Από το «Stonewall» στα «Pride»/ πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία

Το αίτημα της ορατότητας, όταν μπαίνει σαν προτεραιότητα και μοναδικό διακύβευμα, εμποδίζει την εξέλιξή των Pride σε ένα κίνημα με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και συνολικές διεκδικήσεις για ισότητα και ελευθερία, καθώς ενέχει τη θέληση για ενσωμάτωση στο υπάρχον σύστημα.Το διακύβευμα δεν είναι η ανέλιξη ομοφυλόφιλων σε θέσεις εξουσίας, που σε διαφορετικές συνθήκες θα είχαν πρόσβαση μόνο ετεροφυλόφιλοι, αλλά η πλήρης κατάργηση των εξουσιαστικών σχέσεων. Υπάρχουν βέβαια και pride που αυτοπροσδιορίζονται ως radical (αυτοοργανωμένα) και έχουν κάνει ένα πρώτο βήμα όσον αφορά την απόρριψη των θεσμικών φορέων και την προώθηση μιας ριζοσπαστικής αντίληψης σε σχέση με τις διεκδικήσεις της LGBTQI+ κοινότητας. Απαραίτητη προυπόθεση οποιασδήποτε προοπτικής χειραφέτησης είναι η συνολική κοινωνική επανάσταση και ταυτόχρονα, απαραίτητη προυπόθεση της κοινωνικής επανάστασης είναι η κάθε μία από τις επιμέρους χειραφετήσεις. Δεδομένου ότι ο καπιταλισμός δεν αποτελεί απλά ένα οικονομικό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης, αλλά ένα πλέγμα κοινωνικών συμπεριφορών και δομών που ορίζονται στη βάση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, ο κάθε “μερικός” αγώνας δεν γίνεται να είναι αποκομμένος από τον ταξικό και παράλληλα ο ταξικός αγώνας οφείλει να εντάσσει τους επιμέρους αγώνες που δίνονται από διαφορετικές ομαδοποιήσεις καταπιεσμένων υποκειμένων. Ως πρωτοβουλία γυνακών ενάντια στην πατριαρχία αναγνωρίζουμε την σύνδεση των αγώνων για τη γυναικεία χειραφέτηση με τους αγώνες της Λ.Ο.Α.Τ. κοινότητας, καθώς κοινή ρίζα αυτών αποτελεί η εξάλειψη του εξουσιαστικό σύστημα της πατριαρχίας, δομικό στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος. Ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με όλες τις καταπιεσμένες και τους καταπιεσμένους για να οικοδομήσουμε από κοινού έναν κόσμο που θα χωράει πολλούς κόσμους μέσα του, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας, όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

Από το «Stonewall» στα «Pride»

Στίς 28 Ιουνίου του 1969, στις Η.Π.Α. πραγματοποιείται επιδρομή της αστυνομία σε ένα μπαρ-στέκι ομοφυλόφιλων ατόμων, το «Stonewall». Αυτή η επίθεση, αν και δεν αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός για τη συγκεκριμένη εποχή, δεδομένου ότι ξυλοδαρμοί και συλλήψεις εις βάρος ομοφυλοφίλων αποτελούν συχνό φαινόμενο, έχει μείνει στην ιστορία ως σταθμός για την LGBTQI+ κοινότητα, καθώς πρώτη φορά τα υφιστάμενα τη βία άτομα απαντούν συνολικά με βία ενάντια στα όργανα που τους επιτίθονται. Στο σημείο αυτό σπεύδουν κι άλλα άτομα και η αντίσταση αναβαθμίζεται σε εξέγερση που διαρκεί τρείς μέρες και γενικεύεται σε αρκετές περιοχών της Νέας Υόρκης. Την επόμενη χρονιά πραγματοποιείται το πρώτο Gay Pride, ως ημέρα μνήμης της εξέγερση και σημείο αναφορά των LGBTQI+ διεκδκήσεων.

