ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ, ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ | ΕΠΘ


post image

"Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είναι ένας άνθρωπος που τον 'μποδίζουν να βαδίζει, είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε."

Ναζίμ Χικμέτ

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ, ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Από την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019, ο κομμουνιστής πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται, για πολλοστή φορά στην επαναστατική του διαδρομή, σε απεργία πείνας, ζητώντας τις αυτονόητες από το νόμο, τακτικές του άδειες. Επί σειρά ετών ο Δ. Κουφοντίνας στερούταν παράτυπα τις άδειες που δικαιούταν ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2010, παρότι πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση τους. Μετά από χρόνια σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εξαίρεσης, έλαβε τις πρώτες δύο άδειες το Νοέμβρη του 2017 και το Φεβρουάριο του 2018, κατά τη διάρκεια των οποίων του ασκήθηκαν ασφυκτικά περιοριστικά μέτρα. Κι ενώ πιστεύαμε ότι το ζήτημα είχε κλείσει, τους πρώτους μήνες του 2018 βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά μεθοδεύσεων και καθυστερήσεων που σκοπό είχαν να του στερήσουν εκ νέου τις άδειες. Ήταν τότε που ο κομμουνιστής επαναστάτης Δ. Κουφοντίνας αναγκάστηκε να ξαναπιάσει το κόκκινο νήμα της αντίστασης και να ξεκινήσει απεργία πείνας, με αιτήματα τη χορήγηση της τακτικής του άδειας και την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο. Οι μεθοδεύσεις του κράτους δε ανατράπηκαν τελικά λόγω κάποιας ευαισθησίας του για την τήρηση του ίδιου του του νομικού πλαισίου, αλλά με τον μόνο τρόπο που οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι μπορούν να κερδίσουν οτιδήποτε απέναντι στο κρατικό θηρίο: με αγώνα. Με απεργία πείνας, λοιπόν, και ένα κίνημα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα να στηρίζει το δίκαιο αίτημα του, ο Δ. Κουφοντίνας κέρδισε τελικά τη τρίτη άδεια. Μέχρι τώρα έχει λάβει συνολικά έξι άδειες, διήμερες ή τετραήμερες. Σήμερα ο Δ. Κουφοντίνας βρίσκεται και πάλι μπροστά σε νέα άρνηση χορήγησης της τακτικής του άδειας, αυτή τη φορά από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνου, πασιφανώς εντεταλμένο στην υπηρεσία των συμφερόντων της οικογένειας Μητσοτάκη/ Μπακογιάννη, αλλά και του αμερικανικού παράγοντα -που έχουν σκυλιάσει στην εικόνα του χαμογελαστού, παρά τα χρόνια εγκλεισμού και κακουχιών, Κουφοντίνα να βγαίνει από τις φυλακές Κασσαβέτειας.

Αυτή τη στιγμή ο νόμος δίνει στον Κωνσταντίνου και στον κάθε Κωνσταντίνου τη δυνατότητα να καταστρατηγεί το νόμο και να θέτει βέτο στην χορήγηση αδειών ενός κρατούμενου. Αυτό είναι το λεγόμενο "εισαγγελικό βέτο", το οποίο θέτει υπό αχρηστία το συμβούλιο των φυλακών καθώς παρέχει στον οποιονδήποτε εισαγγελέα τη δυνατότητα να ακυρώσει επί του πρακτέου τις αποφάσεις του συμβουλίου και να φρενάρει στο διηνεκές τις ελπίδες των κρατουμένων αναφορικά με τη χορήγηση άδειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τόσο ο κοινωνικός λειτουργός των φυλακών, όσο και ο διευθυντής των φυλακών γνωμοδότησαν θετικά για την χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα - γνωμοδοτήσεις που ο εισαγγελέας αγνόησε παντελώς και προκειμένου να εξυπηρετήσει καλά τα αφεντικά του άσκησε βέτο, κόβοντας την άδεια του πολιτικού κρατουμένου για ακόμα μία φορά. Να αναφέρουμε εδώ ότι ο εισαγγελέας Κωνσταντίνου, ο οποίος άσκησε βέτο στην χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα επειδή "η συνείδηση του δεν του επέτρεπε να του τη δώσει" ήταν ο ίδιος που … του την είχε δώσει την προηγούμενη φορά, αποδεικνύοντας ότι η «συνείδηση» των εισαγγελέων είναι τόσο ελαστική όσο το νομικό πλαίσιο το οποίο υποτίθεται ότι ακολουθούν. Εν συνεχεία, και το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου αποφάνθηκε αρνητικά αναφορικά με τη χορήγηση των αδειών.

