Αποκατάσταση ενός εκ των δυο μνημείων της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Μπλόκου στο Περιστέρι

Αποκατάσταση ενός εκ των δυο μνημείων της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Μπλόκου στο Περιστέρι

post image

Αποκατάσταση ενός εκ των δυο μνημείων της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Μπλόκου στο Περιστέρι

 

Η εργατούπολη του Περιστερίου, των μεγάλων λαϊκών αγώνων της αντίστασης και της κατοχής, δεν γλίτωσε το βαρύ φόρο αίματος από τα μπλόκα που έστησαν οι γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους.

Ήταν ξημερώματα 6 Ιουλίου του 1944 όταν τέσσερις χιλιάδες γερμανοί ναζί μαζί με ταγματασφαλίτες περικύκλωσαν το Περιστέρι με στόχο την εξάρθρωση ΕΛΑΣιτών που διέμεναν στην πόλη. Ο Νίκος Σφακιανάκης, λοχαγός του ΕΛΑΣ στις Δυτικές Συνοικίες περιγράφει τί ακούστηκε απ' το χωνί των τσολιάδων:

“Περιστεριώτες. Αυτή τη στιγμή είστε κυκλωμένοι. Οι γερμανικές αρχές έχουν πληροφορίες ότι στο Περιστέρι κρύβονται ένοπλες δυνάμεις και όπλα. Χωρίς καμιά αντίσταση να συγκεντρωθείτε από 14 έως 70 χρονών στο Λόφο Αξιωματικών διότι σε μια ώρα θα κάνουμε έλεγχο σε όλα τα σπίτια. Όποιος τολμήσει να διαφύγει ή να κρυφτεί, θα τυφεκίζεται επί τόπου.”

Τη μέρα εκείνη συνελήφθησαν 180 αγωνιστές. Άλλους τους έστειλαν στο Γουδί, άλλους απευθείας στο Χαϊδάρι όπου μετά από φρικτά βασανιστήρια δολοφονήθηκαν και 124 στη Γερμανία, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, από τους οποίους επέστρεψαν μόλις 19.

Στο Γουδί από τα βασανιστήρια δολοφονήθηκαν οι αγωνιστές: Λάμπρος Ξυνογαλάς, λιγνιτωρύχος ΕΛΑΣίτης, Λάμπρος Γκιωνάκης , 15χρονος ΕΠΟΝίτης, Φώτης Νάνος, εργάτης μετάλλου και στέλεχος του ΕΑΜ και Αποστόλης Δούνιας, φιλόλογος, καπετάνιος του ΕΛΑΣ Δυτικών Συνοικιών.

Η ιστορία του μπλόκου, οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια μέχρι θανάτου στο Γουδί, οι εκτελέσεις, οι αλύγιστοι λαϊκοί αγωνιστές έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στην ιστορία του λαού. Ιστορία που συμπυκνώνει τον απαράμιλλο ηρωισμό, την αυτοθυσία, την αντοχή, τη στράτευση στη μάχη που απορρέουν από το δίκιο και την αστείρευτη δύναμη του λαού που πάλεψε για Λαϊκή Εξουσία. Ιστορία που αναδεικνύει το μέταλλο και την ανωτερότητα των κομμουνιστικών ιδεών, την αδιαλλαξία απέναντι στους αντιπάλους, την αγωνιστική επιμονή, τη στωικότητα και το θάρρος των αγωνιστών που υπέμειναν όλες τις θηριωδίες.

Γι' αυτό το λόγο λοιπόν, η αποκατάσταση ενός εκ των δύο μνημείων της πλατείας Μπλόκου στο Περιστέρι αποτελεί ταξικό καθήκον και ιστορική αναγκαιότητα, γιατί ο διαβάτης που περνά δεν πρέπει να ξεχάσει, πρέπει να τιμά τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά και τα ιδανικά του λαού, γιατί πρέπει οι νέοι περνώντας να στέκουν με ευλάβεια, χαιρετώντας τη γενιά που έδωσε με ανιδιοτέλεια τη ζωή της και σημάδεψε την ιστορία για να μπορέσουν οι επόμενες γενιές να πιάσουν αυτό το νήμα. Το κόκκινο νήμα της αντίστασης.

Τιμή στους ήρωες του Μπλόκου του Περιστερίου.

T-34

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License