Τα Pride άρχισαν σταδιακά να εξαπλώνονται και πλέον πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις του πλανήτη μαζί και στην Θεσσαλονίκη. Η σύνδεση των Pride με το «Stonewall» είναι σαφής και βρίσκεται στην έκφραση των αναγκών των υποκειμένων που καταπιέζονται. Ωστόσο, τέιθεται το ερώτημα κατά πόσο τα σύγχρονα Pride, πολλά εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από Δήμους και εταιρείες, στοχεύουν μόνο σε θεσμικές διεκδικήσεις και κοινωνική αποδοχή, έχοντας χάσει τον ριζοσπαστικό χαρακτήρων των ημερών του «Stonewall».

Το αίτημα της ορατότητας, όταν μπαίνει σαν προτεραιότητα και μοναδικό διακύβευμα, εμποδίζει την εξέλιξή των Pride σε ένα κίνημα με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και συνολικές διεκδικήσεις για ισότητα και ελευθερία, καθώς ενέχει τη θέληση για ενσωμάτωση στο υπάρχον σύστημα.Το διακύβευμα δεν είναι η ανέλιξη ομοφυλόφιλων σε θέσεις εξουσίας, που σε διαφορετικές συνθήκες θα είχαν πρόσβαση μόνο ετεροφυλόφιλοι, αλλά η πλήρης κατάργηση των εξουσιαστικών σχέσεων.

Υπάρχουν βέβαια και pride που αυτοπροσδιορίζονται ως radical (αυτοοργανωμένα) και έχουν κάνει ένα πρώτο βήμα όσον αφορά την απόρριψη των θεσμικών φορέων και την προώθηση μιας ριζοσπαστικής αντίληψης σε σχέση με τις διεκδικήσεις της LGBTQI+ κοινότητας.

Απαραίτητη προυπόθεση οποιασδήποτε προοπτικής χειραφέτησης είναι η συνολική κοινωνική επανάσταση και ταυτόχρονα, απαραίτητη προυπόθεση της κοινωνικής επανάστασης είναι η κάθε μία από τις επιμέρους χειραφετήσεις.

Δεδομένου ότι ο καπιταλισμός δεν αποτελεί απλά ένα οικονομικό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης, αλλά ένα πλέγμα κοινωνικών συμπεριφορών και δομών που ορίζονται στη βάση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, ο κάθε “μερικός” αγώνας δεν γίνεται να είναι αποκομμένος από τον ταξικό και παράλληλα ο ταξικός αγώνας οφείλει να εντάσσει τους επιμέρους αγώνες που δίνονται από διαφορετικές ομαδοποιήσεις καταπιεσμένων υποκειμένων.

Ως πρωτοβουλία γυνακών ενάντια στην πατριαρχία αναγνωρίζουμε την σύνδεση των αγώνων για τη γυναικεία χειραφέτηση με τους αγώνες της Λ.Ο.Α.Τ. κοινότητας, καθώς κοινή ρίζα αυτών αποτελεί η εξάλειψη του εξουσιαστικό σύστημα της πατριαρχίας, δομικό στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος.

Ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με όλες τις καταπιεσμένες και τους καταπιεσμένους για να οικοδομήσουμε από κοινού έναν κόσμο που θα χωράει πολλούς κόσμους μέσα του, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας, όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

επικοινωνία:prwtovoulia_gunaikwn1@riseup.net |

από νάρθα 31/05/2019 1:03 μμ.


Έχω κουραστεί με τις μνημονεύσεις του Stonewall από τις οποίες λείπει η παραμικρότερη αναφορά στα τρανς άτομα τα οποία, όχι μόνο ήταν επίσης θαμώνες του μαγαζιού, αλλά και ήταν αυτά που ξεκίνησαν την επιδρομή απέναντι στους μπάτσους. Συγκεκριμένα, ήταν η Marsha P. Johnson, μαύρη τρανς γυναίκα που πέταξε το πρώτο τούβλο στους μπάτσους. Επίσης, και στην ίδια λογική, ας σταματήσουμε επιτέλους να κάνουμε λόγο για Gay Pride. Είτε αναφερόμαστε στα θεσμικά (πλην κατάπτυστα) είτε στα αυτοοργανωμένα τα οποία δημιουργούμε, οργανώνουμε και διαχειριζόμαστε εμείς από τα κάτω, πρόκειται για την υπερηφάνια και την ορατότητα ΟΛΩΝ των υποκειμένων που θέτουν εαυτές/ούς/ά υπό τη ΛΟΑΤΚΙ+ ομπρέλα.

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License