Η δικαιολόγηση της απόφασης αυτής μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει, καθώς οι ανερμάτιστες ανοησίες που τόσο ο εισαγγελέας, όσο και το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου ψέλλισαν δεν μπορούν να πείσουν ούτε τον πιο αφελή. Ο εισαγγελέας επικαλείται τη φράση "να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα των αγώνων μέσα κι έξω από τη φυλακή" που είχε χρησιμοποιήσει ο Δ. Κουφοντίνας, στη δήλωση που είχε κάνει πριν ένα χρόνο, όταν δεν λάμβανε καμία απάντηση για το αίτημα του για άδεια, κοινοποιώντας την πρόθεση του να ξεκινήσει απεργία πείνας μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματος του, προσπαθώντας να πείσει ότι ο πολιτικός κρατούμενος συνεχίζει να είναι "επικίνδυνος" για το κοινωνικό σύνολο (για το κοινωνικό σύνολο σίγουρα επικίνδυνος δεν είναι… προς τιμή του, όμως, φαίνεται ότι συνεχίζει να αποτελεί πολύ μεγάλο κίνδυνο για την εξουσία). Οι δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου αναφέρουν πως οι ουσιαστικές προϋποθέσεις που αυτός θέτει για την άδεια (και όχι οι "τυπικές", καθώς όση φαντασία κι αν χρησιμοποιήσουν δε μπορούν να επικαλεστούν ότι δε τις πληροί) "στηρίζονται στην παρούσα εκτίμηση της προσωπικότητας και της εν γένει τρέχουσας διαγωγής του κρατουμένου, με σκοπό να στοιχειοθετηθεί η πρόβλεψη για καλή χρήση της άδειας", ενώ συνεχίζουν λέγοντας πως "ευλόγως, όμως, η έννομη τάξη συναρτά το σωφρονισμό του καταδίκου με την μη τέλεση νέων εγκλημάτων, ήτοι, ευθέως με το σεβασμό προς τα έννομα αγαθά, μεταξύ δε αυτών προέχοντος αυτό της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αορίστου αριθμού προσώπων". Τι λένε, δηλαδή, ουσιαστικά; "Δε μας νοιάζει αν ο κρατούμενος δικαιούται την άδεια, όσο είναι επικίνδυνος (άρα όσο δεν κάνει δήλωση μετάνοιας, όσο δεν σκύβει το κεφάλι) δε θα του την δώσουμε κι ας τσαλαπατάμε το αστικό νομικό πλαίσιο, κι ας ξεφτιλίζουμε, στα μάτια όσων ακόμα εθελοτυφλούσαν και πίστευαν σε αυτήν, κάθε έννοια δικαιώματος". Και συνεχίζουν με ακόμα μεγαλύτερη φαντασία αναφέροντας ότι "ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ` άρθρο 55 παρ. 1 ΣΚ, η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά". Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι η άδεια σε πολυ-ισοβίτες… δεν ρυθμίζεται από το νόμο (!), επειδή δεν αναφέρει ρητά ότι όσοι δεν είναι ισοβίτες, αλλά πολυ-ισοβίτες επίσης τις δικαιούνται (!!!).

Με όλα αυτά τα κωμικοτραγικά λοιπόν, ο επαναστάτης Δ. Κουφοντίνας εξαναγκάζεται να προχωρήσει και πάλι σε απεργία πείνας. Όπως αναφέρει και ο ίδιος "Η απεργία πείνας είναι ύστατο μέσο πάλης, είναι το μέσο που τίμησαν με τους αγώνες και τις θυσίες τους τόσοι και τόσοι αγωνιστές, παλεύοντας μέχρι το τέλος", προτάσσοντας τα αιτήματα του τόσο για χορήγηση της τακτικής άδειας που ο ίδιος δικαιούται, όσο και την κατάργηση της διάταξης που δίνει στους εισαγγελείς το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο στη χορήγηση άδειας σε κρατουμένους. Να τονίσουμε εδώ ότι το "εισαγγελικό βέτο" προβλέφθηκε επί υπουργίας Δένδια το 2009, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει τότε τη διάταξη και στη συνέχεια να δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα την καταργήσει, μέχρι βέβαια να βγει κυβέρνηση και να διατηρήσει όλα όσα μέχρι εχθές έλεγε ότι θα καταργήσει, με αποκορύφωμα τον ίδιο τον αντιτρομοκρατικό νόμο που υποτίθεται ότι θα απέσυρε, καθώς καταστρατηγεί σωρεία συνταγματικών δικαιωμάτων. Με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον ως κυβερνών κόμμα, έχει χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της κυριαρχίας απέναντι σε όσους αντιστέκονται.

