Για όλους τους παραπάνω σοβαρούς λόγους πιστεύουμε ότι απαιτείται να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Σας επερωτώ κ. περιφερειάρχα αν και πότε είναι στις προθέσεις σας να ενημερώσετε τους πολίτες των Ιόνιων νήσων; Θεωρούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει το θέμα σε ειδική συνεδρίαση με την συμμετοχή των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και των περιφερειακών φορέων. Οι πολίτες των Ιονίων νησιών πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην γειτονιά τους και πως καθορίζεται το παρόν και το μέλλον τους!»

Αργοστόλι, 11/9/2013 «Γιατί δεν έχετε ακόμη προχωρήσει σε ενημέρωση αφ’ ενός του Περιφερειακού Συμβουλίου και αφ ετέρου των πολιτών του Ιονίου;» «Αντιλαμβάνεσθε την ιστορική σημασία των όποιων ενεργειών σας και το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης που επωμίζεστε απέναντι στους πολίτες του Ιονίου;» «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση των μνημονίων σπεύδει να παραδώσει την περιοχή στα νύχια των τεράστιων εκμεταλλευτικών συμφερόντων των πετρελαίων και του φυσικού αερίου. Θα υπερασπισθείτε, επί της ουσίας, την αειφορία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των κατοίκων και των υποδομών, την ποιότητα ζωής και την βιωσιμότητα των μορφών της οικονομίας που συνάδουν με τον χώρο του Ιονίου;»

Αργοστόλι, 27/10/2013 «1. Η περιοχή εξακολουθεί να περιγράφεται, περιέργως, ως Δυτικός Πατραϊκός, παρά το ότι πρόκειται για Ιόνιο πέλαγός και Ιόνια νησιά. 2. Δεν αναφέρεται η αναγκαιότητα ή μη λήψης πρόσθετων μέτρων ή προνοιών για την περίπτωση ενός μεγάλου υποθαλάσσιου σεισμού, στην περιοχή με την μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη. 3. Δεν αξιολογούνται οι επιπτώσεις στον πληθυσμό, στην ανθρώπινη υγεία, στο περιβάλλον υποθαλάσσιο και μη, στις υφιστάμενες μορφές οικονομικής δραστηριότητας, στον τουρισμό, την αλιεία, την ιχθυοκαλλιέργεια. 4. Η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ανατίθεται από τους δυο υπουργούς της συγκυβέρνησης στην ανάδοχο εταιρεία της έρευνας και της εξόρυξης των υδρογονανθράκων! Βάζουν κυριολεκτικά τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!»

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License