SCHOOLWAVE, ΕΕ ΚΙ ΕΚΛΟΓΕΣ [ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ]

Αναγνωρίζοντας ότι ένα σημαντικο μέρος του κόσμου, ειδικά της ηλικίας μας, προσελκύεται από την εναλλακτική κουλτούρα όπως αυτή του schoolwave θα θέλαμε να κάνουμε ένα σχόλιο με αφορμή την κίνηση των διοργανωτών να καλέσουν και να συνδιοργανώσουν γιορτή της ΕΕ στο Ζάπειο Μέγαρο, ζητώντας μάλιστα από τα συγκροτήματα να γράψουν τραγούδι υμνώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρχικά θα θέλαμε να κάνουμε κάποια σχόλια σχετικά με το κάλεσμα του schoolwave που γράφει: "Τι ενώνει έναν έφηβο από την Ελλάδα με έναν έφηβο από τη Γαλλία ή τη Λετονία; Η σίγουρη απάντηση είναι η μουσική, είτε αυτή είναι ροκ, είτε μέταλ, είτε ρέγκε, είτε χιπ-χοπ. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από τη μεγάλη ανοιχτή συναυλία με τίτλο «Ένα τραγούδι για την Ευρώπη» που διοργανώνουν το φεστιβάλ Schoolwave και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα." Εμείς με τη σειρά μας θα θέλαμε να απαντήσουμε αρχικά στο ερώτημα τι ενώνει έναν/μια μαθητη/τρία από την Γαλλία, την Λετονία, την Ελλάδα κοκ. Αυτό που ενώνει τους/τις μαθητ(ρι)ές στον κόσμο είναι φυσικά η επίθεση που δέχονται στην καθημερινότητα τους, ταξικά και κοινωνικά, από το κράτος και το κεφάλαιο. Μαθητ(ρι)ές σε όλο το κόσμο δέχονται επίθεση στην εκπαιδευτική διαδικασία από την προσπάθεια της επέλασης του κεφαλαίου σε αυτην, και την προσπάθεια των κρατών να μας κατηχήσουν στις αρχές τους δημιουργώντας υποταγμενους/ες καταναλωτ(ρι)ές και φιλήσυχους/ες πολιτές που ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα και δεν αντιδρούν απέναντι στα αφεντικά όταν τους/τις εκμεταλλεύονται. Είδαμε πρόσφατα τις κινητοποιήσεις και την άγρια καταστολή που δέχθηκαν οι μαθητ(ρι)ές στη Γαλλία που αντέδρασαν στην άθλια μεταρρύθμιση που υποβάθμιζε την εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή και στην Ελλάδα ψηφίστηκε ο νόμος Γαβρόγλου, ο οποίος υποβάθμιζε τον δημόσιο χαρακτήρα των σχολείων, και συνέχισε την μετατροπή των σχολείων σε εξεταστικά κάτεργα. Αυτό που ενώνει τους/τις μαθητ(ρι)ές σε όλο τον κόσμο είναι η επίθεση στις ανάγκες τους και τα συμφέροντα τους, η στέρηση του μέλλοντος, η εκμετάλλευση από τον κόσμο της εξουσίας.

Αν εμείς επιλέγαμε να γράψουμε ένα τραγούδι στην ΕΕ δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε την συμμετοχή της σε πολέμους και βομβαρδισμούς παρέα με το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή, τα κλειστά σύνορα και τις αιματοκυλισμένες θάλασσες, την στήριξη στους Ναζί της Ουκρανίας, τη λεηλασία της φύσης που προωθεί, τα αντεργατικά μέτρα, την νομική (κι όχι μόνο) κάλυψη που προσφέρει σε μεγαλοεπιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται εργαζόμενους/ες κι όχι μόνο. Η λίστα είναι ατελείωτη και πολλά από αυτά είναι και βιώματα της καθημερινότητάς μας.

Τέλος θα θέλαμε να αναφερθούμε στο ζήτημα των ευροεκλογών και των εκλογών γενικότερα. Πλεον μαθητές από την ηλικία των 17 έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές. Με αφορμή αυτό το κείμενο που αναφερόμαστε στην ΕΕ γενικά, και καθότι η ημερομηνία των εκλογών πλησιάζει θα τοποθετηθούμε με τη σειρά μας πάνω στην αντίληψη που έχουμε για αυτές και αφορούν κάθε τέτοιου είδους εκλογική διαδικασία. Για εμάς ως αναρχικοι/ες αλλά και ως αγωνιστ(ρι)ές οι εκλογές δεν έχουν καμία σημασία και καμιά αξία. Οι έμποροι ελπίδας, οποίου χρώματος κι αν είναι, έχουν αποδείξει πλέον ότι δεν θα κάνουν καμία ουσιαστική αλλαγή. Οι εκλογές δημιουργούν ψευτοδιλλήματα και επιζητούν απλά την κοινωνική νομιμοποίηση, του εξαθλιωμένου κόσμου, για όσα ψηφίζουν και καταστρέφουν τη ζωή μας. Ο μύθος της δημοκρατικής διαδικασίας των εκλογών, είναι καιρός να γίνει συνείδηση και των τελευταίων που εθελοτυφλούν. Την ίδια στιγμή που ΜΜΕ, εφοπλιστές, πολιτικά κόμματα, ορίζουν, με την τρομοκρατία που ασκούν στον κόσμο, το νέο κόμμα και τα εκλογικά αποτελέσματα ευελπιστούν ότι ο κόσμος θα αντιλαμβάνεται τις κάλπες ως μια διαδικασία έκφρασης της γνώμης. Η φωνή κι η δύναμη μας βρίσκεται στην αυτοοργάνωση, στα σχολεία, τις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, σε κάθε πεδίο που μπορούμε και πρέπει να ορίζουμε εμείς το μέλλον του συλλογικά. Τέλος είτε ψηφίζεις είτε όχι, ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε το κόσμο και να έχουμε ζωή με αξιοπρέπεια, μακριά από κάθε είδους εξουσίας για την ελευθερία του καθενός και την ελευθερία όλων, είναι η συμμετοχή στους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες. Για εμάς όμως η κατάσταση είναι ακόμη πιο συνθέτη. Δεν αναζητάμε ούτε απλά έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε καμία διαχείριση του υπάρχοντος συστήματος. Επιδιώκουμε την καταστροφή κάθε συμπλέγματος εξουσίας, κάθε μηχανισμού που αναπαράγει τον θάνατο. Τασσόμαστε ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμο, τα κράτη, την εξουσία και δημιουργούμε κοινότητες αγώνα για την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση για την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό. Αποχή από τις εκλογές συμμετοχή στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, οργάνωση κι αγώνας για την κοινωνική επανάσταση.

*Κάποια σχόλια για την μουσική σκηνή όπως την προτασσουμε εμείς Οπως κάθε μας ασχολία έτσι και η μουσική για εμάς πρέπει να βασίζεται στη λογική της αυτοοργάνωσης. Για εμάς δεν έχει καμία αξία η λογική της εμπορευματοποιημενης τέχνης που βασίζεται στην αισχροκερδια και το "ροκσταριλικι", η μουσική που μπορεί να παράγεται μόνο απ οσους/ες έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα. Αλλά επιδιώκουμε κάθε καλλιτέχνης να έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί, παράγοντας τέχνη από τους/τις καταπιεσμενους/ες για τους/τις καταπιεσμενες

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License