Τη Δευτέρα 6 Μαΐου, ο Δ. Κουφοντίνας εισήχθη στο "Αχιλλοπούλειο" Νοσοκομείο Βόλου, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις, καθώς η υγεία του είναι επιβαρυμένη. Η εκδικητικότητα του κράτους όμως δεν περιορίστηκε ούτε στις επί σειρά ετών απάνθρωπες συνθήκες κράτησης του, ούτε στη μη τήρηση ούτε της δικής τους, αστικής, νομιμότητας με την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του για χορήγηση άδειας πολλαπλώς. Η "νοσηλεία του νοσοκομείου" μεταφράστηκε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εξευτελισμού και απομόνωσης, με τον ίδιο να κρατείται στο δεύτερο υπόγειο του νοσοκομείου, σε έναν απολύτως ακατάλληλο χώρο δίπλα στο νεκροτομείο, χωρίς υποστήριξη από νοσηλευτικό προσωπικό, σε συνθήκες που όπως δήλωσε και ο ίδιος "συνιστούν απάνθρωπη μεταχείριση και βασανισμό". Ο απεργός πείνας δήλωσε ήδη ρητά ότι σε περίπτωση που χάσει τη συνείδηση ως αποτέλεσμα της απεργίας πείνας, δεν επιθυμεί καμία ιατρική βοήθεια, αλλά ούτε και επαναφορά στη ζωή από τους γιατρούς. Την ίδια στιγμή, το κράτος δε διστάζει να δείξει απροκάλυπτα ότι ο υποτιθέμενος "διαχωρισμός εξουσιών" δεν είναι παρά μια βιτρίνα, με τον εισαγγελέα να δίνει εντολή προς τους γιατρούς του Κρατικού Νοσοκομείου Βόλου για υποχρεωτική σίτιση του κρατούμενου απεργού πείνας σε περίπτωση που εκείνος χάσει τις αισθήσεις του (εντελώς τυχαία (!), ακριβώς αυτό είχε ζητήσει από τους γιατρούς ο Βορίδης, με δήλωση του, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα). Να τονίσουμε εδώ ότι πέρα από το ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να μη συναινέσει σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη, άρνηση την οποία οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν, η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά) έχει και σε άλλες φορές πάρει ομόφωνη αρνητική απόφαση σχετικά με την πιθανότητα υποχρεωτικής σίτισης απεργών πείνας, σεβόμενη το στοιχειώδη κώδικα δεοντολογίας που οφείλουν να ακολουθούν οι γιατροί. Άλλωστε υπάρχει και σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων, η οποία παίρνει ρητή θέση ενάντια σε κάθε προσπάθεια υποχρεωτικής σίτισης απεργών πείνας, την οποία χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική (Μάλτα 1991, και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006 WMV). Η απάντηση του κινήματος αλληλεγγύης προς αυτή τη χυδαία εισαγγελική απόφαση, αλλά και σε όσους γιατρούς ίσως σκεφτούν να την υλοποιήσουν, γελοιοποιώντας κάθε έννοια δεοντολογίας και ηθικής, είναι η ίδια με αυτή που έδωσε και ο ίδιος ο Κουφοντίνας: ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ.

Σε αυτό τον αγώνα ο κομμουνιστής πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας δεν είναι μόνος. Τόσο για την προσωπική του στάση τόσα χρόνια μέσα στα κελιά της (αστικής) δημοκρατίας τους, που κάνει τη λέξη "αξιοπρέπεια" να φαντάζει λίγη, όσο και γιατί τα αιτήματα του μας αφορούν όλες και όλους. Όπως αναφέρει και ο ίδιος "Το θέμα δεν αφορά πια μια ατομική άδεια, αλλά την επίθεση στο δικαίωμα του λόγου και της έκφρασης, στα δικαιώματα του κρατούμενου, στα δικαιώματα του λαού". Η χορήγηση άδειας μετά από σκληρούς και πολυετείς αγώνες, εντός και εκτός φυλακών, αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα των κρατουμένων το οποίο τίθεται υπό διαρκή αμφισβήτηση, αφού πλέον βρίσκεται έρμαιο στα χέρια του κάθε εισαγγελέα. Στόχος της διάταξης περί "εισαγγελικού βέτο" είναι να εξυπηρετήσει την εκδικητική μανία του κράτους απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους, η οποία είναι σύμφυτη με τις "αξίες" της αστικής δημοκρατίας. Είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε δίπλα στους πολιτικούς κρατούμενους, απέναντι σε κάθε απόπειρα καταστρατήγησης των δικαιωμάτων τους, που στόχο έχει τόσο την εξόντωση των ίδιων, όσο και την εδραίωση ενός καθεστώτος εξαίρεσης για όλες και όλους τους.

