Έφυγε από την ζωή ο Nanni Balestrini (2/7/1935 - 20/5/2019)


post image

Ο Νάνι Μπαλεστρίνι γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1935. Δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα το 1953 και στις αρχές της δεκαετίας το '60 συμμετείχε στην ίδρυση της λογοτεχνικής ομάδας "Gruppo 63". Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Tristano" δημοσιεύτηκε το 1964 από τον εκδοτικό οίκο Feltrinelli, στον οποίο και εργάστηκε μέχρι και τον θάνατο του εκδότη το 1972. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης "Εργατική Εξουσία", ενώ από το 1973 συμμετείχε στο κίνημα της "Εργατικής Αυτονομίας". Το 1979 μαζί με πολλά μέλη της αυτονομίας κατηγορήθηκε για ανατρεπτική οργάνωση, ένοπλη συμμορία και συμμετοχή σε 19 δολοφονίες, μεταξύ των οποίων και του Άλντο Μόρο. Για να διαφύγει την σύλληψη κατέφυγε στην Γαλλία μέχρι το 1984, όταν η δίωξη εναντίον του έπαψε. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των περιοδικών "Il Verri", "Quindici", "Alfabeta" και "Zoooom", δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της λογοτεχνίας και των οπτικών τεχνών και πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις στην Ιταλία και το εξωτερικό. Το 1993 συμμετείχε στην Μπιενάλε της Βενετίας. Έφυγε από την ζωή στις 20 Μαίου 2019.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License