Είναι πλέον δεδομένο ότι όποιος αμφισβητεί έμπρακτα τον καπιταλισμό (ένα σύστημα που εδράζεται πάνω στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, που γεννάει φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους και ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή), αλλά και το μονοπώλιο της κρατικής βίας, καταδικάζεται και θα συνεχίσει να καταδικάζεται εσαεί με πολλαπλά μέσα: χαλκευμένα στοιχεία, test DNA μηδενικής αξιοπιστίας, μαρτυρίες μπάτσων και στελεχών της αντιτρομοκρατικής, ποινικοποίηση προσωπικών σχέσεων, ώστε να καταφέρουν να βάλουν αγωνιστές στη φυλακή· καθεστώς απομόνωσης, στέρηση εκπαιδευτικών ή τακτικών αδειών, 18μηνες προφυλακίσεις χωρίς στοιχεία, άρνηση αποφυλάκισης για ιατρικούς λόγους, ακόμα και απόπειρα στέρησης των παιδιών των κρατουμένων αφού μπουν στη φυλακή· πολλαπλές νέες διώξεις με ανύπαρκτα κατηγορητήρια σε όσους καταφέρουν να αποδείξουν τη γελοιότητα των κατηγοριών της αντιτρομοκρατικής και να αποφυλακιστούν. Η λίστα των συντρόφων/ισσών και συναγωνιστών/στριών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την -πολιτική στην ουσία της- εκδικητικότητα του κράτους είναι μεγάλη: Ρούπα, Μαζιώτης, Τ. Θεοφίλου, Περικλής, Ηριάννα, Σεϊσίδης, Σειρηνίδης, Σακκάς, Ασπιώτης, Τσιρώνης, Ρωμανός, κάτοικοι Χαλκιδικής, Σωτηροπούλου, Τσάκαλου, Στατήρη, Μ. Θεοφίλου και πολλές και πολλοί ακόμα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν έναν μηχανισμό που δε διστάζει να απεκδυθεί το "δημοκρατικό" του προσωπείο, καταστρατηγώντας ανενδοίαστα τους δικούς του νόμους, προκειμένω να στείλει ένα σαφές -απειλητικό- μήνυμα συνολικά στον κόσμο του αγώνα: "στον πόλεμο που έχει κηρύξει το κεφάλαιο και το κράτος στον κόσμο της εργασίας, όλα επιτρέπονται."

Κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητες της. Κάθε διωκόμενος εκφράζει ένα ιδιαίτερο πολιτικό περιεχόμενο. Για τους καταπιεσμένους, ανεξάρτητα με ποια πολιτικά περιεχόμενα μπορεί να ταυτίζονται ή ποια μέσα πάλης να επιλέγουν, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και όλες μαζί καταδεικνύουν τον ουσιαστικό πολιτικό πυρήνα κάτω από την επιφάνεια "αμεροληψίας" που η αστική δικαιοσύνη αξιώνει για τον εαυτό της. Ο πολιτικός αυτός πυρήνας παράγει μία γκρίζα ζώνη αυτό-αναίρεσης του "κράτους δικαίου", η οποία ανάλογα με τη συγκυρία μπορεί να διογκωθεί αισθητά. Μια τέτοια συγκυρία είναι η σημερινή, κατά την οποία γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής επίθεσης μέσα από την κινητοποίηση ενός ολόκληρου μηχανισμού: καταστρατηγήσεις δικαιωμάτων, καταδίκες χωρίς στοιχεία, κατασκευή "στοιχείων", προφυλακίσεις πέραν του 18μηνου, αναιρέσεις αποφάσεων και "εφέσεις υπέρ του νόμου", διασπορά ψευδών ειδήσεων.Απέναντι στη συνεχή εκδικητικότητα και τη συκοφάντηση των φυλακισμένων αγωνιστών η μόνη λύση είναι ο πολυδιάστατος και ανυποχώρητος αγώνας εντός και εκτός των τειχών για την προστασία των κεκτημένων μας και την κατάκτηση νέων ως την ανατροπή της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγωνιστή Δημήτρη Κουφοντίνα.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όποιον αρνείται, σε πείσμα της τρομοκρατίας του κράτους, να εγκαταλείψει το κόκκινο νήμα της αντίστασης

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όποιον χαμογελάει κοιτώντας κατάματα το κρατικό θηρίο.

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

ΑΜΕΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΥ ΒΕΤΟ

ΝΑ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟ ΜΕ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΜΟΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

lib_thess@hotmail.com

libertasalonica.wordpress.com

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License